This Is New Pop 1980 (1980)

Label: Virgin

1. XTC - This Is Pop (2:36)
  2. Magazine - Shot by Both Sides (4:01)
  3. The Ruts - Babylon's Burning (2:34)
  4. The Flying Lizards - Money (2:31)
  5. The Human League - Empire State Human (3:10)
  6. The Members - Solitary Confinement (5:53)
  7. XTC - Making Plans for Nigel (3:54)
  8. Thr33zy McFly - The Nips Are Getting Bigger (3:19)
  9. Skids - Charade (3:55)
  10. Cowboys International - Thrash (3:34)
  11. John Foxx - Underpass (3:21)
  12. Orchestral Manoeuvres in the Dark - Electricity (3:20)
avatar van musician
De titel van deze verzamelaar geeft alvast voldoende stof tot discussie. Is deze muziek de muziek die platenmaatschappij Virgin voor ogen had voor de toekomst? Of gaat het alleen over 1980?

Het betreffen hier natuurlijk allemaal artiesten die rond dit jaartal onder contract stonden bij Virgin, dat is altijd een nadeel als je er objectief naar wilt kijken. Aan de andere kant, Virgin stond bepaald niet bekend als reactionaire platenmaatschappij, per slot van rekening durfden zij het ook ooit aan met de Sex pistols, ten tijde van dit album net vier jaar geleden.

Ik zou de betreffende artiesten van This Is New Pop 1980 nu nog wel eens willen interviewen. Hoe kijken ze aan tegen die tijd en vooral naar hun eerste schreden op het muzikale pad? En nog belangrijker: hoe is het ze daarna vergaan, zijn ze nog actief?

De eerste drie nummers zijn vrij stevig, ik herken haast XTC niet met This is pop (album White music, 1978). De aanpak, de vocalen zijn nog uit het zéér vroege stadium van de band en lijkt al helemaal overboord gezet bij hun succesnummer Making Plans for Nigel (beste nummer van deze cd), een internationale hit een jaar later.

XTC heeft tot en met 2000 studioalbums gemaakt met gemiddeld goede beoordelingen op musicmeter, niets van te zeggen.

Magazine krijgt voor z'n eerste albums goede waarderingen maar de band is gestopt in 1981. Shot by both sides is naar mijn opvatting punk, net als Babylon's burnin' van The Ruts. De laatsten hebben het bij één album gelaten (The Crack, 1979). Wel goed beoordeeld.

Beide nummers kan ik in hun soort nog waarderen, dat geldt niet voor de vreselijke zang op Money van The Flying lizards. Ik ken hun albums niet, de eerste twee krijgen nog redelijke cijfers op onze site. Hier is geen sprake meer van punk, meer de donkere kant van newwave.

Bij The Human league verwacht ik van Phil Oakey wel een glimlach bij het te berde brengen van Empire state Human. Omdat ik vermoed dat hij zal erkennen dat The Human league, zeker in de eerste helft van de jaren '80, bepaald betere muziek heeft gemaakt. Aantrekkelijker voor veel mensen in ieder geval, afgaande op de verkoopcijfers. The Human league bestaat nog steeds, zonder veel hitsuccessen meer overigens, hun laatste album komt uit 2001.

The Members vind ik wel beter, erg klinken naar The Jam. Ook dit is punk, het minpuntje op Solitary confinement zijn de gezamenlijke vocalen die, op deze manier gebracht, altijd een beetje aan brallende hooligans doet denken.

Mental as anything bestaat ook nog steeds. Hoewel The Nips are getting bigger nog niet eens onaardig is, houden ze volgens mij wel een musicmeter record in handen: er zijn 13 albums ingevoerd en niemand heeft er ooit op gestemd of er over geschreven. Dan mag je toch wel stellen dat de belangstelling voor de band in al die jaren eh.... beneden de maat is geweest.

The Skids brengen met Charade een punkachtig nummer met aan het einde wat electronica schoorvoetend toegevoegd. Vier albums uitgebracht tussen 1978 en 1981, het jaar dat ze er mee zijn gestopt.

Dan begint het meer electronische gedeelte van het album. Trash van de Cowboys international is al volwassen en klinkt nota bene meer als een eerste (rustiger) nummer van The Human league. Eén album, in 1979 en verder geen hitnoteringen, je vindt niet snel iets terug van de band. Het lijkt er op dat ze in 2004 een comeback album hebben gemaakt, waar hier verder nog niemand op heeft gereageerd.

John Foxx heeft zijn electronica meer richting Gary Numan gebracht. Underpass is niet onaardig maar ook niet wereldschokkend.

Het op één na de beste nummer is vervolgens electricity van Orchestral manoeuvres in the dark. OMD is hier al heel herkenbaar OMD zal ik maar zeggen en z'n tijd blijkbaar ver vooruit. De geschiedenis van OMD als internationale band is bekend.

Ten slotte nog even die titel. Dat het nieuwe muziek was, dat leidt in ieder geval geen twijfel. Dat het rond 1980 was, is ook zeker waar. De bands die sindsdien hun tijd het beste hebben overleefd zijn voor mij XTC, OMD, Human League, in die volgorde.

avatar van heartofsoul
Toevallig stuitte ik zojuist op musician's berichtje uit 2011, van zo'n 6 jaar geleden dus.
Dit album kocht ik in 1980 bij Concerto in Amsterdam. Dat kan ik me nog goed herinneren. Alleen XTC kende ik vrij goed en voor de rest was het voor mij destijds een leuke introductie tot allerlei nieuwe muziek uit die tijd. Van de meeste artiesten op dit album heb ik later nog meer muziek beluisterd (vaak kocht ik de albums) - vooral de nummers van Magazine, Cowboys International en Orchestral Manoeuvres In The Dark vond ik erg fijn. En wat Money van The Flying Lizards betreft, dat vond ik zelf helemaal niet zo slecht.

avatar van musician
heartofsoul schreef:

Onkruid vergaat niet!

Kwam het album niet vaak meer tegen, eerlijk gezegd. Maar nog op LP en blijkbaar vrij zeldzaam. Ik zal het eens met een halfje verhogen, misschien was ik 6 jaar geleden wat aan de krappe kant..

avatar van steven
leuk om hier een aantal berichten te lezen ,ik heb hem ook laatst op LP gevonden . Moet wel een mooie tijd zijn geweest in de popmuziek . Ik was net te jong toen (6) om dit mee te pikken . Vind bands als XTC , Human League en Magazine wel echt tof