Ilse DeLange - Next to Me (2010)

Label: Universal

1. Next to Me (3:54)
  2. Eyes Straight Ahead (3:28)
  3. Almost (4:23)
  4. Beautiful Distraction (3:45)
  5. Carousel (3:40)
  6. Untouchable (3:27)
  7. Time Out (3:34)
  8. Paper Plane (3:41)
  9. Beautiful Distraction [Acoustic] * (3:37)
avatar van Angelo
Eindelijk weer een nieuw ‘album’ van een van de grootste zangeressen van Nederland op dit moment. Opgenomen in Nashville dus vanzelfsprekend heeft het album country invloeden.

De eerste single, ‘Next to me’, is al een tijdje uit en zal voor menigeen vast een bepaald zomergevoel opwekken zoals destijds ‘So incredible’ ook deed. Een prima liedje met een leuke tekst, goed arrangement en een catchy refrein. Het tweede nummer ‘Eyes straight ahead’ is een midtempo ballad met een wat duidelijkere link naar het country genre dan het voorgaande nummer. Wederom een prima nummer dat je zo zou tegen zou komen op een album van de Dixie Chicks.

Dan volgt ‘Almost’, een minder memorabel nummer dat niet echt pakkend is. Desondanks komt de stem van Ilse in een nummer als deze echt tot z’n recht. ‘Beautiful distraction’ wederom een midtempo ballad, erg mooi liedje, perfect arrangement dat ingetogen en beheerst maar met volle kracht wordt gebracht. ‘Carousel’ is een uptempo bluegrass/country/rock liedje, ook erg mooi, ik geloof dat dit een van de meest opzwepende nummers van Ilse is van haar gehele repertoire. ‘Untouchable’ is een nummer dat opvalt vanwege z’n eenvoud waarbij gebruik is gemaakt van minimale instrumentatie – zelf vind ik ‘m iets minder. ‘Time out’ is een ballad en het meest ingetogen nummer van het album en da’s gelijk ’t probleem; het liedje kent geen hoogtepunt (op Ilse’s stem na dan). Laatste nummer is ‘Paper plane’ en dat is weer een uptempo nummer dat net zo fijn, zomers en luchtig aanvoelt als bijvoorbeeld ‘Next to me’, daardoor zou dit ook een prima single zijn – tevens voorzien van een mooi arrangement en de instrumentatie is tot in de puntjes verzorgd.

Klein minpuntje vind ik dat de CD best aan de dure kant is. Je betaald € 12,99 voor slechts 8 nummers. Ik dacht dat de bedoeling was dat Ilse dit album voor een “schappelijke” prijs zou uitbrengen, nou sorry, maar dan vind ik € 12,99 echt té duur. Een prijs van 8 euro (1 euro per liedje) zou ik dan veel redelijker vinden. Volgens mij is dit album ook (gedeeltelijk) in eigen beheer uitgebracht? ‘Firefly Music’ under exclusive license to ‘Universal Music’ staat namelijk op ‘t schijfje. Maakt ook niet uit verder ofzo.

Al met al een leuke EP, ik vind het eigenlijk niet echt een volwaardig album. Leuke liedjes waarvan alleen ‘Almost’ en ‘Untouchable’ bij mij wat minder in de smaak vallen. Maar Ilse, op ’t volgende album moet je wel minstens 10 nummers zetten als je ‘m wilt verkopen voor € 12,99!