Children of Bodom - Hate Crew Deathroll (2003)

Finland
Label: Century Media

1. Needled 24/7 (4:08)
  2. Sixpounder (3:24)
  3. Chokehold (Cocked 'N' Loaded) (4:12)
  4. Bodom Beach Terror (4:35)
  5. Angels Don't Kill (5:13)
  6. Triple Corpse Hammerblow (4:06)
  7. You're Better Off Dead (4:11)
  8. Lil' Bloodred Ridin' Hood (3:24)
  9. Hate Crew Deathroll (3:35)
  10. Silent Scream * (3:19)
avatar van andnino
Children of Bodom zal toch nooit helemaal het puberale ontstijgen, maar sommige elementen van deze plaat zijn allesbehalve puberaal. Ik noem de solo's (technisch maar melodieus en telkens ook passend bij het nummer), en het feit dat er geen enkele vuller tussen staat: het is knaller na knaller van begin tot eind. En daarbij: Bodom Beach Terror gaat regelrecht naar mijn top 10 metalnummers aller tijden, en Angels Don't Kill bewijst gewoon even dat het niet onmogelijk is een goede powerballad te schrijven in het melodeath-genre. Ik kijk even door de puberale teksten, het overdreven gekrijs, en de thematiek heen en laat mijn score van 4,5* gewoon staan.

avatar van GreenGold
In mijn ogen het beste album wat Children of Bodom ooit heeft gemaakt, en tegelijk het eerste album dat ik ooit heb aangeschaft. Ja deze plaat heeft nostalgische waarde voor mij, maar ook zonder die roze bril kan men het vakmanschap wat hier te horen is niet negeren.

Dit is ook het album waar, voor mijn gevoel, de balans het beste is tussen hun oude geluid en wat ze later zijn gaan doen. De evolutie die de band is ondergaan is goed hoorbaar, maar hier behouden ze nog elementen die hun zo goed maakte in het begin. De harp en viool geluiden zijn vervangen door meer elektronische keyboard sounds, de zang klinkt meer aggressief en er zijn duidelijk meer thrash metal invloeden dan op hun eerste 3 releases. Ook is er geen enkel nummer filler, iedere track staat als een rots op dit album en ik zou er geen enkel nummer willen afhalen of toevoegen.

In de latere albums Blooddrunk en Reckless, Relentless, Forever zijn ze in mijn ogen te ver gegaan met experimenteren. De nummers zijn hier te veel versimpeld, en er zijn te veel effecten toegepast op de instrumenten en zelfs op de vocals. Het idee van ruwe eerlijke death metal en klassiek geïnspireerde gitaar riffs is hier een beetje zoek. Na Reckless hebben ze zich weer herpakt, maar de kwaliteit van HCDR hebben ze in mijn ogen nooit meer bereikt.

Geen enkel slecht nummer, de band op zijn best, instant klassieker... dus waarom een 4,5 en geen 5? De muziek had meer effect op me toen ik 15 was. Tegenwoordig kan ik het ook nog erg waarderen maar het is lang niet meer hetzelfde. Dat gezegd te hebben, blijft dit altijd een van mijn favorieten, en je eerste album vergeet je nooit.

Favoriete tracks:
- Needled 24/7
- Angels Don't Kill
- Hate Crew Deathroll

"Did I ever hurt you in any way? If I did then hear my apology: FUCK YOU!"