The Rumour - Frogs Sprouts Clogs and Krauts (1978)

Label: Stiff

1. Frozen Years (3:34)
  2. Emotional Traffic (2:45)
  3. Tired of Waiting (3:24)
  4. Loving You (Is Far Too Easy) (3:21)
  5. Euro (4:00)
  6. Leaders (3:10)
  7. We Believe in You / New Age (5:09)
  8. All Fall Down (2:32)
  9. One Good Night (2:49)
  10. I Can't Help Myself (2:45)
  11. Hard Enough to Show * (3:19)
  12. Frozen Years [Edited Version] * (3:26)
  13. I Want to Make You Very Happy * (3:19)
  14. Call of the Faithful * (3:10)
avatar van nlkink
The Rumour was in 1979 in Toppop te zien met de single Frozen Years, een heel aardig nummer. Dat filmpje kwam vandaag voorbij op 192TV. Een raar fenomeen is het dat je een videoclipje misschien één of twee keer hebt gezien maar het genoeg indruk heeft gemaakt dat het herinneringen oproept. Geen waardering, want de rest van het album ken ik niet. Het zou me niets verbazen als Tired Of Waiting een cover is van The Kinks.

avatar van J.J. Wever
nlkink schreef:

Nee hoor:

The Rumour - Tired of Waiting - YouTube

Overigens het nummer van The Kinks heet Tired of waiting for you.

avatar van RonaldjK
Op reis door de albums achter mijn afspeellijsten met new wave, was mijn vorige halte het debuut van de Simple Minds uit 1979. Die oogstte in het eigen Verenigd Koninkrijk meer succes dan deze tweede van The Rumour, maar de laatste deed het bij ons weer beter.
Dit is de opvolger van Max uit 1977. De begeleidingsgroep van Graham Parker stuurde hun frontman op vakantie en gaf de plaat de naar Europa verwijzende titel Frogs Sprouts Clogs and Krauts. Wat klinkt is vakmanschap: een vijftal veteranen uit de Londense pubrockwereld waarbij Brinsley Schwarz, die enkele jaren eerder nog zijn eigen groep leidde.

Met deze plaat werd afstand genomen van pubrock. Ik hoorde de onderkoelde new wave van single Frozen Years toen deze in mei 1979 twee weken #38 stond in de Nationale Hitparade en was er meteen aan verknocht. Gezongen door Martin Belmont, enkele jaren eerder actief bij Duck Deluxe. TopPop toonde de zelfgemaakte clip, met een kneuterig script waarbij de groep bij badhokjes staat te playbacken en wordt bedreigd door een sluipschutter. In eigen land had men geen verkoopsucces en dus is het extra leuk dat er in Nederland wél enig succes was, al haalde de elpee ook hier niet de albumlijst.
Dan blijkt dit bovendien een heel aangenaam album te zijn, met tien nummers die meestal niet zo lang duren: het betere lied met kop en staart, sterk in melodie en goed uitgevoerd. Stevige kwaliteitspop en vriendelijke rock. Dit bij het pubrock- en punklabel Stiff.

Een ahaaa-ohooo-zanglijntje als in Tired of Waiting doet aan de popsingles van Madness denken, mede door de piano erbij, terwijl coupletten, refrein en gitaarsolo weer andere sferen brengen. Het is één van de voorbeelden van een album waar het ene na het andere sterke nummer langskomt.
Loving You (Is Far Too Easy) is ook al zo’n juweeltje, deze keer klinkt een scherpe stem – de hoes vermeldt helaas niet wie wat zingt. Ook al zo mooi is Euro over ”The European man” met Europese radiogeluiden in het uittro.
Of All Fall Down : hoe krijg je reggae en een klassiekachtige trompetpartij passend bij elkaar? Ze flikten het, petje af! In One Good Night is het dan weer bijna powerpop.
Ik kan zo doorgaan, feit is dat ik deze wel op lp of cd wil hebben. Ook al omdat vanaf 2006 cd-edities verschenen met interessante bonussen, zie daar. Niet te vinden op mijn streamingkanaal, daarom doe ik het voorlopig met YouTube.

De reis door new wave blijft in 1978: op naar het debuut van Squeeze.

PS Het zwembad in de clip: dat kan wel eens het Hilversumse Crailoo zijn geweest, ontworpen door bouwmeester Dudok, tot 1984 in gebruik.