Kurt Vile - Smoke Ring for My Halo (2011)

Label: Matador

1. Baby's Arms (3:56)
  2. Jesus Fever (3:46)
  3. Puppet to the Man (3:52)
  4. On Tour (5:26)
  5. Society Is My Friend (5:39)
  6. Runner Ups (4:00)
  7. In My Time (3:47)
  8. Peeping Tomboy (4:24)
  9. Smoke Ring for My Halo (4:35)
  10. Ghost Town (6:23)
  15. Laughing Stock *
  16. Downbound Train *
  17. (So Outta Reach) *
avatar van Kaaasgaaf
In mijn wekelijkse radio-rubriek 'De Keuze van Kas' op AmsterdamFM heb ik vandaag dit album besproken, beluister het hier.

Kurt Vile staat hoog in het jaarlijstje 2011 van Oor en de plaat van zijn oude band The War on Drugs Slave Ambient bevalt mij prima. Logisch dus dat ik deze soloplaat ook opzette. Op Smoke Ring For My Halo hoor je de warme sfeer van Slave Ambient ook terug, alleen klinkt deze plaat toch echt anders. Er wordt veel minder gebruik gemaakt van electronica / synthesizers. Sterker nog, soms is het semi-akoestisch.

De mooie soms bijna psychedelische sfeer ontstaat vooral door de bijzondere stem van Kurt Vile gekoppeld aan de fraaie warme songs, die veelal rustig maar zeker niet saai zijn. Het gevaar bij dit soort albums is dat het op een bepaald moment maar blijft doorkabbelen, maar hier blijf je luisteren. Ik word eigenlijk heel ontspannen van dit plaatje. Het is veel mooier dan je in eerste instantie denkt.

Het album vormt zo alles bij elkaar een mooi geheel, er staat ook daarom geen minder nummer op. Baby's Arms, Jesus Fever, Runner Ups & Ghost Town zijn wel mijn favoriete nummers.