Anima Mundi - The Way (2010)

Cuba
Label: Musea

1. Time to Understand (13:59)
  2. Spring Knocks on the door of Men (26:32)
  3. Flying to the Sun (9:33)
  4. Cosmic Man (8:18)
Mooi debuut met als hoogtepunt de epos "Springs knocks on the door of men"

avatar van RonK
Debuut is het niet. Fantastisch wel. Ben erg benieuwd hoe ze live klinken.

avatar van Brunniepoo
Na alle juichende kritieken vind ik het album toch wel tegenvallen. Het klinkt allemaal erg lekker, met nogal een hoog Yes-gehalte, maar niet bijzonder origineel. Hoeft natuurlijk ook niet, maar had gehoopt dat het gegeven dat de band uit een niet-Westers land komt sporen na zou laten. Tot nog toe niets van gemerkt...

Ze komen in ieder geval naar De Lakei in Helmond en doen ook nog een paar andere concerten in Europa, dus je kunt je kans grijpen...

avatar van ChrisX
Dit is verschrikkelijk aangenaam om naar te luisteren. Behoorlijk beinvloed door Yes waardoor het nog al Flower Kings achtig klinkt zonder dat het een kloon is.

avatar van Brunniepoo
Inmiddels ben ik enthousiaster dan drie maanden terug. Het wat originelere geluid (maar ook niet echt Cubaans) is wel terug te vinden op het debuut van Anima Mundi maar die is toch lang niet zo goed als deze.

Flower Kings had ik er nog niet in gehoord (gelukkig), ik vind dit met name een stuk frisser klinken dan wel product van Roine Stolt dan ook.

avatar van Svendra
Yes en Flower Kings hebben een totaal andere benadering van progrock. Toch hoor ik van beide bands invloeden want de nummers verschillen nogal.

Spring Knocks on the door of Men is een groots bouwwerk. Zo eentje waar je vaak naar binnen wil om alle details te ontdekken. Dat middendeel met de gitaarsolo is bedwelmend. Alles klinkt integer en transparant, in die zin lijkt het op Yes. Nota bene een onbekende band uit Cuba zet hier een van de mooiste epics van de laatste jaren neer (4,5*).

Flying to the Sun is wat steviger, hoekiger en op een andere manier goed. Vooral het tweede deel met kerkorgel maakt indruk (4,0*).

Vergeleken met de andere nummers is Time to Understand eendimensionaler en smeuïger, dat begint eigenlijk al met die keyboardsound aan het begin (3,5*).

Is het openingsnummer goed te doen, Cosmic Man is een vlakke afsluiter waarin een thema wordt opgerekt en er verder weinig gebeurt (2,5*).

avatar van Broem
Ik vind dit album onwijs swingend en vernieuwend. Cubaanse (prog) rock op z'n best. Kan blijven genieten van dit album. Heb de band vorig jaar live gezien in Helmond. Een memorabel concert wat uitliep tot na 01.30 u. Geweldig, wat een performance.bedreven tot in hun haarvaten envtechnisch subliem. Ben nieuwsgierig na nieuw werk. lees vergelijkingen met bands als Yes en Flower Kings. Lijkt mij wat ver gezocht. Een eigen geluid is hun kracht.

avatar van Broem
Uiteraard wil ik geen reclame maken op dit mooie medium maar toch...zaterdagavond 15 sept as treedt deze waanzinnig goeie Cubaanse band weer op in de Lakei te Helmond. Met in gedachten het optreden van juni 2011 (echt memorabel) een herkansing. En dat voor het luttele bedrag van 10 euro. Kom dat zien. Support act is overigens Mangrove. Unieke Cubaanse prog. Heb horen fluisteren dat Fidel zelf ook aanwezig is maar krijg dat niet bevestigd.

Broem schreef:

zijn nota bene de invloeden die ze zelf meerdere malen genoemd hebben (met name Rick Wakeman) maar als je het er niet in hoort, ook goed

avatar van Broem
Geïnspireerd zijn door deze bands (waar ik zelf ook fan van ben) is een ding. Laat ik zo zeggen dat ik het ontzettend knap van deze band vind dat ze een eigen identiteit hebben neergezet die in mijn oren erg origineel klinkt. Welke moderne progrock band is niet geïnspireerd door grootheden uit het verre (en wat nabije verleden kijkend naar THE Flower Kings) verleden! Ik vind Anima Mundi (samen met bv Airbag) echt vernieuwend en origineel klinken. Ik kijk er naar uit ze weer aan het werk te zien. Blijkbaar brengen ze optreden van vorig in Helmond uit op dvd. Mooi.

avatar van Papartis
Ze komen op 6 oktober op het IOpages progrock festival in de Boerderij -Zoetermeer.
Ook met K2, Knights Area, Sylvan en DeeExpus.

Bijzondere band uit Cuba (of all places).
Mooi album.

Broem schreef:

Nou ja, als ik het debuut van Anima Mundi vergelijk met deze plaat dan vind ik eigenlijk juist dat het eigen geluid minder is geworden in de loop der jaren. Waarbij wel gezegd dat dit album veel beter is.
Airbag zou ik zelf ook niet omschrijven als origineel of vernieuwend overigens.

Blijkbaar brengen ze optreden van vorig in Helmond uit op dvd. Mooi.

Ben daar wel benieuwd naar al lijkt me echt heel knap om de magie van die avond te vangen in een opname.

avatar van schizodeclown
Prachtig, betoverend sprookjesachtig...
Dit is (momenteel) na Pawn Hearts van VDGG de beste prog-album ooit voor mij.
Je hoort ook wel de Yes-invloeden terug, alleen deze plaat overtreft Close to the Edge, Relayer en Tales... bij elkaar!
En de reden is heel simpel, dit klinkt gewoon heel mooi, maar ook nog eens avontuurlijk en spannend, iets wat eigenlijk hoort bij prog, alleen hoe ze dat doen is magnifiek.
Anima Mundi - The Way

Snap trouwens niet waarom ze niet bekender zijn, dit moet toch een (relatief) groot publiek aanspreken.

avatar van schizodeclown
De gitaarsolo's hier zijn trouwens de mooiste die ik ooit heb gehoord.

avatar van Broem
Gisteravond weer prachtig optreden van de band gezien in De Lakei in Helmond (of all places) Live in Europe Gave band die live echt, maar dan ook echt weet te overtuigen. Van het spetterende concert vorig jaar juni hebben ze een live dvd en cd uitgebracht. Heerlijk om de band live te horen. Ze zwerven anderhalve maand door Nederland. Ga dat zien.

avatar van Broem
Sinds lange tijd album weer eens uit de kast getrokken en gedraaid. Na de tegenvaller THE Lamplighter uit 2013 is de aandacht voor deze sympathieke Cubaanse band weggeëbd. Dat is zonde want voor mij is het begonnen met THE Way en de magistraal mooie live concerten in Helmond. Zag dat ze er in september weer staan. Jammer genoeg ben ik dan verhinderd. Een luisterbeurt van THE Way maakt dat nog enigszins goed. Topalbum wat zomaar stijgt naar 4,5*.

avatar van Bonk
Via de progladder werd ik er op gewezen, dat ik toch echt eens werk moest maken van Anima Mundi. Dat stond al ooit eens op een lijstje met namen die ik een kans moest geven, maar toen ik Spring Knocks on the Door en Time to Understand tegenkwam in de Progladder kreeg ik de bevestiging dat ik dat veel eerder had moeten doen.
Inmiddels het hele album in mijn bezit en het heeft al een aantal draaibeurten gekregen en wat is dit heerlijke muziek .
Bijna een uur lang geweldige composities, die voortdurend weten te boeien en waar geweldig vakmanschap, zowel qua instrumentale beheersing als de erg prettige zang, ten toon gespreid wordt. Daar kunnen heel wat progbands een puntje aan zuigen.
Ik begrijp dat de huidige samenstelling van de band dit niveau niet meer weet te evenaren. Zonde, ik had het graag eens live gezien met deze zanger, maar dan had ik er maar eerder werk van moeten maken .