Laurie Anderson - Homeland (2010)

Avant-Garde
Label: Nonesuch

1. Transitory Life (6:52)
  2. My Right Eye (5:01)
  3. Thinking of You (4:12)
  4. Strange Perfumes (4:46)
  5. Only an Expert (7:26)
  6. Falling (3:19)
  7. Another Day in America (11:24)
  8. Bodies in Motion (7:10)
  9. Dark Time in the Revolution (5:14)
  10. The Lake (5:39)
  11. The Beginning of Memory (2:45)
  12. Flow (2:15)
Jelle Wijntjes
Ik heb een aantal fragmenten beluisterd op internet. Mooie muziek, ligt in de lijn van het vorige album. Samenwerking met Antony is erg mooi. Only An Expert is een vernieuwend nummer.

Vreemd dat hij bij artiesteninformatie alleen maar dit album aan geeft.
Ze heeft er genoeg gemaakt.

ohmusica
Album heeft weer die mooie unieke sfeer. Ik denk dat het een uitblinker wordt in haar oevre.

avatar van citizen
Het begint er op te lijken dat dit album van Laurie Anderson miet veel verder komt dan het vergeetboek, hier op MuMe. Dat mag toch op zijn minst opvallend zijn, al was het maar vanwege het feit dat dit het album is waar fans al jaren op wachten.
Het is het wachten waard geweest, al hebben we hier te maken met Lauries 'donkerste' sinds Big Science. Ze heeft ons, en natuurlijk ook de Amerikanen, op haar vroegere werk een spiegel voorgehouden, maar daar overheerste toch telkens weer de milde, speelse humor en lag de nadruk meer op het grappige van de absurditeiten die ze beschrijft. Luister in dat kader naar naar United States Live - nog steeds haar meesterwerk.
Het thema - ingezet, ooit in '81 met O Superman en voortgezet op dit werk van Anderson is de eindigheid van onze cultuur. Dat schemert door in songs over de economische crisis, milieurampen en in de koele constatering dat culturen nu een keer verdwijnen (Another Day In America). Dit stuk vormt ook de kern van het album.
Het pseudoniem Fenway Bergamot vertelt door de vocoder dat - hoewel elke dag een nieuwe wereld opent - het bijna onmogelijk is om werkelijk iets te veranderen aan de loop der dingen; sommige dingen kan je opzoeken, de rest is giswerk.
Allemaal niet al te vrolijk, maar de muziek mist zijn uitwerking niet, zeker niet in combinatie met Lauries stem - er daalt een weldadige rust op je neer tijdens het beluisteren van dit werk, haar vreemde combinatie van koelheid en menselijke warmte.
De balans van de eerste 10 jaar van deze eeuw is opgemaakt. Zelfs God wordt nog iets gevraagd - Hij is dus niet dood - "May I Call You Old? Who Are Those People?". Toch weer een knipoog. Gelukkig!

avatar van Oldfart
Helemaal gemist dit....eindelijk uit dus.

Klopt het dat er een dvd + versie is, of is dat de enige versie??

avatar van citizen
Ik weet niet of dat de enige versie is. Op de hoes staat geen 'exclusive!' o.i.d. Misschien toch raadzaam om hem vlug aan te schaffen. Al was het maar om het meelezen van de mooie teksten...
DVD is de moeite waard - veel inside information o.a. met Laurie, Lou Reed en Roma Baran aan het woord.

avatar van Oldfart
Op m'n wenken bedient, dank je citizen.
Morgen maar snel naar de grote stad ....

over Homeland
mooi om te zien hoe op zijn geheel eigen liefdevolle manier Lou Reed praat over het totstandkomingsproces van deze plaat.

avatar van Oldfart
Dat werd dus een paar dagen later, maar het wachten meer dan waard.
Volgens de platenboer is de versie met dvd de enige die nu uit is.
Wel aan prijs, maar na beluistering toch maar meegenomen.

Eerste indruk: prachtig.

avatar van Oldfart
Voeg bij dat prachtig maar: indrukwekkend.

Hier is drie jaar aan gewerkt, en zo te horen geen dag te kort; een waar meesterwerk.

Kan het nu na een paar keer luisteren nog niet allemaal 'bevatten' , daarvoor is zowel het muzikale als het tekstuele veel te gelaagd.

Al te lang niets hier ; dit zeggen ze 'bij de buren' :

Misterfool
zo oldfart is enthousiast en ik kan het hem met alle wil van de wereld niet kwaadnemen. Man wat een geniaal album is dit toch.

avatar van Oldfart
Heb dan ook negen jaar gewacht hè ,
en als het album dan ook nog zo goed is, èn zo weinig aandacht hier krijgt....ja, dan....

avatar van barrett
Het enthousiasme van Oldfart is zeker niet overdreven. Dit is nu net mijn eerste luisterbeurt en ik begin onmiddelijk opnieuw aan een 2de luisterbeurt.

Misterfool
die tekst van only an expert

Sven Bersee
Clairy Polak zoekt nieuwe carrière na NOVA-debacle?

Kennen jullie dit?:
Het gevoel dat het wereldje van de zogenaamde muziekliefhebbers soms ondoorgrondelijk blijft?

Terwijl hele volksstammen zich hier op MuMe als lemmingen storten op de laatste hype, of het nieuwe 'hot' album van de week', zoals de laatste Arcade Fire - The Suburbs, blijven andere albums onderbelicht.
Vergelijk bijvoorbeeld nu eerder genoemde Suburbs nu eens met dit album, Homeland.

In ongeveer dezelfde periode uitgekomen, maar wat een verschil in aandacht:

31 mei eerste bericht - tot nu: 425 stemmen - stemgemiddelde: 3,99
12 juni eerste bericht - tot nu: 16 stemmen - stemgemiddelde: 4,43

Wat zegt dit?
Dat de massa kuddegedrag vertoont?, en is dat erg?
Op de eerste vraag zou ik zelf met ja antwoorden.
En of dat erg is, dan denk ik nee..... men gaat 'hun' gang maar.
Spelen de media in deze vergelijking een rol?
Mijn gevoel zegt nee.

Op zich niks nieuws onder de zon natuurlijk.
Maar aan de andere kant vind ik het desondanks toch vreemd dat zo'n klasse album als Homeland slechts de weg naar 15 andere mede-users weet te vinden.

Onbekend maakt onbemind, of is dit toch 'een tikkeltje te wild amigo' voor de meute?
Misschien ook maar houden zo, voordat er weer malloten 0,5 aan een album als dit gaan geven omdat ze er de ballen niet van snappen.

Hoewel dus een zeer bekend gegeven, bijft het vreemd; het zij zo.

Denk dat de media wel een grote rol speelt hoor, in vrijwel elk week- of dagblad stond een stukje over de nieuwe Arcade Fire. Verder vind ik 16 stemmen ook weer niet zo weinig (al is het verschil wel schrijnend), er zijn albums die nog veel meer onderbelicht blijven.

avatar van Oldfart
er zijn albums die nog veel meer onderbelicht blijven.
...absoluut waar wat je zegt; het verschil is groot.
Of het schrijnend is weet ik niet, maar volgens jou ligt de oorzaak dus wel bij de media ,... weer eens.

Voor een groot deel wel, er zit een stevige marketingstrategie achter Arcade Fire, wat verder niets af doet aan de muziek overigens.

In het algemeen valt het sowieso wel op dat wat oudere artiesten sowieso niet meer echt in the picture komen met een nieuwe album, of het moeten de hele groten (Dylan, Hendrix, Young, enzo) zijn.

Zelf ben ik wel benieuwd naar Laurie's muziek, maar ik ga me eerst eens wagen aan haar jaren '80 werk denk ik. Het lijkt me wel een heel interessant artieste, wat ik zo van haar weet.

avatar van vork666
Vooral een wisselvallig album, vind ik eigenlijk. Falling en het filmische Another Day in America zijn prachtig, maar daartegenover staan wat nummers die mij niet aanspreken (The Lake, Bodies in Motion, Only an Expert). Kan er dus vooralsnog niet zo lyrisch over zijn als Oldfart en citizen.

Misterfool
juist only an expert is een wereldnummer van formaat. Man die tekst, die nonchalante dance instrumentatie en bovenal de geweldige vertolking van laurie. Maar goed ik ben sowieso erg enthousiast over dit album.

avatar van vork666
En juist die tekst beschouw ik dan weer als opdringerig engagement (niks mis met engagement overigens, wel met opdringerig engagement), irritante refreintjes en te veel het woord "problem" per vierkante millimeter. Zo zie je maar weer, smaken verschillen

Aquila
Ik zit een beetje tussen jullie in. Na de enthousiatse reacties hier naar de winkel gerend (Arcade Fire al niet meer aan begonnen, daar was ik al afgehaakt ), maar als geheel kom ik er toch niet zo uit.

Mijn interesse in Laurie is wél helemaal terug, maar als ik dan Big Science en Life on a String ook direct draai en ernaast leg zie ik niet zo of het dan juist dit album is dat excelleert op enkele fronten. Deels ligt dat wellicht aan het expliciete engagement, waar ik Life on a String als een veel intiemer statement waardeer. Dat kan ik wel met vork666 eens zijn. Maar juist de pastische met de onzinnige refreintjes past wel weer heel goed. Ook dat is typisch Laurie. En Lou Reed doet prettig mee. Dat kan ik dan wee rmet misterfool eens zijn

De vocoder song ervaar ik dan weer als hinderlijke onderbreking. Vanavond nogmaals draaien...

avatar van GrafGantz
Het wachten is nu op de 20e stem (Aquila?). Zelfs met een magere 2* zou dit album nog op #1 binnenkomen in de toplijst van 2010

Hoewel dan weer hier voor gevreesd moet worden:

Oldfart schreef:

Aquila
Bij deze ... 2* geef ik sowieso niet en 3.5* staat bij gelijk aan "goed" en dat haalt het album met gemak.

Grappig, was toevallig net gister nog met een luisterbeurt bezig.

Zoals ik al zei overheerst nog mijn voorkeur voor het intieme (Life on a String) boven het expliciete (Homeland). Moet zeggen dat ik deze nog niet heb beluisterd op de iPod (simpelweg omdat ik de afgelopen twee weken geen synchronisatie heb uitgevoerd). Dus als dat mij nog op andere gedachten brengt dan zit er misschien nog meer in.

avatar van tumkie
Leuke kennismaking met deze dame

avatar van -SprayIt-
Om Oldfart gerust te stellen, weer iemand die het kent en kan waarderen

Davez
Is dit iets voor mij?
Wie helpt me!?

avatar van vork666
Het is geen Bob Dylan, dus ik zou zeggen van niet.
Tenzij je ook van ietwat avantgardistische synthesizermuziek houdt. Ik zou zeggen, probeer het eens