Art Blakey & The Jazz Messengers - Free for All (1965)

Jazz
Label: Blue Note

1. Free for All (11:04)
  2. Hammer Head (7:47)
  3. Core (9:24)
  4. Pensativa (8:19)
  5. Free for All [Alternate Take] * (8:27)
avatar van Sandokan-veld
Volgens de chart van rateyourmusic.com en een paar reacties op deze pagina de beste plaat van de Messengers. Zit wel wat in. Met de recente toevoeging van Reggie Workman (een van mijn favoriete bassisten) heeft de drummer een meesterlijk sextet om zich heen verzameld.

Blakey durft ook wat verder te kijken dan zijn hardbopneus lang is, zo horen we meteen op albumopener en -hoogtepunt 'Free for All', een lekker hectische modale soep met oosterse of mediterrane invloeden die een beetje doen denken aan het beste werk van Joe Henderson op Blue Note.

Uitblinker is componist Shorter, die hier echt als een beest speelt. Op die eerste track heb je bijna medelijden met Curtis Fuller, die helemaal niet slecht speelt, maar die zijn solo moet afwerken tussen die van Shorter en een altijd energieke en hier messcherpe Freddie Hubbard. 'The Core' doet dit later nog even dunnetjes over, en de andere twee tracks zijn ook vrij goed. Het is de eerste plaat van de Messengers in lange tijd die ik ooit nog wel naar 4,5 zie groeien, voor nu een ruime 4.