Ochre - A Midsummer Nice Dream (2004)

Electronic
Label: Toytronic

1. Yugen (5:40)
  2. Low Grav Freefall [High Altitude Mix] (4:32)
  3. Revolver (6:24)
  4. Rem Sleep Research (5:54)
  5. Brancaster Coast (3:59)
  6. Drink Malk (4:45)
  7. Involution (5:29)
  8. Eleven (3:02)
  9. Seesoar (5:15)
  10. Saturniner (2:44)
  11. Sticklebrick Symphony (4:36)
  12. Summer Lusk (4:50)
  13. A Midsummer Nice Dream (2:50)
  14. In Waves * (5:42)
  15. Indivisible * (5:23)
  16. The End of the Rise * (6:47)
  17. Airweight * (4:59)
  18. Flexenbend * (5:04)
  19. Passing Landscapes * (5:00)
avatar van Onderhond
A Midsummer Nice Dream. 't Is nog wat vroeg, maar ik reserveer alvast een date met deze CD midden in de zomer. Gezellig op het terras, beetje lui liggen, Duveltje erbij, iets om te snabbelen ernaast, zonnetje dat stilaan achter de horizon verdwijnt.

"Yugen" opent mooi. Lekker chill trackje, mooie zweverige melodieën en zachte, cripte ritmes. Er zijn slechtere nummers om bij te ontwaken. Maar niet meer dan een opwarmertje in vergelijking met de mix van "Low Grav Freefall". Voor zo'n tracks doen we het. Zeer subtiele, prachtige uitgebalanceerde track, betoverend mooie melodieën, in een bedje van zachte tikjes en krakjes. "Revolver" settled zich terug op niveau "Yugen". Zeer mooie melodie, zweverig trackje, goedgemust en vol moed de wereld in trekkend. "Rem Sleep Research" is nog iets dromeriger, ook meer een nummer voor na de zonsondergang, wanneer de lampjes branden, en je aan het nagenieten bent van een broeierige dag. Waarna het bedtijd wordt. "Brancaster Coast" begeleidt je naar dromenlang, met prachtige ambient. Overheerlijke waves, geweldige melodieën. Alleen, wat er dan gebeurt is me een raadsel. "Drink Malk" doet wat denken aan NEScore. Lollig op de juiste plaats en het juiste moment, da's alleen niet hier. Slaat de bal totaal mis, jammer genoeg. Gelukkig is dit het enige echte dipje.

Met "Involution" komen de vogeltjes weer fluiten, en breekt een nieuwe gezapige dag aan. Zeer lieflijk en aandoenlijk, en totaal overrompelend. Terwijl de vogeltjes nog even doorfluiten is het tijd voor een rustig ontbijtje. Genieten van het prille ochtendzonnetje met rustige ambient op de achtergrond. Tijdens "Seesoar" ga je rustig naar de bakker, terwijl het zachtjes aan warmer wordt. Er komt iets meer tempo in je ritme, terwijl het nummer gezellig voortpingelt. "Saturniner" is een wat duisterder ambient trackje, waarschijnlijk enkele donderwolken die het verkeerde pad genomen hebben, maar met "Sticklebrick Symphony", een uberschattig trackje komt het zonnetje algauw weer vanachter de wolken piepen. Regenbogen behoren tot de mogelijkheden. Je kruipt terug je tuin in op wat te puffen in de zon, met het lome "Summer Lusk" op de achtergrond. Sleept iets meer deze track, maar blijft verder wel lekker luchtig. Om dan af te sluiten in de late namiddag, wanneer het terug een beetje afkoelt, en je kan wegdromen naar de zwoele avond die volgt. Fenomenale afsluiter van een prachtig album.

Drink Malk had het bijna verknoeit, maar ik geef toch 4.5*. Heerlijke, warme, speelse en frivole electronic. Tovert een glimlach op m'n gezicht, zweeft onbezonnen rond en weet op één detail alleen maar mooie dingen naar boven te toveren. Dit zijn nu eens aanraders .

Edit : en ook de cover mag er wezen. Spetterend mooie kleuren.

avatar van Yak
Yak

Wees er snel bij, want de "Ltd edition transparent red vinyl" is alleen bij Toytronic zelf te krijgen. Mijn bestelling is nog steeds niet binnen.

avatar van Yak
Yak
Overigens had ik je reactie op de rare stunt getiteld "Drink Malk" wel voelen aankomen, en ik ben het met je eens.

avatar van Onderhond
Tja, 't is niet eens dat ik het zo'n slecht nummer vind, maar op een toch wel gethematiseerd album als dit vind ik het niet thuishoren.

Het voordeel van playlists trouwens, je gooit het er gewoon uit

avatar van Goodfella
Damn, wedden dat ik de komende zomer bij ieder bezoek aan Bakker Bart 's ochtends aan Ochre moet denken?! Leuk stukje Onderhond, kan het er alleen maar helemaal mee eens zijn . Geweldig album, raar trackje in het midden, en met de titeltrack een geweldige, maar dan ook ge-wél-dige afsluiter. Niets meer aan toe te voegen; A Prespring Nice Dream.

avatar van John Doe
"Rem Sleep Research" maakte gister indruk toen ik deze plaat en dit nummer er gister opzette door puur intuïtief op namen af te gaan, hele goede titel. Soms hoor ik nog net melodieën van een droom wegebben als ik wakker wordt, deze zijn moeilijk te onthouden zijn. Dit past in ieder geval erg goed bij de slaapsfeer, door een paar beats die nauw aansluiten wordt ik dan ook niet wakker gehouden

avatar van John Doe
Aan de melodieën bouw ik de verwachting op dat ''Ochre'' wel wat pianolessen heeft gehad, gave melodieën zeg. Wat invloeden van ''Boards of Canada'' en ''Autechre'', maar toch nieuw. De geluidshoogtes zijn erg mooi bij Ochre, vrij hoog maar niet te hoog. Ritmisch best interessant ook, erg intelligent geconstrueerde muziek. Zoveel leuke dingen, 4,5*

Misschien wel het mooiste album dat ik via MusicMeter heb ontdekt. Vooral de eerste vier nummers... wat daar aan melodieen en ritmes over je wordt uitgestort blijft ongelofelijk. Low Grav Freefall is m'n favoriete nummer. Daarna wordt het album iets minder. Ik ben het met de meesten eens dat Drink Malk slecht tot z'n recht komt op dit album, en Brancoaster Coast, Eleven en Saturniner zijn mooie rustpunten die elkaar echter te snel opvolgen. Gelukkig eindigt het album weer net zo sfeervol als het begint. 4,5*

avatar van John Doe
Goed dat je hem opgezocht heb en toffe favoriet-keuze, ik denk dat die magische, rustig omlaaggaande melodie je het meest ervan raakt (zoals bij mij) (deze komt twee maal in geloof ik). ''Involution'' is voorlopig mijn favoriet, wat een kunswerkje: díe melodieën en díe slepende beat na het middendeel!

Wel meer mensen zouden dit moeten luisteren, want erg mooi zal het merendeel dit wel vinden, maar bij electronic met 4+ sterren, met relatief veel stemmen, blijven we hier toch vaak steken op +/- 7 stemmen van een redelijk bekende groep. Ik vind de mening van andere luisteraars op Musicmeter interessant en zij kunnen een album als deze vaak helemáál gebruiken. Een keer extreme schoonheid naast die reguliere albums, want dit gaat wel degelijk meer naar melodisch-mooie extreemheid en is helemaal niet complex ofzo. Tijd voor een topic met electronic albums/ep's met meer dan 5 stemmen en een gemiddelde van 4,1+ lijkt me zo? (door het gebrekkige zoeksysteem niet zo één, twee, drie te verkrijgen, oftwel weg met dat lage aantal maximum resultaten).

bas
Wow! Bij toeval kwam ik deze plaat tegen in de platenzaak en ik werd helemaal betoverd! Low Grav Freefall is ongelofelijk mooi! Hier ga ik vanavond eens goed naar luisteren, maar het kan vast rekenen op veel sterren!

bas
die nummers op Boomkat doen totaal geen recht voor wat voor een mooi album dit is. Toen ik de samples op boomkat hoorde dacht ik nog, 'mwah', valt wel mee, maar toen ik 'm draaide in onze platenzaak was het meteen inpakken.
Ik heb niet zo'n probleem met dat nummer tussenin, is goed voor de afwisseling.

En Yak: die "Ltd edition transparent red vinyl" ligt hier gewoon (eentje althans) in de winkel!

avatar van John Doe
Mij stoort dat middennummer ook totaal niet. Even opgewekt worden kan ook goed werken.

Ik ken Ochre eigenlijk alleen van zijn geweldige Justin Timberlake remix. Zal eens even kijken of dit net zo goed is

avatar van John Doe
Die remix is echt van Ochre kom ik door jou achter, best cool ook. Dit is wel anders, veel melodieuzer en minder gecut, wel ingewikkelde beats. Zeker opzoeken!

avatar van BoordAppel
Leuke remix maar nothing beats The Neptunes natuurlijk. Vind dit album trouwens ook erg ok. Lekker relaxt gepingel allemaal. Drink Malk is anders dan de rest maar past toch perfect op het plaatje. Die Aphex Twin sample was wel niet helemaal nodig in Low Grav Freefall maar goed dat kan de pret niet drukken.

bas
ik lijk er meer gejat werk in te horen, van Plaid en Chris Clark. Ik herinner zo niet meer in welke tracks, zal het thuis eens opzoeken. Maar ben ik de enige?

overigens, goed gejat is vele maten beter dan slecht gemaakt...

avatar van John Doe
En nog wat tracks gevonden waarvan ideeën gestolen zijn? Ben wel benieuwd.

avatar van Mister Orange
Goede plaat, maar mist net als al die andere autechre kloons charisma.

avatar van John Doe
Vind dat charisma wel goed zitten bij Ochre. Misschien kun je dit nog nader toelichten, want ik zie niet in op wat voor gemis je doelt.

Samples hier trouwens voor alle duidelijkheid: www.ochremusic.com[/url], ga naar discography.

avatar van Ludo
Ik ben blij dat Chris zoveel fans heeft in Nederland. Hij was jarenlang het grote talent in de electronische underground. Met deze plaat maakt hij het grotendeels waar, al hoop ik zelf dat hij de volgende keer ook wat organische instrumenten in gaat zetten.
Ook bepaalde remixen van de man zijn zeer de moeite waard....

avatar van John Doe
Nieuw nummer van Ochre van dit album - hier geheel en in goede kwaliteit te beluisteren Erg leuk dat Chris Ochre veel van z'n muziek gratis presenteert.

avatar van John Doe
Dat nummer van de link hierboven is trouwens geïnspireerd door Brian Eno's ''The Big Ship'' neem ik aan. Ook dat bas in dit album ook 'gestolen' ideeën hoort zou kunnen kloppen. Maar ben nog wel steeds benieuwd naar welke.

avatar van Gyzzz
Ik heb hem net voor het eerst gehoord, of eigenlijk, ik heb nog drie nummers te gaan, maar ik kan alvast zeggen dat ik erg van dit type muziek houd. Mooie geluiden die goed in elkaar zitten is altijd plaats voor, welk genre het ook mag zijn, en hier is dat het geval. Die Drink Malk past inderdaad erg slecht op het album, maar toch ben ik van mening dat het los gezien een erg fijn nummer is. Verder vind ik Involution een van de mooiste nummers die ik de laatste tijd ben tegengekomen, wat een mooie ontwikkelingen van de muziek in dat nummer.

avatar van orbit
Ben deze nu aan het beluisteren, en dit valt zeker in de smaak Heeft iets weg van sommig spul van aphex twin, maar niet zo erratisch. Prachtige kleine soundscapes met veel breaks, blops en pings (what have you ) als kabbelende ritmegeluidjes. Slechts af en toe een beetje storend wat mij betreft. Nummer 6 had er zeker afgemogen en van Involution of sticklebrick symphony ben ik ook niet zo weg. De rest heeft die lekkere ambient atmosfeer. Het kan van mij allemaal nog wel wat duisterder en gevaarlijker soms, maar daar heb je weer andere acts voor
Voorlopig een 3.5*

DwarreI
0. Overlapse (6:21)

avatar van meyer
vind dit gewoonweg prachtig (4,5*), en vroeg me daarmee af of er vergelijkbare muziek bestaat?

avatar van John Doe
Probeer bijvoorbeeld iets anders van het label Toytronic

avatar van John Doe
Ook Boc Scadet is wel vergelijkbaar.

avatar van robbinh
Juweeltje van een plaat, Revolver en Seesoar zijn toch wel favoriet. Brancaster Coast vind ik trouwens ook een geweldig stukje ambient.

Oei, dit is mooi zeg. Ik begin met 4*, maar een verhoging zit er waarschijnlijk nog wel in . Rem Sleep Research is echt heerlijk.