Joe Bonamassa - Dust Bowl (2011)

Blues / Rock
Label: J&R Adventures

1. Slow Train (6:49)
  2. Dust Bowl (4:33)
  3. Tennessee Plates (4:18)

met John Hiatt

4. The Meaning of the Blues (5:44)
  5. Black Lung Heartache (4:14)
  6. You Better Watch Yourself (3:30)
  7. The Last Matador of Bayonne (5:23)
  8. Heartbreaker (5:49)

met Glenn Hughes

9. No Love on the Street (6:32)
  10. The Whale That Swallowed Jonah (4:46)
  11. Sweet Rowena (4:34)

met Vince Gill

12. Prisoner (6:48)
avatar van BenZet
Jeetje zeg, wat een productie. Die man gaat maar door. Hopelijk wordt dit weer smullen. Ik ben benieuwd!

avatar van jeroenheinz
Damn is inderdaad niet normaal hoeveel platen Joe eruit weet te persen! Hoop wel dat deze wat beter wordt dan de vorige. Aan de titels en gastbijdragen te zien heb ik er wel vertrouwen in .

avatar van BenZet
Vorige was ook wel aardig toch. Ik vond Ballad of John Henry wat minder.

avatar van richiedoom
Wooooooo ik kom hier nu pas achter, en mijn hart gaat letterlijk vol verwachting kloppen! Damn ik kan nu al niet wachten! Wat een held, hij blijft maar doorgaan!

avatar van Dexter
Ik hoop dat deze plaat wat kaler is dan zijn vorige twee. Alle bombast van John Henry en Black Rock vind ik niet zo bij Bonamassa passen. 'Back to basics' past ook wel bij dit thema.

avatar van Musico Pinjo
Dat ben ik helemaal met je eens Dexter, beetje te strak geregiseerd allemaal. Past toch niet zo bij blues!

avatar van richiedoom
Had to Cry Today vind ik zijn beste album, heel erg divers. Daarna werd Kevin Shirley de producer en werd t allemaal wat 'gladder.' Nog steeds wel goed, maar toch wel een stuk minder. Bij deze plaat is hij wederom de producer, dus ik verwacht een niet erg ander geluid. Maar ik laat me verrassen, elke bonamassa plaat staat tot nu toe voor mij garant voor minstens 4 sterren.

avatar van Rogyros
Richie, als jij Had To Cry Today zijn beste album vindt (ben ik het mee eens), waarom niet die plaat maaar So, It's Like That dan in jouw top tien?

avatar van richiedoom
Scherp hoor, wist ik geeneens haha! So its like that was lange tijd mijn favoriet van joe, maar inmiddels is dat had to cry today. Had ik blijkbaar nog niet veranderd maar zal ik gelijk doen!

avatar van Rogyros
Ik heb Had To Cry Today ook maar in mijn top 10 gezet, ten faveure van The Outsider van Walter Trout. Beiden zijn gitaarhelden, maar ik vind Joe Bonamassa nog mooiere muziek maken, veelzijdiger en minder gepolijst.

Ben zeker benieuwd naar dit album!

avatar van RestLove
Na Ballad of John Henry en Black Rock een stuk betere Joe op de nieuwe plaat Dust Bowl. Het overdadige is van de productie af. Het spel van Bonamassa is echter een stuk uitbundiger, dat wil zeggen veel uitgesponnen solo's en een goed beeld van wat Joe op de gitaar allemaal in zijn mars heeft. Er worden overigens ook weer een aantal 'alternatieve' instrumenten gebruikt zoals op Black Rock ook al het geval was, maar het staat niet op de voorgrond en is daarom zeker niet storend. Ik durf te zeggen dat het beste van de albums gecombineerd is op Dust Bowl en zal hem daarom ook zeker aanschaffen vrijdag.

avatar van Bartjeking
Het is inderdaad behoorlijk geweldig! Het blijft ongelofelijk dat zo'n uit de klauwen gelopen kwantiteit én kwaliteit nog steeds gelijke tred blijven houden. Na twee luisterbeurten vind ik het album ook opvallend fris (en wat Restlove waarschijnlijk met uitbundig bedoelt ). De samenwerking met John Hiatt vind ik ook meer dan geslaagd; een nummer dat een beetje meer richting de harde kant van Americana neigt en dat bevalt mij ontzettend goed. Voor de rest is het weer ouderwets goed en misschien nog wel beter dan voorheen; maar daar moet ik nog even over nadenken.

Ik heb het al eerder gezegd, deze man verdiend een keurmerk! Het wordt een beetje saai, maar ook dit jaar komt Joe weer hoog in mijn jaarlijst. Blues van het Allerhoogste niveau. Het enige nadeel van zijn toenemende populariteit is dat het zo langzamerhand onbetaalbaar wordt om mijn jaarlijkse Joe Bonamassa concert in te plannen.

avatar van richiedoom
Is heartbreaker een cover van led zep?
En wanneer komt ie nou uit 18 of 21 maart?
Ik ga m niet downloaden, ik wil de magie voelen van de cd voor de eerste keer opzetten.

avatar van RestLove
Nee, Heartbreaker is geen Led Zeppelin-cover, wel een zeer sterk nummer overigens. Voor zover ik weet komt deze plaat aanstaande vrijdag, dus 18 maart uit. Vaak worden Amerikaanse release dates vermeld op het internet, nieuwe cd's staan daar maandag in het rek. Voor Nederland geldt echter dat de meeste (grote) platenzaken de cd's al op vrijdag in de schappen hebben staan. Dus 3 daagjes minder wachten gelukkig voor ons

Ok thanks!

avatar van Lamontagne
Wat een geweldige plaat van deze man.
Ik heb al zijn platen en dvd's en mag wel zeggen dat ik dit niet had verwacht
zeker na het toch tegenvallende BCC

Het geweldige geluid van vroegere platen zoals Had to cry today is terug wat al
meteen binnekomt stormen met Slow Train.

Op dit moment even een grote favoriet
*****

richiedoom schreef:
Is heartbreaker een cover van led zep?
En wanneer komt ie nou uit 18 of 21 maart?

Idd geen Led Zeppelin cover; maar het is wel degelijk een cover. Ditmaal van Free en ik moet zeggen Joe doe dit nummer eer aan! Het is trouwens niet de eerste keer dat hij iets van Paul Rodgers covert (een van zijn grote voorbeelden naar het schijnt) want ik herinner ik me ook nog dat hij seagull op de plaat heeft gezet. Het origineel van Heartbreaker kun je hier nog eventjes rustig terugluisteren: Heartbreaker door Free

avatar van jeroenheinz
Yes hij doet het weer! Na het wat mindere Black Rock doet Joe weer waar hij het beste in is. Heerlijke bluesy nummers met ook de nodige countryinvloeden, geweldige gitaarsolo's (uiteraard!) en ook zeker goed gekozen gastmuzikanten.
Het is al eerder gezegd, maar dit lijkt weer op de platen uit zijn beginperiode. Het geexperimenteer was leuk, maar gelukkig wordt dat op dit album achterwege gelaten.
Deze zal de komende weken nog vaak opstaan en ik denk ook in waardering stijgen.

avatar van richiedoom
Na 1 luisterbeurt vind ik m een tikkeltje beter dan black rock. Maar nergens blaast dit album mij omver. Daat is het allemaal wat te traag en te rustig voor.

Ik vind dit juist absoluut niet vergelijkbaar met zijn beginperiode. Er wordt juist steeds meer door joe geexperimenteerd. Op Black Rock met die griekse instrumenten, en op deze plaat hoor ik spaans/mexicaanse instrumenten, en dat duet met john hiatt en black lung heartache klinken niet als de oude joe bonamassa. Neemt niet weg dat dit gewoon goede nummers zijn.

Maar na de eerste 6 tracks kroop er bij mij een beetje teleurstelling in. Ik had gehoopt op meer vuurwerk. Dat krijg je ook wel met een aantal mooie gitaarsolo's, maar ik had gehoopt op nummers als travellin south, new day yesterday, dat soort nummers, waarbij je gewoon niet stil kan zitten.

Ik vind dit gewoon een verbeterde versie van Black Rock. (zij het miniem)
Maar hij flikt het inderdaad weer, hij heeft nog geen slecht album gemaakt.
En ik reken er op dat deze plaat nog wel gaat groeien.

avatar van BenZet
Ik ga hem binnen kort eens beluisteren. Ben erg benieuwd na je review Richiedoom. Lijkt mij inderdaad een groeier, dat vond ik ook al bij Black Rock, en ik vind het zeker zeer goed dat hij vernieuwend is. Heel belangrijk om boeiend te blijven zeker bij zoveel uitgaves.

avatar van Lamontagne
Het titelnummer "Dust Bowl"

Wat een plaat. beter dan Black Rock, mijn favoriet is Prisoner, echt een typisch Bonamassa nummer maar erg lekker.

Keef schreef:

Prisoner is geen Bonamassa nummer, maar een nummer van Barbra Streisand...desalniettemin wel in een typisch Bonamassa jasje.

Erg goede blues-rock plaat overigens. Joe Bonamassa is wat mij betreft uniek in het genre.

avatar van Bartjeking
Sowieso wel een kwaliteit van Joe om nummers te coveren en daardoor naar een hoger niveau te tillen. Soms zijn ze zelfs zo onherkenbaar zodat je opmerkingen krijgt als 'een typisch Bonamassa nummer' vind het prima als hij dat op elke plaat blijft doen!

Mijn oordeel is uiteindelijk op 4* uitgekomen, maar de rek is er nog lang niet uit!

avatar van jassn
Prachtig album, ik word weggeblazen bij momenten, mijn eerste album dat ik eigenlijk beluister van hem maar heb wel al veel liedjes van hem beluisterd, moet dringend eens al zijn andere albums beluisteren. Blues-rock op zijn best !

avatar van ToetnL
Hulde! Wederom een geniale plaat. Heerlijke productie en top songs.
Ook de gasten op dit schijfje zijn om de vingers bij af te likken.
Top!

avatar van frankholst182
Mij iets te amerikaans, maar gelukkig kan hij wel gitaren. Productie iets 'too much'. Alles zegt me: dit is een goed album, maar op 1 of andere manier heb ik het gevoel dat ik dit album nooit meer ga opzetten.

avatar van Jason28
Mijn kennismaking met Bonamassa, onbegrijpelijk dat ik als blues/rock liefhebber hier nooit wat van gehoord had. Wat een goed album, heeft iemand nog tips welk album van hem ik hierna moet beluisteren?

avatar van vin13
Jason28 schreef:

Blues Deluxe is voor mij een album zonder zwakke broeders. Live ook niet te versmaden.

avatar van jassn
Heel interessant boekje bij deze cd, heel het verhaal van Joe Bonamassa tot aan deze cd, wel geen biografie.