Ilse DeLange - Next to Me (2010)

Label: Universal

1. Next to Me (3:54)
  2. Eyes Straight Ahead (3:28)
  3. Almost (4:23)
  4. Beautiful Distraction (3:45)
  5. Carousel (3:40)
  6. Untouchable (3:27)
  7. Time Out (3:34)
  8. Paper Plane (3:41)
  9. Beautiful Distraction [Acoustic] * (3:37)
avatar van MusicFreak
Goh, ze lijkt wel 10 jaar jonger op de hoes ...:S
1ste single is iig beter te pruimen dan dat gedrocht van een So Incredible

avatar van ChrisX
Opvallend detail: album heeft dus maar 8 nummers en ze is al weer naar Nashville vertrokken (volgens haar Twitter) voor weer een reeks opname-sessies voor nieuwe nummers, dus er zal vlot iets van een opvolger komen lijkt het.

avatar van dennuz
dat heeft ze ook al medegedeeld. Ze wil een serie albums maken met minder nummers die daardoor ook lagere produktiekosten hebben. Zodat de cd`s voor een bedrag rond een tientje verkocht kunnen worden.

avatar van Oldfart
Goh, ze lijkt wel 10 jaar jonger op de hoes
...vind haar meer lijken op een anorexia patient de laatste jaren, of is ze zwaar aan de dope tegenwoordig ( die ogen....)?

Kan me niet zo bekoren naar de eerste luisterbeurt. Untouchable vind ik het mooist.

avatar van Angelo
Eindelijk weer een nieuw ‘album’ van een van de grootste zangeressen van Nederland op dit moment. Opgenomen in Nashville dus vanzelfsprekend heeft het album country invloeden.

De eerste single, ‘Next to me’, is al een tijdje uit en zal voor menigeen vast een bepaald zomergevoel opwekken zoals destijds ‘So incredible’ ook deed. Een prima liedje met een leuke tekst, goed arrangement en een catchy refrein. Het tweede nummer ‘Eyes straight ahead’ is een midtempo ballad met een wat duidelijkere link naar het country genre dan het voorgaande nummer. Wederom een prima nummer dat je zo zou tegen zou komen op een album van de Dixie Chicks.

Dan volgt ‘Almost’, een minder memorabel nummer dat niet echt pakkend is. Desondanks komt de stem van Ilse in een nummer als deze echt tot z’n recht. ‘Beautiful distraction’ wederom een midtempo ballad, erg mooi liedje, perfect arrangement dat ingetogen en beheerst maar met volle kracht wordt gebracht. ‘Carousel’ is een uptempo bluegrass/country/rock liedje, ook erg mooi, ik geloof dat dit een van de meest opzwepende nummers van Ilse is van haar gehele repertoire. ‘Untouchable’ is een nummer dat opvalt vanwege z’n eenvoud waarbij gebruik is gemaakt van minimale instrumentatie – zelf vind ik ‘m iets minder. ‘Time out’ is een ballad en het meest ingetogen nummer van het album en da’s gelijk ’t probleem; het liedje kent geen hoogtepunt (op Ilse’s stem na dan). Laatste nummer is ‘Paper plane’ en dat is weer een uptempo nummer dat net zo fijn, zomers en luchtig aanvoelt als bijvoorbeeld ‘Next to me’, daardoor zou dit ook een prima single zijn – tevens voorzien van een mooi arrangement en de instrumentatie is tot in de puntjes verzorgd.

Klein minpuntje vind ik dat de CD best aan de dure kant is. Je betaald € 12,99 voor slechts 8 nummers. Ik dacht dat de bedoeling was dat Ilse dit album voor een “schappelijke” prijs zou uitbrengen, nou sorry, maar dan vind ik € 12,99 echt té duur. Een prijs van 8 euro (1 euro per liedje) zou ik dan veel redelijker vinden. Volgens mij is dit album ook (gedeeltelijk) in eigen beheer uitgebracht? ‘Firefly Music’ under exclusive license to ‘Universal Music’ staat namelijk op ‘t schijfje. Maakt ook niet uit verder ofzo.

Al met al een leuke EP, ik vind het eigenlijk niet echt een volwaardig album. Leuke liedjes waarvan alleen ‘Almost’ en ‘Untouchable’ bij mij wat minder in de smaak vallen. Maar Ilse, op ’t volgende album moet je wel minstens 10 nummers zetten als je ‘m wilt verkopen voor € 12,99!

avatar van vigil
daarom staat hij ook bijna overal voor 10 euro

vigil schreef:
daarom staat hij ook bijna overal voor 10 euro

Waar dan? Ik heb 'm bij drie winkels zien liggen voor € 12,99...

avatar van vigil
Angelo schreef:

Waar dan? Ik heb 'm bij drie winkels zien liggen voor € 12,99...

Ik zag hem bij de Media Markt voor die prijs met enorme stapels.

avatar van wvv89
Ik vind het nog wel een normale prijs. Een nieuwe cd release van gemiddeld 12 nummers wordt ook nog steeds voor 19,99 verkocht in de bekendere platenwinkels.

wvv89 schreef:

Maar zo gek ben ik niet meer om dat er voor te betalen. Tenminste, niet voor mainstream dingen zoals Ilse e.d. Dan wacht wel ff en pik het ergens op in een aanbieding in de winkel of online. En bij internationale items wacht ik gewoon net zo lang tot dat ik goedkoop aantref op Amazon.co.uk

avatar van wowter
Heb vrijdag de digipak voor 14 euro gescoord.

Plaat die lekker in het gehoor ligt, keert muzikaal terug naar haar eerste twee platen, met name de country-invloeden, maar een ballad als Time Out is weer typisch Ilse van de periode daarna. Haar stem klinkt geïnspireerd, soms beetje té rauw, maar past prima in het repertoire.

avatar van StefanK
Leuk idee, zo'n 8-track album! Of het de toekomst is voor veel artiesten betwijfel ik, Nederlandse oke, maar internationale namen hebben die jaren tussen hun albums echt wel nodig om wereldwijde promotie aan te kunnen pakken...

Maar goed: Next To Me, leuk plaatje weer en de titeltrack maakte de vreselijke augustus-maand met dat klote weer toch een beetje goed! Volgens m'n moeder klinkt het zelfs als Olivia Newton-John en mogen we wel als een compliment zien!

StefanK schreef:

Hmmm, ik kan er niets aan doen, maar zie een remake van Grease al voor me... Ilse, samen met Dinand W. (Kane) in de rol van Travolta. Zal wel weer goed aanslaan bij kinderen in de groep 8-leeftijd!

wowter schreef:
@Angelo: hoezo EP? Dit is gewoon een volwaardig album. Of noem het desnoods een mini-album, a la the Nits' Hat, o.i.d. Wie weet gaan dit soort platen qua lengte wel de 'standaard' worden voor de toekomst...

Je hebt veertien euro neergelegd voor 8 nummers? Dat vind ik een vrij hoog bedrag anno 2010 gezien de huidige "toestand" van de muziekindustrie. Natuurlijk begrijp ik het ook wel dat het om Ilse (en een limited edition) gaat, maar dan nog.

Ikzelf heb overigens EP's in mijn bezit voorzien van 6 en zelfs 7 verschillende nummers. Dat waren producten die gelanceerd werden als EP's, en aangezien dit "album" 1 nummer meer bevat beschouw ik het daardoor als EP. Een volwaardig album kan ik dit niet noemen maar dat zal dan wel per persoon verschillen. Dat is prima overigens.

Ik mag hopen dat dit niet standaard gaat worden in de toekomst. Een CD van rond de dertig minuten vind ik gewoon erg weinig. Voordat je het weet is het album alweer afgelopen, dat moet je ook niet hebben lijkt mij. Een speelduur van een uur heb ik liever (bij de meeste artiesten althans - en zo ook bij Ilse). Maar ja, ook dit is een kwestie van smaak.

avatar van Mariskaa<3
Heel mooi album! Alle nummers zijn wel mooi maar Next To Me en Paper Plane zijn mijn favoriete nummers Sommige mensen zijn echte zeikerds. Dit album is gewoon goed en ze staat er ook nog heel leuk op!

avatar van Mariskaa<3
Oldfart schreef:
Ze ziet er helemaal niet uit als een anorexia patient! Wat een onzin zeg! Ze ziet er gewoon goed uit.

Angelo schreef:

EP of geen EP (en dit het geval van Next to Me niet als zodanig gelanceerd), tóch heb ik liever een plaat met 8 goede nummers van bijna 30 minuten zonder één misser, dan een plaat met 15 nummers van bijna 80 minuten met een hoop materiaal dat ondermaats is. Ik kan je talloze voorbeelden daarvan geven...
Maar ik heb dat de laatste dagen -referend aan het nieuwe album van Ilse- al meer gehoord in de media en in mijn omgeving, dus kennelijk is het geen vreemde gedachte.

Haar 'normale' albums hebben anders gemiddeld boeiendere nummers dan deze 'EP'.

avatar van Oldfart
...de hema heeft ook goedkope leesbrilletjes.

Joël-Toto schreef:
Haar 'normale' albums hebben anders gemiddeld boeiendere nummers dan deze 'EP'.

Dat zou kunnen (ben het deels met je eens), maar valt buiten bovenstaande discussie Het eerste deel van mijn opmerking was algemeen bedoeld, de tweede specifiek over NtM.

avatar van wvv89
Dé Jewel van Nederland mogen we nu toch wel zeggen, Ilse DeLange.
Lekker country/pop album, met allemaal goede nummers. Het plan is om elk jaar zo'n album uit te brengen? Geen probleem.

3,5 *

avatar van Madjack71
Volgens mij zijn dit de overblijfselen van haar vorig album en die wegens het grote succes toch maar bij elkaar gezet zijn en uitgebracht. Gezien het feit dat ze -wat ik ervan gehoord heb- allemaal hetzelfde stramien volgen. Weinig verrassend en een beetje het gevoel van de koe melken wanneer de uiers vol zijn. Ík vind haar hier -vooral op de hoes- gemaakt lijken. Je herkent haar gezicht meer amper door al dat gefotoshop.
Heb het concert van ahoy net opgezet, maar vind het op een gegeven moment gewoon saai om naar te kijken.

Madjack71 schreef:

Gezien de oorsprong van de schrijf- en opnamesessies lijkt dit niet te kloppen. Hier spelen (met uitzondering van Lyle Workman) heel andere muzikanten op mee. Ook de songschrijvers zijn deels anderen als op Incredible. Het kan wel zijn dat er hier en daar een song tussen ziet die zijn 'genesis' in die periode heeft zitten maar dat komt bij zo veel songschrijvers voor dat men een ouder idee later als nog weer oppakt omdat het nu beter past bij de rest van het materiaal.

nouuu ik vind dit echt wel een album
haar stem is fantastisch en ze is prachtig om naar te kijken.... zo'n prachtige uitstraling en passie voor de muziek !

Ja haar vind ik echt een top artiest, super getalenteerd en wat een schatje!

next to me is een prima gekozen single!! heeel romantisch en heerlijk om naar te luisteren

Verder vind ik de hele cd gaaaf.... maar eyes straight ahead, prachtig de melodie, de text, haar stem alles klopt bij dat liedje!

Almost vind ik ook heel mooi, muzikaal juist heel sterk vind ik,prachtige instrumenten er door heen en een prachtige text!

De meer pop nummers trekt me toch wat meer

En a beautiful distraction ook al zo prachtig! zo'nnnnn mooie text!

En dan heb je nog de enigste ballad, Time out, vind ik ook een topper, het is vrij simpel maar dat haalt de magie niet weg van dit plaatje, het is zoo mooi om na te luisteren, het raakt me echt!

Ilse schrijft ook heel veel nummers zelf hoor, ze heeft al die songwriters niet nodig!!

Top ilse 4 sterren

Ik heb dit album gekocht omdat die zo goedkoop was. Dat komt omdat die ook maar een half uur duurt, maar dat vind ik geen probleem.

avatar van Koerok
Ja, wederom een paar aardige liedjes, maar ze moet eens wat meer met vorm experimenteren. Gewoon een keer niet die steel guitar. Wat zeg ik, weg met die hele country sound. Maar ja, ze zal er wel van houden...

Koerok schreef:

Nou, ik hou wel van het simpele ambacht van goede liedjes schrijven en ze in een pure vorm presenteren. Haar vorige 2 albums waren duidelijk veel meer poppy / moderner gericht. Die pedal steel is lekker prominent aanwezig en als ik zo'n klasbak als Paul Franklin kon laten spelen op mijn plaat zou ik dat ook doen. Qua sound gaat dit album voor het eerst eigenlijk weer behoorlijk terug naar haar debuut.

Zit het album voor het eerst in lange tijd weer eens te luisteren (en ik heb de openingssong maar even over geslagen want die hoef ik voorlopig echt niet even te horen) en het valt me op dat de songs nog steeds prima bevallen. Almost vind ik heel sterk bijvoorbeeld, maar ook Untouchable met die zachtjes huilende dobro-gitaar.

avatar van Emile93
Next to me blijft lekker en Beautiful Distraction is een groeier! Wat een lekkere nummers!

avatar van Slowgaze
Mwoah, best redelijke cd die ik af en toe moet aanhoren, maar die ik beter kan hebben dan bijvoorbeeld Krezip, James Blunt of The Script. Gladde plaat, dat zeker, en het titelnummer is behoorlijk fout op zijn typisch Amerikaans, maar dan niet vanwege country-invloeden. Sowieso, pedal steel, dat doe het altijd goed bij mij. Verre van fantastisch, maar het steekt prima in elkaar, is met zorg en liefde gemaakt en de liedjes zijn nog wel redelijk. Ik heb ze sowieso tekstueel wel eens veel zwakker gehoord.