Underworld - Barking (2010)

Dance
Label: Cooking Vinyl

1. Bird 1 (6:51)

met Dubfire

2. Always Loved a Film (6:53)

met Mark Knight en D.Ramirez

met High Contrast

9. Louisiana (5:03)
  10. You Do Scribble [Abbey Road Version] *
  11. Simple Peal * (4:34)
  12. Strumpet Groove * (7:10)
  13. Always Loved a Film [Lemonworld Mix] * (7:24)
  14. You Do Scribble * (8:04)
  15. Hamburg Hotel Essex * (3:21)
  16. Grace [Telematic Peal Mix] * (7:37)
  17. Between Stars [Lemonworld Mix] * (4:55)
  18. Diamond Jigsaw [Demo Mix] * (3:51)
  19. Moon in Water [Lemonword Mix] * (5:53)
  20. Louisiana [Jumping the Cran] * (2:05)
avatar van thelion
Da's nog even wachten op de nieuwe van Underworld, maar ben wel benieuwd waar ze nu mee op de proppen komen.

avatar van T.O.
Gastartiesten verraden een commercieel dance-sausje.

Scribble vond ik in ieder geval niet best, gaat een beetje richting jaren '90 dance... Het laatste nummer is een pianoballad.

avatar van coldwarkids
Scribble is alvast om bij weg te dromen

avatar van DwarfeD
Ik vond Scribble in eerste instantie ook even wennen, maar kan de volledige versie inmiddels goed waarderen. Ben erg benieuwd hoe het volledige album gaat klinken. Hoe gaan bijvoorbeeld de tracks in samenwerking met Dubfire klinken? Ik vond zijn remixes van Booka Shade's Charlotte en Smith & Selway's Transit Time namelijk bijzonder sterk. Verder kan ik niet wachten op de definitieve versies van Always Loved a Film, Between Stars en Diamond Jigsaw (eerste versies hadden dat foute cheesy Van Halen synth-geluid...).

herman schreef:
Het laatste nummer is een pianoballad.

Is dit een gokje of heb je dat ergens terug kunnen lezen? Klinkt spannend...

Gehoord van iemand die wat dichter op het vuur zit.

avatar van barrett
T.O. schreef:
Gastartiesten verraden een commercieel dance-sausje.

Daar vrees ik nu ook net voor... We zullen hier niets baanbrekends van moeten verwachten. Het wordt volgens mij een soort van knieval naar de huidige dance scene...

Beetje rare opmerking. In de huidige dancescene gebeuren baanbrekender dingen dan Underworld in jaren heeft laten horen. Denk dat het een wat toegankelijkere variant wordt van het typische Underworld-geluid, al is Dubfire toch wel een goede naam.

avatar van barrett
Ja k, die knieval is msh iets overdreven, maar hier verwacht ik ook een toegankelijkere variant van het gekende Underworld concept...

avatar van T.O.
Appleblim is wel een goede dub(step/techno) producer, maar Mark Knight en D Ramirez is toch behoorlijk goedkoop....

Halverwege de jaren '90 ging ik dan ook overstag door te luisteren naar 'electronische dans bandjes (of duo's)'.
Daarin stond ik niet alleen want het leek of het rockpubliek en masse die kant begon te ontdekken. Bands als Leftfield, The Prodigy, Chemical Brothers en Underworld deden het niet slecht bij die groep en ik vond dat absoluut ook erg leuk en ik ben dit soort artiesten dan ook blijven volgen.
De resultaten waren de jaren daarna wisselend van verloop maar telkens voldoende genoeg om te blijven volgen tot op de dag van vandaag. Opmerkelijk is dan ook dat het grootste deel daarvan nog steeds actief is onder dezelfde naam.

Ik denk dat het qua prestaties voor Underworld niet anders is dan voor die andere namen. Het ene album pakt me net iets beter dan het andere, maar de onderlinge verschillen zijn niet megagroot.
Over Barking was ik vooraf een beetje sceptisch: die samenwerkingen en dan vooral de commentaren vooraf van voor- en tegenstanders zorgden ervoor dat ik vrij neutraal uitkeek naar deze nieuwe Underworld.

Tot nu toe ben ik niet euforisch maar kan ik ook niet zeggen zwaar teleurgesteld te zijn. Het is ondanks de samenwerkingen toch wel weer een kenmerkend Underworld album geworden en of het nu toegankelijker is geworden betwijfel ik. Het is in mijn oren niet veel meer of minder gemaakt richting een groot publiek. Ze deden het toch al goed bij dat 'grote publiek' (voor zover je dat zo kunt noemen) en dit is niet veel meer of minder op dat gebied.
Ik mis een duidelijke klapper op het album die op voorgaande albums regelmatig wel te vinden waren. Nee, geen Born Slippy, Rez (okay niet echt afkomstig van een album), Shudder / King of Snake of Cowgirl op Barking maar verder is er wel sprake van een redelijk constant niveau.
Ik verwacht niet dat dit album zal gaan uitgroeien tot één van mijn favoriete Underworld albums want daarvoor vind ik het door gebrek aan hoogtepunten iets te veel voortkabbelen, maar dat het verder best een aardig album is geworden wil ik best onderstrepen.

herman schreef:
Het laatste nummer is een pianoballad.

Klopt inderdaad.

barrett schreef:
een toegankelijkere variant van het gekende Underworld concept...

Misschien een beetje, maar niet schokkend.

avatar van brooklyn
De magie is een beetje weg.

Opener 'Bird 1' is sterk en veelbelovend voor de rest. Mooie opbouw en vocalen, bloeit lekker open naar het einde toe.... maar helaas, het goede niveau wordt niet vervolgd. 'Always Loved A Film' is catchy, maar mij te makkelijk... irriteer me eigenlijk behoorlijk aan de track.

'Scribble' is wel heel standaard Drum and Bass. Hele 'directe' plaat, toch nog wel aardig, zal live prima klinken maar de lat moet hoger liggen bij Underworld. Track daarna 'Hamburg Hotel' klinkt alweer een stuk subtieler en ingetogener. Lijkt weggelopen van '100 days off'. Track wint me niet, had meer sfeer ingemogen. Zelfde verhaal eigenlijk met Grace en Between Stars. Solide tracks maar je mist de magie... magie die op het vorige album toch zeker nog te vinden was.

'Diamond Jigsaw' is een afschuwelijke track, vocalen komen niet uit de verf. 'Moon in water' is wel wat leuker en sfeervoller, Underworld geluid komt er beter uit. 'Louisiana' is een inderdaad een pianoballad wat me helemaal niet ligt. Met 'Simple Peal' eindigt mijn 'Barking'. Een aardig ambient ding, niet meer niet minder.

Het minste Underworld album tot nu toe voor mij. Maar één echt fantastische track ('Bird 1') en van de rest mag je meer verwachten. Onderhuids gebeurd en niet veel en de samenwerkingen komen niet echt uit de verf. Las in de Veronica gids dat de heren met spijt terug kijken op het vorige album, maar die kenden wel een paar prachtige tracks... iets wat hier ontbreekt. Ben benieuwd hoe ze hier over drie jaar naar terugkijken.

1,0
De nieuwe Underworld is zeker niet hun beste, maar of het de zwakste is durf ik niet te zeggen. Scribble vind ik in ieder geval veruit het beste nummer, maar de andere liggen me (nog) totaal niet.
In ieder geval weer 1 lekkere klapper van Underworld waar ik de komende dagen wel zoet mee ben

avatar van Marsvin
Middelmatige CD. Het heeft zo'n sterke openers en uiteindelijk zakt het een beetje, beetje veel in op het einde. Om te beginnen geef ik 3*.

TOP: Bird 1, Always Loved A Film, Scribble, Between Stars, Louisana.
FLOP: Simple Peal, Moon In The Water, Diamond Jigsaw.
MIDDLE: Grace, Hamburg Hotel.

herman schreef:

Als je die al niks vind zou ik me niet wagen aan de rest van het album, want dat is veruit het beste nummer hier. Heb het album nu een paar keer in z'n geheel geluisterd maar dit is toch de zwakste Underworld tot nu toe. Scribble vind ik echter geweldig.

avatar van brooklyn
Scribble is toch niet meer dan een standaard drum and bass ding?

1,0
Qua beat is het zeker standaard drum&bass, maar de rest van het nummer klinkt toch aardig Underworld achtig en zeker als de zang erbij komt vind ik het al helemaal geen standaard drum&bass meer.
Ik vind het gewoon een lekker nummer de enige die me pakt. De rest ligt me totaal niet.

avatar van coldwarkids
Mooie hoes met dvdtje erbij
Klinkt goed moet ik zeggen

avatar van dix
dix

Lijkt op de laatste van The Prodigy
Als dat ook voor de kwaliteit van het muzikale geldt, dan zijn we gauw klaar deze keer.

Nee totaal niet.

Muzikaal is het totaal niet The Prodigy. Underworld zit wat mij betreft in een ander soort hoekje. Ben verderest ook niet echt heel bekend in Underworld scene.

avatar van brooklyn
Ik denk dat ie het over de hoes heeft. Die meer op de één-na-laatste van prodigy lijkt dan de laatste trouwens.

avatar van coldwarkids
ik wist dat hij het over die hoes had maar daar lijkt tie totaal niet op.. wel een beetje op Always Outnumbered, Never Outgunned

1,0
Zowel Prodigy als Underworld zijn tegenwoordig niks meer waard. Als je hun nieuwste materiaal gehoord hebt kun je eigenlijk alleen maar teleurgesteld zijn, zeker als je bedenkt dat het dezelfde gasten zijn die in de jaren 90 albums als Fat of the Land of Second Toughest hebben afgeleverd. Dit is absoluut het slechtste wat Underworld gemaakt heeft, en voor Prodigy geldt hetzelfde bij de laatste 2 albums (al geldt dat in veel mindere mate voor Invaders Must Die dan voor AONO)

avatar van hanskie
Dit is het meest commerciele album dat Underworld ooit heeft gemaakt. De drums pompen hard, harder en meer 'Top 40' dan op voorgaande platen. Maar dan wel met dat heerlijke en kenmerkende Underworld sausje qua geluid en songstructuur. Stond er maar meer van dit soort werk in de Top 40, dan zou Dance anno 2010 een stuk beter te verteren zijn.
Wat ook opvalt is de zang van Hyde, nog niet eerder zo naar voren gemixt. Het is zeker niet het beste van Underworld, maar wel heel erg lekker.... vooral in de auto!

Er zijn 2 dingen die ik liever niet doe:

1. Direct met oud materiaal vergelijken.
2. Een genre haten.

Welnu, ik voel mij genoodzaakt te zeggen dat:

1. Deze artiesten ooit dubnobasswithmyheadman hebben gemaakt. Na het luisteren van deze plaat noem ik dat echt vergane glorie.
2. Ik trance haat. Met name commerciële trance. Heeft deze plaat aardig wat van. Commerciële dance mag je het ook noemen.

Underwold: ik heb mooie herinneringen aan je, live, dronken Engelsen, lager lager, maar dit...

avatar van brooklyn
Dit is gewoon geen trance, maargoed ik snap de vergelijking.

1,0
Ok "Heeft deze plaat aardig wat van. " mag je ook opvatten als "heeft lichtelijke trekjes". Anyway, cheap ass meuk

Nu.nl omschrijft dit treffend:

"Eerder wordt er een zekere gezapigheid gehaald, vlakke trance die de stranden bij Ibiza vast weet op te fleuren, maar de meer avontuurlijke luisteraar niet lijkt te bevredigen."

En dan nog een 6/10 geven.

avatar van dacide
Underworld- Barking...

Is het een leuke plaat... Ja absoluut. Niks mis mee.
Is het topwerk van Underworld. Nee zeker niet. Het is gewoon een lekker dancy album geworden. Lekker te pruimen.

Maar het is niet dat typische underworld van vroeger. Niet dat zoiets perse moet. Maar ik vind dit album te mainstream klinken.

Persoonlijk hou ik meer van de Underworld toen Darren Emerson er nog bij zat.

Toch 3 sterren omdat ie lekker weg luistert.
En het blijft natuurlijk underworld.

O'Reely
Een heerlijk plaatje EN wat een contrast met het early work. Probably not everyone's cup of tea maar ik laat het mij goed smaken. Een plaat vol uplifting, positive vibes en prachtige samenwerkingen. Iets wat de heren eigenlijk nooit deden. Elk nummer is een waar feast for the ears, mind and spirit als je van niet al te difficult en dark music houdt, en de ideale afsluiter van een live show zou zo 'Always Loved a Film' kunnen zijn...

'Heaven, Heaven, Heaven, Heaven... Can you feel it??'

Zo'n aanstekelijke melody en zang! En wat eindigt het album brilliant met 'Louisiana'... Nice om Mister Hyde weer eens echt breekbaar te horen zingen, begeleidt door sweet & lovely piano sounds. Pure extacy! Just don't expect Dark & Long en je bent in voor een lovely ride! It's a Beautiful Burnout! Deze gaat lekker op repeat!!