Het tweede album dat Trouble met producer Rick Rubin opnam voor diens Def American en dat in ongewijzigde bezetting. Desalniettemin wijkt
Manic Frustration af van voorganger
Trouble van slechts twee jaar eerder.
De oorzaken? Ten eerste is de productie scheller. De warme gitaarmuren zijn nogal afgekoeld en Rubin zet vaak een blikkerig effect op de stem van Eric Wagner.
Ten tweede maakt de hoekige metal vol tempowisselingen plaats voor traditionele hardrock. De gitaren klinken weliswaar net zo heavy als voorheen, de structuren van de composities zijn eenvoudiger.
Misschien is het daarom dat dit in de Lage Landen hun bekendste album zou worden, mede door optredens op Dynamo Open Air. Eerst in 1993, hier
beelden bij
Fear, ook vond ik een filmpje met
interview bij Headbanger's Ball plus een slecht klinkende
bootleg van drie kwartier, maar leuk om als toegift
Children of the Grave van Black Sabbath te horen.
In '95 stond Trouble er weer,
beelden en interview hier,
publieksbeelden met slechte audio daar met onder meer een cover van
In-a-gadda-da-vida van Iron Butterfly. De groep werd tot hippiemetal gebombardeerd: de positieve boodschap van voorheen is nu in een Woodstockjasje gestoken. Aan de livecovers van werk uit '68 en '71 is inderdaad te zien dat nadrukkelijk inspiratie werd gezocht in dat tijdvak. Gitaristen Bruce Franklin en Rick Wartell doen dat met onder meer het gebruik van wahwaheffecten en zelfs slidegitaar.
De jaren '68 - '71 echoën meteen in de hard groovende opener
Come Touch the Sky. Graag hoor ik de snellere nummers op dit album:
'Scuse Me,
The Sleeper,
Tragedy Man met z'n fraaie melodie en
Hello Strawberry Skies. En dan zijn er het langzame
Memory's Garden, menigmaal op tv
met clip, het slepende
Mr. White dat eigenlijk in Breaking Bad had moeten worden gebruikt gezien het hoofdkarakter in die tv-serie en de melancholie plus ingetogenheid van slotlied
Breathe, waarvan het laatste deel is geleend van
Atlantis van de Schotse protestzanger Donovan, te vinden op diens
Barabajagal (1969).
Eenmaal zakt Trouble door het ijs en wel met de ballade
Rain. Al realiseer ik me dat dit juist bij menigeen goed viel/valt, het is mede door de koortjes dat ik afhaak... In combinatie met Rubins te schelle productie ben ik ook over het totaal minder enthousiast; véél liever hoor ik diens aanpak op het vorige album. Voor mij een mindere Trouble en dan toch nog vier sterren? Het zegt iets over mijn waardering voor deze groep.