Warpaint - The Fool (2010)

Label: Rough Trade

1. Set Your Arms Down (5:05)
  2. Warpaint (5:55)
  3. Undertow (5:53)
  4. Bees (4:25)
  5. Shadows (4:09)
  6. Composure (4:58)
  7. Baby (5:04)
  8. Majesty (6:36)
  9. Lissie's Heart Murmur (5:12)
  10. Shadows [Neon Lights Remix] * (3:19)
haveman
Ik betrap mezelf erop dat ik bij Undertow op een bepaald moment steeds Polly van Nirvana zing. Lijkt heel veel op elkaar.

avatar van matthijs
leuk te merken hoe dit bandje steeds meer aandacht en waardering krijgt, nadat ik in mei zeer onder de indruk van ze was bij het 'walk the line' festival in den haag (toen kende niemand ze nog, inclusief ikzelf) en in november op 'london calling' in amsterdam (in een afgeladen grote zaal).

@haveman, als ik rechter zou zijn zou ik 'polly' wel als plagiaat-bron erkennenja. doen ze vaker: het nummer 'billie holiday' op exquisite corpse bevat ook zo'n niet al te verborgen 'eerbetoon'. da's trouwens een van mijn favoriete nummers van warpaint.

avatar van madmadder
Het pianodeuntje in Lissie's Heart Murmur doet me heel erg aan een ander nummer denken. Weet echter niet welk nummer.

Heel fijn album. Je hebt van die albums die je maar één keer hoeft te beluisteren om er bekend mee te zijn. Dat is iets wat ik zelden heb, en ik vind het altijd een rare gewaarwording om precies te weten wat er in een nummer zal gebeuren als ik het slechts één keer gehoord heb, maar dit is zo'n album dat volstaat met dat soort nummers.

Op de valreep in mijn top10 2010.

avatar van AOVV
Warpaint pakt uit met een goede plaat. Er staan enkel goeie nummers op, maar geen echte uitschieters. Het is allemaal heel erg degelijk, en weet de aandacht wel vast te houden, wat andere acts helemaal niet lukt. Chapeau daarvoor. De zang klinkt interessant genoeg, en alle nummers hebben wel wat van een soort onderhuidse spanning. Als Warpaint nog wat groeit, kan het op termijn wel een bescheiden klassieker afleveren.

3,5 sterren

avatar van AOVV
madmadder schreef:

Is het misschien 'Bohemian Rhapsody' van dat toffe groepje rond meneer Mercury?

AOVV schreef:

Is het misschien 'Bohemian Rhapsody' van dat tofje groepje rond meneer Mercury?

Verrek ja Dank

avatar van music4life
Fijne ontdekking dit!! Eigenlijk een 'jaar' te laat, maar beter laat dan nooit.

Rizz
Undertow doet me heel erg denken aan een nummer van Nirvana, volgens mij het refrein van Polly

En het intro van Lissie's Heart Murmur klinkt inderdaad een beetje als Bohemian Rhapsody

avatar van wibro
Rizz schreef:

Een belediging * voor dit uitstekende album dat na herbeluistering steeds beter wordt. Vooral het openingsnummer 'Set Your Arms Down" is schitterend. Prachtige melancholieke zang van de dames Emily Kokal en Theresa Wayman. Muziek doet mij wel enigszins aan de new wave van de jaren tachtig denken.

* Bohemian Rhapsody staat voor mij te boek als de meeste overschatte popsong in de geschiedenis van de popmuziek. Daarom vind ik elk verwijzing naar dit vreselijke nummer misplaatst.

avatar van Chameleon Day
wibro schreef:
Muziek doet mij wel enigszins aan de new wave van de jaren tachtig denken.

Enigszins? Heel erg! Niet dat ik dat vervelend vind als OW'er.

Het album opent idd zeer sterk. Toch vind ik het album, naarmate het vordert, niet echt overtuigen. De nummers missen soms wat aan richting (vooral de zanglijnen). Ook heb ik het gevoel dat ze teveel ideeën in de nummers hebben willen verwerken; alle leuke wendingen in gitaarrifjes e.d. die ze in de oefenruimte bedacht hebben, zijn ook gebruikt. Wat te weinig focus.

Niettemin een veelbelovend debuut.

Eindelijk....het is een keer gezegd.

avatar van Murdoc023
Dit is mijn eerste indruk van Warpaint en het bevalt me wel. De producties zijn in ieder geval erg professioneel en het album houdt een constant niveau zonder echte uitschieters (Undertow en Warpaint) daargelaten.

3,5* maar dit zou nog kunnen stijgen, aangezien dit me wel een groeiplaat lijkt.

avatar van Mjuman
Prettig album - nog geen zijfer!

avatar van WesleyX16
Dit is wel een aangename ontdekking. Vooral de eerste twee nummers maken veel indruk.

Baslijn op Bees - overdrive van wereldklasse

avatar van music4life
Je zou het ook wel kunnen betitelen als psychedelische folk, Undertow bijvoorbeeld. Maar wat maakt het uit, het is gewoon erg lekker voor het gehoor!

Is het al vermeld dat deze plaat door John Frusciante gemixt is? Topband en, niet dat het voor de muziek (behalve de zang) wat uitmaakt, leuk van de vele vrouwelijke bandleden.

avatar van matthijs
extreem veel vrouwelijke bandleden ja, radiolad, een hoger percentage ben ik nog niet tegengekomen

avatar van WesleyX16
Er zijn tegenwoordig ook extreem veel goede vrouwelijke bands en zangeressen aanwezig. Hoeven wij niet meer Mick Jagger en Iggy Pop aan te gapen.

Misschien zijn de Warpaint en Au Revoir Simone wel wat mij betreft de grootste ontdekkingen geweest.

avatar van hallo!
Dit is een zeer beloftevol debuut van deze groep. De nummers hebben allemaal een leuke, dromerige sfeer. Daardoor mis ik op het einde van het album een beetje spanning, maar voor de rest is het prima. Ik ben benieuwd hoe ze live op Werchter gaan klinken.

avatar van madmadder
Neeneenee. Lissie's Heart Murmur pianootje deed me helemaal niet aan Queen denken. Het was The Loom van Bark Psychosis. Gelukkig maar.

avatar van matthijs
binnenkort (zo 19 juni) trouwens in paradiso. nog niet uitverkocht... ik heb ze 2 x live gezien, wel een aanradertje

k.grubs
Ben er eindelijk achter waar ik die eighties gitaarsound uit o.a. Bees eerder heb gehoord: Au Pairs.

avatar van matthijs
Dank voor de tip, k.grubs!

avatar van OlivierL
Hoorde ze gisteren op Glastonbury (op BBC2 welliswaar ), was onder de indruk!
Ga het nu eens beluisteren, hoop dat het album even sterk is als dat nummer gisteren (titel ontsnapt me)

avatar van Teunnis
OlivierL schreef:
Hoorde ze gisteren op Glastonbury (op BBC2 welliswaar ), was onder de indruk!

Hier hetzelfde Het nummer was trouwens Undertow.

avatar van hroswith
Ja, geweldig.. En ja, frontvrouwe Emily Kokal is/was het liefje van John Frusciante, en ik moet eerlijk bekennen dat ik in eerste instantie zo hooked was op dit album omdat het af en toe zo'n Frusciante sound had, en pas later wist ik waarom.

avatar van matthijs
John had het slechter kunnen treffen met een liefje (pardon, normaal beperk ik me tot commentaar over muziek, maar nu moest ik even. jaloezie is een sterke kracht).

avatar van VanDeGriend
Grappig hoor, is het een damesband, moet het stiekem toch even over uiterlijkheden gaan . Mooi doe ik, voor wat het waard is, ook een duit in het zakje. Ik vind ze alle vier lelijk. Gelukkig maar, dan leidt het ook niet af van de muziek. Die is namelijk tamelijk prachtig voor liefhebbers met een gezonde belangstelling voor jaren 80 wave opgeleukt met engelenstemmetjes.

avatar van Mjuman
@VDG: ik zou zeker ook niet op Heather Nova wijzen of Heidi Berry

VanDeGriend schreef:

Dat de muziek even mooi is als je de dames niet kent kan ik me goed voorstellen (niet uit eigen ervaring, ik leerde ze live kennen), maar dat je ze allevier lelijk vindt is wel een schok voor me. Of ben je aan t dollen?