Makaveli - The Don Killuminati: The 7 Day Theory (1996)

Label: Death Row

1. Intro: Bomb First (My Second Reply) (4:56)

met E.D.I. Mean en Young Noble

2. Hail Mary (5:09)

3. Toss It Up (5:06)

met Danny Boy, K-Ci & Jojo en Aaron Hall

4. To Live & Die in L.A. (4:33)

met Val Young

5. Blasphemy (4:38)
  6. Life of an Outlaw (4:55)

met Outlawz

7. Just Like Daddy (5:07)

8. Krazy (5:15)

met Bad Azz

9. White Man'z World (5:38)
  10. Me and My Girlfriend (5:08)
  11. Hold Ya Head (3:58)

met Tyrone Wrice

12. Against All Odds (4:36)
eazyfan
Een erg mooi album dat 2Pac alias Makaveli ons hier achterliet voor zijn tragische dood. Ik vind dit album persoonlijk wel erg sterk. Goed voor zo'n 4*, 2Pac rapt hier zo rauw, echt geweldig, net zoals op Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. ,alleen zijn hier de beats en de teksten er duidelijk op vooruit gegaan. Makaveli's onderwerpen liggen mij ook totaal op dit album, echt weer zo'n geweldig westcoastalbum. De onderwerpen liggen mij hier ook erg goed, ik vind dit toch het 3de beste 2Pac-album album ooit. Me Against The World blijft zijn meesterwerk, dat vind ik hier toch een beetje een tegenpool van, beats waren daar zachter, hier zo geweldig rauw. All Eyez On Me heeft wat meer uitschieters en sterkere beats. Op dit laaste Tupac-album dist 2Pac ook definitief veel van zijn vijander: Nas, Mobb Deep, Jay-Z, Bad Boy, Dr. Dre, ze worden allemaal aangepakt en hoe, keihard gewoon. Vergeet die stomme Hit Em Up, 2Pac scheld hier minder maar het is zo persoonlijk en dat vind ik zo fijn om te luisteren.

Dit album begint zo ijzersterk met Intro Bomb First (My Second Reply), geweldige Intro in die track gewoon, als je dan die geniale beat hoort dan 2Pac die echt als een complete gek geniaalt flowt ben je gewoon verkocht, duidelijk een van de beste 2Pac-tracks ooit. 2Pac dist: Jay-Z, Mobb Deep en Bad Boy in die track: in maar 1 line direct de rest is allemaal echt als een dreigement. een van de tracks die ik koos als favo.

Hail Mary koos ik als 2de favo track. Nadat je effe bekomt van een geweldige diss hoor je over het algemeen de beste track van dit album. Die video is ook erg erg mooi trouwens, 2Pac's teksten bereiken daar een serieus toppunt op dit album. Ik weet niet direct wie die 2 andere rappers zijn. In neem aan Dramacydal, dat refrein zit ook constant in mijn hoofd. Echt geweldig gewoon en die kerkacthige beat is zo dope. Mijn 2de favo track.

Dit album sluit super af vind ik. Against All Odds is ook keiharde diss, daarin dist hij Puffy extra dus wel pluspunt, Nas krijgt daar wat extra aandacht, die lines die Nasgericht zijn zijn serieus abnormaal vet. The Message mag dan wel een vette 2Pac-diss geweest zijn, Against All Odds is zoveel beter. dat refrein is praktisch briljant. Die beat vind ik zo mooi, Dre en Mobb Deep worden ook in 1 line aangevallen. 3de favo track dus.

Whitemanz World is eerlijk gezegd wel een beetje onderschat, die track vind ik de beste na mijn 3 favo's. Die tekst die 2Pac daar brengt is zo uniek, echt geen enkele andere rapper die zoiets brengt, dat refrein vind ik zo mooi om elke keer opnieuw te horen. Ik ben blij dat ten minste 1 persoon die gekozen heeft. Het bericht dat Makaveli brengt in die track is zo briljant.

Wat me wel opviel dat dit album niet echt een diss bevatte tegen Chino XL, ofwel heb ik die niet gehoort. die kreeg wel de laag in Hit Em Up, maar op dit album niet, best goed want Chino mag er best zijn. Alleen jammer dat hij ook net zoals Biggie de verkeerde kant uitging bij Bad Boy.

Dit album is ook veel religieuzer, het bevat zelf een kerktrack: Hail Mary, maar ook over het algemeen. Toss It Up, To Live And Die In LA, Blasphemy, Me And My Girlfriend en Hold Ya Head vind ik ook keer op keer geweldig om te herluisteren. Whitemanz World is mijn 4de favo track. Echt onderschat als je het mij vraagt. Hold Ya Head doet me beetje denken aan Keep Ya Head Up, Toss It Up is de ultieme mix van Hip-Hop & RnB, Dre word daar ook extra behandelt in die 3de vers. To Live And Die In LA is gewoon California Love (Part II), zonder Dre, je hoort Pac dan Dre op het einde Dre dissen. Blasphemy een tekst die me altijd zal bijblijven, echt die zit zo sterk in elkaar. Me & My Girlfriend heeft zo'n geweldig refrein, die beat vind ik uniek klinkend.

Zoals ik al zei een geweldige afsluiter voor 2Pac, jammer hier hij hierna dood. Hij nam nog zoveel albums op die dan later ook gereleased werden, allemaal minder als je het mij vraagt. De cover van dit album vind ik ook erg mooi, je zou bijna denken dat 2Pac echt zijn dood aan het faken zoals Makaveli deed om zijn vijanden te misleiden, alhoewel als je het zo bekijkt, dit album is ook meer gericht naar zijn vijanden. Maar ik geloof dat 2Pac jammer genoeg dood is, ik ben dan ook niet zo aan die theoriën. Dit album ging terecht 5maal platina, ik wil een van die 5miljoen mensen zijn die deze kocht, dat ben ik momenteel nog niet, ik zag eens een speciale versie met een DVD met alle tracks in studio, dus moet ik binnenkort zeker aankopen. Ik kan dit album wel aan iedereen aanraden die wat aggressie, erg sterke teksten wil horen. Duidelijk de 4* sterren waard. Ik vond persoonlijk geen enkele track slecht maar sommige te langdradig, daarom dus niet hoger. Makaveli Rest In Peace .

avatar van Niek
I ain't a killer but don't push me,
revenge is like the sweetest joy next to getting pussy

Briljante opening van Hail Mary. Iemand bij de Up In Smoke Tour het memorialmoment voor Pac gezien?? Hele stadion dat meedeinst op Hail Mary: Kippenvel! Legendarische track.

avatar van thomzi50
Niek schreef:
Iemand bij de Up In Smoke Tour het memorialmoment voor Pac gezien??

Ja, mooi stukje, sowieso mooie live-dvd

eazyfan
Ik ben momenteel aan het twijfelen voor de 4,5*, Ik hou enorm veel van 2Pac rustig en diep maar rauw zoals dit is praktisch even geniaal. Hail Mary en Intro Bomb First (My Second Reply) zijn ware meesterwerken. Toss It Up, To Live & Die In LA, Blasphemy, White Manz World, Me & My Girlfriend ,Hold Ya Head en Against All Oddz vind ik allemaal zeer mooi, eigenlijk ook nergens een slechte track te bespeuren, daarom dus miss die 4,5*. Het is of het is gewoon niet je stijl. Dit album is wel snel gemaakt zoals Jordy al zei maar daarom zeker niet slecht. Mij maakt het niet uit hoe lang je eraan werkt. Het gaat me om de kwaliteit en die vind ik hier de 4* minstens waard en miss dat halfje meer.

eazyfan
4,5* dan maar: 7 erg sterke tracks en geen slechte. Miss nog in me top10. Ik moet zien uit te maken of dit erin komt, staat onder Makaveli en totaal mijn stijl. Blijft natuurlijk wel 2Pac. Maar dit album is gewoon rauw wat mijn #1 van hem niet is. Die in het begin en deze aan het einde zou een mooi zicht zijn. Ik denk sowieso niet maar kan wel... .

avatar van J.M.
goed album, ik vind 2pac stijl de laatste tijd egt rlx, ga het steeds beter vinden
dit is ook weer een goed album
niet zo goed als me against the world, maar hij hadt hier ook minder tijd voor,

avatar van thomzi50
Niek schreef:
Niet bepaald een grote uitdaging... Bomb First, Hail Mary, To Live in LA, Blasphemy, Just Like Daddy, Krazy, Me And Me Girlfriend, Against All Ods.

eazyfan
Ik vind al die track wel goed, alle tracks op dit album eigenlijk, enige minpunt: Life Of An Outlaw heeft beetje minder refrein maar voor de rest een topalbum.

avatar van J.M.
ik vind dit toch wel het 2e beste album van 2pac, die teksten zijn echt heel erg goed, misschien wel de beste van al zijn albums, maar me against the world heeft betere beats en ligt wat lekkerder in het gehoor, maar ik verhoog deze toch wel naar 4,5*
die teksten zijn zooo goed...

Raekwon the chef
heel erg mooi album, misschien wel de beste van Pac

avatar van J.M.
me against the world en deze vind ik zeker wetuh de beste van de 2pac ik, vooral de teksten van me against the world en deze vind ik een stuk beter dan All eyez on me.
Mobb deep en Nas worden wel aardig aangepakt op deze cd en Nas vooral op die laatste track

Social_Mask
@easyfan: hier en bij al je andere quotes sluit ik me volledig bij aan (alleen ik had andere favo tracks )

GEWELDIG album van Pac Vol agressie en woede.
Lekker om te luisteren, 4,5*

R.i.p Makaveli

Nu datt Pac doodd iss Off volgenss theoriën gewoon De dood Inn scene gezett heeft om Biggie te misleiden, Kan hij Allés wat hij op zijn maag had Eruit Kressen vol Kwaadhéidd enn droeviggHeidd. DeathRoww toch nog Géprobeert omm deze Albumhoes iets van Join mee te Geven. Allé liedjes goed Geproduceert, te horen aan de beats. Tekst van Hail Mary beetje Aangrijpend, het laat je Verstaan dat hij ook Pijn leed in zijn verleden. . . In de eerste 3 Seconden bij 'Bomb First' hoor je Kadafi zeggen : Suge Shot him. ofwél Is dit een PubliciteitsStunt. Ofwél wil hij verduidelijken dat iemand uit DeathRow wist dat Pac werd neergeschoten door Suge. en Nog Stranger is dat Kadafi 2 maand Doodd is naa Pac doodd Wass. Voor de rest is het een typisch 'Pac album geen Sléchte Tribute/UnreleasedSongss albumm, ik geef een 4,5

eazyfan schreef:

vergeet krazy niet vette track zie dit stukje uit het 2e couplet :
see bloods and crips runnin up the hill
Lookin for a better wayyyyyy..
My brothers and sisters it's time to bail
cause even thug niggaz prayyyyyy..

verder schittert " badd ass op deze song & the outlawz ook ( voormalide outlaw inmortalz , in 95 dramacydal )
O perating
U nder
T hug
L
A
W
Z

sorry outlawz zit niet op deze track maar ik bedoel dat ze schitteren op dit cd op hun best

Deze komt toch maar in mijn top 10,
Er staat geen slecht nummer op. Zo lekker rauw, met vooral hele sterken teksten. Krazy een van m'n favoriete pac tracks ooit.

avatar van Conway Twitty
'Me and my Girlfriend', wat een heerlijke teksten heeft dat nummer toch. 2Pac laat ook hier toch wel zien hoeveel hij nog in petto had..

rico-bballer
ik vind dit cker een goed album heb hem jammer genoeg niet origineel maar ken elk nummer behalve bomb first waar ik zo van hou bij 2pac is dat hij zijn gevoel zo sterk in zijn teksten legt 2ac is mijn favoriete rapper en dit album is weer een meesterwerk van hem ga nog niet stemmen moet er even over nadenken

Social_Mask
Geweldig album. Geen enkel minder nr. Allemaal erg goed. Met de legendarische Hail Mary en paar van de beste disses. Veel woede en kracht heeft Pac hier. 5 * en in mn top10.

avatar van Zjapp
Dit album is ondanks het feit dat ie in alle haast is gemaakt toch supervet. Lekker gevarieerd, een Pac die voor ie de pijp zou doorgeven nog even iedereen onder handen wou nemen. Vijanden, vrienden, Tupac gaf aandacht aan zowat alles op dit album. Van de agressieve Bomb First en Against All Odds tot de ongeloofelijk emotionele tracks Just Like Daddy en White Manz World. Ik krijg het vooral moeilijk als To Live And Die In L.A. door m'n luidsprekers komt. Gewoon geen woorden voor. Daarom dat ik dit album ook verhoog naar 4,5* En ooit krijgt ie mss een plek in m'n top 10.

Social_Mask
Aan het einde van White Man'z World hoor je een paar toespraken. Die vond ik altijd erg interresant. Vandaag heb ik de film Malcolm X gezien. En uit die film zijn er een paar toespraken in White Man'z World verwerkt.

Die film is trouwens een aanrader, Malcolm X uit '92. Erg goed acteerwerk door Denzel Prachtige film. Als je die film gaat kijken, moet opletten aan het einde als Malcolm X wordt neergeschoten, hoe hij dan kijkt. Met een klein glimlachje, erg erg erg mooi. En ontroerend vooral. Mooie film..

avatar van Niek
Ga toch naar moviemeter.nl, man

Social_Mask
Hoe wist ik dat iemand dat zou zeggen

eazyfan
Hail Mary is en blijft een van de geniaalste 2Pac-tracks ooit, mijn favo na Dear Mama. Maar ik zit met een probleem, ik weet niet wat mijn 2de favo is, Blasphemy of Intro Bomb First My Second Reply??

Blasphemy is en blijft een van de mooiste tracks die ik ooit gehoord heb, soms zit ik om een vreemde reden met lines van die track in mijn hoofd en vooral het refrein. Die tekst is ook gewoon briljant. Krijg ik keer op keer kippenvel van.

Intro Bomb First (My Second Reply) is en blijft één van de hardste tracks ooit, die overtreft Hit Em Up naar mijn mening, die beat is top, die tekst hard, maar vooral hoe Pac die brengt is een knap staaltje MC-werk met dit:

West coast ridah, comin right behind ya
Should've never fucked wit meeee
I want money hoes sex and weeeed
I wont rest till my road dawgs freeee

Zeker niet mis! Alleen jammer van de mindere gastartiesten.

Deze Cd is en blijft erg geslaagd naar mijn mening, 2Pac is hier veel religieuser bezig wat ik gewoon erg vet vind en passend bij hem. Geen mindere tracks en 2 echte toppers, Hail Mary en ik ga denk ik toch bij nader inzien voor Blasphemy, die tekst is en blijft onovertroffen op deze Cd. 3,5* voor een erg aardige Cd.

avatar van MJ_DA_MAN
Beter dan ik had verwacht. 2Pac is hier tekstueel erg sterk, en heeft een groot aantal erg dikke diss-lines op een aantal tracks. Producties zijn ook zeker wel geslaagd. Ze beginnen erg duister, maar ongeveer op de helft worden de beats een stuk ''vrolijker'' en vooral ''relaxer''. Eigenlijk niet echt passend als je de voorkant bekijkt . Maar goed, ik geef hem 4*, een grote favoriet heb ik eigenlijk niet gezien alles ongeveer van hetzelfde niveau is.

P.s.: ik realiseer me nu weer dat Pac gewoon een hele goede rapper is/was en dat ie terecht een grote legende is.

MJ_DA_MAN schreef:

Ben ik blij om te horen/lezen.

avatar van Zjapp
Sinds vandaag heb ik dit album eindelijk kunnen bemachtigen, nouja gisteren, op de dag dat Pac 36 zou zijn geworden. Spijtig dat hij zo vroeg is moeten gaan, maar laat ons hem dankbaar zijn voor de fantastische dingen die hij voor ons achterliet. Ik hoop dat zijn moeder eindelijk gaat stoppen met het uitmelken van haar zoon en het besmeuren van zijn goede naam want een track als Hail Mary behoort tot het allerbeste wat er onder het genre hip hop werd uitgebracht. R.I.P Lesane Parish Crooks!

avatar van MJ_DA_MAN
Vind de hoogtepunten van deze plaat toch de nummers 7 t/m 10. Heerlijke sfeer heeft dat gedeelte van de CD. Mooie beats, goede bijpassende raps van Pac en The Outlawz, en prachtige refreinen. Zoals ik al eerder zei, passen die nummers niet echt op de plaat als je de voorkant bekijkt. En ook niet echt naast donkere tracks als Hail Mary. Maar de wat ''vrolijke'' nummers hebben dus mijn voorkeur op dit album, dus ook To Live & Die In L.A. behoort bij mijn favorieten.

eazyfan
Wat vindt je dan van Blasphemy? gewoon vraagje, vind ik hier de mooiste track.

Social_Mask
Blasphemy wordt door vele gezien als een ijzersterk nummer, ik zelf vind het een goed nummer maar meer niet. Begrijp niet echt zo goed wat vele zo speciaal aan dat nummer vinden..