Overkill - The Years of Decay (1989)

Label: Megaforce

1. Time to Kill (6:16)
  2. Elimination (4:35)
  3. I Hate (3:47)
  4. Nothing to Die For (4:23)
  5. Playing with Spiders / Skullkrusher (10:15)
  6. Birth of Tension (5:04)
  7. Who Tends the Fire (8:12)
  8. The Years of Decay (8:00)
  9. E.vil N.ever D.ies (5:49)
DutchViking
Dit is nou typisch een thrash-plaat die je óf geweldig vindt, óf waarvan je broek spontaan afzakt. Dat heeft veel te maken met de zang van Blitz, die wel heel apart genoemd mag worden en zeer prominent aanwezig is. Blitz klinkt een beetje als Bruce Dickinson van Maiden. Toch heeft Overkill met The Years Of Decay een goede thrash metal-plaat gemaakt. Het gitaarwerk is angstaanjagend strak en alle songs staan als een huis. Het is jammer dat Overkill nooit echt doorgebroken is. Als dit album 3 jaar eerder was uitgebracht, was het misschien wel gelukt.

avatar van Eddie
Als je berichten zo lees zitten we behoorlijk op een lijn DuchtViking, erg leuk. Ik zie deze plaat alleen meer als een keuising tussen trash en power metal, maar neem niet weg dat dit een echte killer is. Ik kreeg deze plaat op 14e en heb heel lang gedacht dat Evil Never Dies zo'n beetje het hardste numer was dat er bestond.

avatar van HammerHead
Zo extreem is de zang hier toch ook weer niet? Als je echt aparte zang wil horen moet je eens naar de Agent Steel platen uit de jaren '80 luisteren. Da's dus echt volledig over de top, maar wel enorm cool.

DutchViking
Oké, echt extreem is het misschien niet maar ik moet wel zeggen dat de zang van Blitz me op de zenuwen gaat werken als ik er lang naar luister. Dat gevoel heb ik in de ruim 10 jaar dat ik metal luister, niet snel bij andere zangers (laat staan bij thrash), maar bij Blitz dus wel.

Verder vind ik Overkill wel een aardige band, maar niet echt bijzonder (dit is wel hun beste plaat). En wat betreft Agent Steel, die ken ik wel ja. Ook niet echt mijn favorieten en de zang is ook niet mijn ding.

avatar van Mart
Wat ik altijd zo jammer vind bij thrash albums is dat het na een tijdje nogal eentonig wordt omdat de nummers zoveel op elkaar lijken. Dit album is echter een dikke uitzondering. Er is genoeg variatie aanwezig, er is genoeg afwisseling tussen snel en langzaam, en er is een doom metal-achtig nummer (Playing With Spiders/Skullrusher) en een ballad (het titelnummer) aanwezig. En wat zijn de gitaarsolo's op dit album heerlijk zeg

En de zang... Tjah, het is (naar mijn mening) nogal over the top. Je houdt ervan of je vindt het verschrikkelijk. Ikzelf vind de zang wel lekker klinken, het maakt de meeste nummers erg catchy.

Beste tracks: Elimination, Evil Never Dies.

Van mij 4,5 welverdiende sterren!

[quote="DutchViking](laat staan bij thrash)[/quote]

Ik weet niet wat je er dan precies irritant aanvindt, maar Blitz is niet echt een uitzondering bij thrashbands met een aparte zang (hoewel elke zanger wel een unieke stem heeft bij deze bands). Bij thrashmetal-bands als Exodus, Megadeth, Death Angel en Nuclear Assault heb je ook hele aparte zang. Wat vind je daar dan van?

DutchViking
Ik ben in de tussentijd wel een beetje gewend geraakt aan Blitz' zang. Ik vind hem toch wel vrij anders klinken dan bijvoorbeeld een Stevie Souza van Exodus en Dave Mustaine van Megadeth en al helemaal anders dan Chuck Billy van Testament of Phil Rind van Sacred Reich.

Op zich heb ik helemaal geen moeite met thrash-zang, het is inderdaad zo dat de meeste bekende bands toch wel een heel eigen, herkenbare, zang hebben.

Aan Blitz heb ik echter wel wat moeten wennen. Ik vind zijn zang soms nogal zeurderig overkomen, terwijl ik over het algemeen zeker wel een thrashfan ben. Dit album ben ik echter na verloop van tijd wel gaan waarderen, want het bevat geweldige gitaarsolo's, originaliteit en sterke composities. De incubatietijd was alleen wat langer dan bij andere (thrash-)platen

Wat die andere thrash die je noemt betreft, heb ik alleen met Megadeth vrij weinig (enkel en alleen vanwege Mustaine's zang - die ik echt niet trek - voor de rest is het wel oké), alleen Rust in Peace vind ik dan nog wel aardig.

avatar van jurado
grappig ,heb deze destijds volledig gemist ik ken alleean taking over en fuck you.
Bestaat de band nog?

MetalDex
Ja, Overkill is volgens mij de meest productieve thrashmetal band. Ze komen minstens om het jaar met een nieuw album, en allemaal van hoog niveau. Als je alleen Taking Over kent, moet je echt eens naar dit album en Horrorscope en W.F.O. luisteren, de topalbums van Overkill (maar de rest is ook heel goed aan te horen).

avatar van Mart
DutchViking schreef:

Grappig, ik vond deze plaat al bij de eerste luisterbeurt erg goed. De zang vind ik niet echt irritant, ik vind de zang juist goed klinken, het maakt de meeste nummers (voor mij) erg catchy. Voor mij is dit echt één van de beste Thrash-platen, normaal vind ik thrash-platen erg eentonig maar dit is een dikke uitzondering, jammergenoeg is dit een erg onderschat album.

Mart schreef:

Je moet er natuurlijk van houden, maar als je puur naar de muzikale kwaliteiten kijkt is Blitz samen met Joey Belladonna (anthrax) toch de beste thrashmetal zanger.

avatar van c-moon
Ik moet eerlijk bekennen dat dit de énige Overkillplaat is die ik kén... maar wat ik er meteen aan toe wil voegen: ik vind deze YEARS OF DECAY erg goed !

Welke andere Overkill-albums zijn me aan te raden? Zijn die in dezelfde stijl als deze? Even goed? béter?

MetalDex
alle Overkill-albums zijn wel in ongeveer dezelfde stijl, behalve The Killing Kind en I Hear Black, die zijn wat rustiger, maar vind ik meteen ook de minste albums.
De beste Overkill-albums zijn deze, Horrorscope en W.F.O. De laatste twee (Killbox 13 en Relixiv) zijn ook heel sterk.

avatar van c-moon
Bedankt, nu weet ik welke albums eerst te gaan verkennen

Ik wil Overkill wel eens een keer proberen,met welke andere trash metal zanger kan je het beste vergelijken?

avatar van HammerHead
tHrash!

Ik zou zeggen Steve Souza van Exodus, alleen dan nog net wat snijdender.

Ik ken Exodus maar heb geen idee wie die Souza is....

Ik ken alleen het album Bounded by blood.

Bah,die Steve kan echt niet zingen.Die zanger bij Bounded by blood vind ik veel beter.En de zanger van Overkill is ook veel beter.

MetalDex
Steve kan misschien niet zingen als de beste (alhoewel hij me op Force of Habit echt niet tegen valt), maar dat hoeft ook niet; als thrashzanger moet je kunnen schreéuwen, en dat kan Zetro als de beste, véél beter dan Paul Baloff.
Als je me niet gelooft moet je maar eens heel snel naar Tempo of the Damned gaan luisteren.
Ik zou tussen Zetro en Blitz geen favoriet willen kiezen, ik vind ze beide geweldige thrashzangers, hoewel Blitz wel de betere zanger is van de twee, hij heeft meer muzikale kwaliteit.

En het is trouwens BONDED niet boUnded

avatar van Dexter
Na drie aardige albums, opwarmtrucjes, het eerste meesterwerkje van the 'Kill, vooral kant 1 is geniaal, op de tweede kant zakt het ietsjes in, maar afsluiter E.vil N.ever D.ies zorgt ook daar nog voor een absoluut hoogtepunt. Typisch nummer vind ik Playing with Spiders/Skullcrusher, bijna doomy met die langzame, zich steeds herhalende riff.

Tof 4*

avatar van Axl_Rose
Hmmm een mixed bag dit album... Waar op de eerste kant een aantal nummers staan die het beste van de groep zijn (I Hate, Elimination), valt de tweede kant nogal in... Gelukkig eindigen we weer met een thrasher: Evil Never Dies !

avatar van Seamus
Dit is gewoon een superplaat.

Een stapje hoger dan Under The Influence waar ze al goed bezig waren. Die is dan ook een aanrader als je deze (TYOD) goed vindt.

Het is voor mij nog steeds hun beste, mede door dat dit de laatste plaat met Gustafson was.
Ik vind veel van het werk hierachter dan ook ééntonig klinken.
Wat mij betreft was Gustafson een zeer belangrijk stuk van de Overkill taart. Maar goed...

The Years Of Decay zouden ironisch genoeg hierna beginnen :/

avatar van Psycho Holiday
Eerste Overkill album dat ik had gehoord, mede door het nummer Elimination.

Sterk thrash album met knallers als Time To Kill, E.vil N.ever D.ies, maar ook het slome Playing with Spiders/Skullkrusher spreekt me erg aan. De nummers steken net iets beter in elkaar dan die van voorgaande plaat Under the Influence.

avatar van sinkthepink
Beste Overkill plaat, na het vertrek van Gustafson was het over...

avatar van vielip
Geweldig album van Overkill!! De sound is heerlijk; loodzwaar en vet! De drums klinken geniaal op dit album vind ik. Geen slecht nummer op te bekennen. Wel wat mindere. Zo vind ik Skullcrusher wel goed qua afwisseling maar het nummer duurt me eigenlijk te lang. Maar ach, dat zijn kinderziektes op een verder heerlijke thrash beuker!

avatar van sinkthepink
Heerlijke plaat blijft dit toch, skullkrusher op vol volume...genieten!

Ik ben niet zo'n fan van hun latere werk, maar ben nu wel benieuwd naar de nieuwe plaat, het vrijgegeven nummer "Electric Rattlesnake" vind ik wel verassend gaaf eigenlijk.

YouTube - OVERKILL - Electric Rattlesnake

avatar van vielip
Dat klinkt inderdaad niet slecht. In ieder geval beter dan hun laatste paar albums vind ik. Toch kan het niet tippen aan albums zoals deze (The years of decay) op de één of andere manier. De (bass)drums klinken me met name wat te nep in de oren.

avatar van sinkthepink
Ik vind dat ze een beetje te veel albums uitbrengen, ze kunnen beter wachten tot ze echt sterke nummers hebben geschreven. Maar dit vind ik echt wel een knaller, met dat rustigere tussenstuk, en het refrein is ook top.

avatar van vielip
Ja nu je het zegt; misschien komt het inderdaad wel door het vele albums uitbrengen. Ik ben ze de laatste jaren in ieder geval behoorlijk uit het oog verloren.

avatar van sinkthepink
Ik probeer het iedere keer weer, maar raak toch wel steeds lichtelijk teleurgesteld

Die eerste platen waren echte speciaal, maar na het vertrek van Bobby Gustafson vind ik het een beetje 13 in een dozijn en te saai. Hij was belangrijker dan ze zelf dachten volgens mij.