Caravan - Caravan (1969)

Label: Verve Forecast

1. Place of My Own (4:02)
  2. Ride (3:43)
  3. Policeman (2:45)
  4. Love Song with Flute (4:11)
  5. Cecil Rons (4:08)
  6. Magic Man (4:03)
  7. Grandma's Lawn (3:13)
  8. Where but for Caravan Would I? (9:01)
  9. Hello Hello * (3:14)
Pieter Paal
Ze hebben een stapeltje mooie platen gemaakt, maar dit blijft voor mij toch echt hun beste!!!

avatar van Toon1
Ja geweldig debuutalbum, moet niet veel onderdoen voor 'In the Land of Grey and Pink'.

Al 40 jaar oud en ik draai het nog iedere week!
Eerste 3 LP's zijn de beste!

Father McKenzie
Bij Mojo zat deze maand een cd-tje van hoge kwaliteit; HEAVY MOD, en track 3 daarop is de openingstrack van dit album, Place of My Own, het doet verlangen naar méér, want het klinkt formidabel.

Nu dit album eens opzoeken, als de rest even fris en wat mysterieus klinkt, is het beslist mijn ding.

Slechts 23 stemmen, en dat bij zo'n geweldige plaat als deze.

Patrick merkte al scherp op dat het openingsnummer wat mysterieus klinkt, dat gaat over de gehele plaat zo door en zorgt ervoor dat je heerlijk weg kan dromen op dit album. Daarnaast tilt Dave Sinclair dit album naar een hoog niveau met zijn fantastische orgelspel.

Het enige minpuntje is dat 'Ride' met een fade-out afgebroken wordt. Dit was juist het moment om er een mooie, lang uitgesponnen compositie van te maken.

Ik vind dit debuutalbum zelfs ietsjes beter dan 'In the Land of Grey and Pink' om eerlijk te zijn. 8,5 is deze wel waard, toch rond ik 'm voorlopig even naar beneden af. 4*

avatar van joko16
deze heb ik op lp met een andere hoes welliswaar.

beaster1256
redelijk debuut van caravan maar ook redelijk gedateerd , geef mij maar de volgende albums van deze heren , voor iemand die zot is van sixties muziek met een lichte psycedelische prog invloed een aanrader .

avatar van ChrisX
Met het verstrrijken van de jaren ga ik dit album meer en meer waarderen. Het is echt een album dat je moet plaatsen in de buurt van psychedelische pop-platen als Sgt. Peppers en Piper At The Gates Of Dawn (en misschien Odessey & Oracle van The Zombies). Niet zo 'sophisticated' als deze albums wat gewoon komt door het beperkte budget maar met name de mono-mix heeft echt ontzettend veel sfeer.

Op de heruitgave (remaster) uit 2002 staat dus ook de stereo-mix maar die vind ik, net als overigens de stereo-mix van Piper At The Gates Dawn, maar irritant.

avatar van BoyOnHeavenHill
Zoals ChrisX al zegt, niet zo "sophisticated" als Sgt. Peppers en Piper at the gates of dawn (of bijvoorbeeld Traffics Mr Fantasy) -- noch als de hieropvolgende albums van Caravan zelf. Wel een zeer innemend album, want gemaakt met de beste bedoelingen, en met wat mij betreft ook hier al twee meesterwerkjes, de plaatopener en het prachtige Love song with flute. De vier platen die Caravan hierna maakte vind ik allemaal beter, maar ik zou deze toch absoluut niet willen missen.

Aquila
Precies ook de nummers die ik heb aangevinkt. Vooral die met de fluit is weergaloos (alleen jammer dat het nummer zo wegsterft en geen 'finale' heeft).

Een van de beste debuut-albums allertijden. Mijn schrijven hier lijkt wel op een slogan voor Radio Veronica. In de jaren 70 heb ik Caravan wel eens bij Veronica gehoord, maar nu draaien ze deze band niet meer, zelfs niet in hun jaarlijkse albumlijsten.

De bonus track Hello, Hello (afwijkende single-versie?) heb ik niet. Straks even kijken of ik die via You Tube of Spotify mee kan krijgen.

avatar van IMPULS
Doorlopend prettig album, lichtvoetige psychedelica, nummers met kop en staart en elke keer weer een plezier om te beluisteren.

Mssr Renard
Bijna onmogelijk om deze voor een schappelijke prijs op lp te vinden. Er wordt tussen de 100 en 1000 euro gevraagd.

Dan is er wel een reissue met een Caravan voorop, die rond de 20 euro kost.

Caravan - Caravan (1972, Vinyl) | Discogs

Ik ben wel benieuwd naar welke versie andere users hebben, of luistert iedereen deze van cd?

avatar van jurado
Mssr Renard schreef:

Dan is er wel een reissue met een Caravan voorop, die rond de 20 euro kost.

Caravan - Caravan (1972, Vinyl) | Discogs

Ik heb de re-release met de caravan op de cover. Heel lang gedacht dat dat de originele cover was.

Mssr Renard
Ik vind eigenlijk stiekem de hoes met de Caravan wel leuk.
Ik dacht eerst altijd dat het een verzamelaar was, en heb deze daarom nooit meegenomen.
Maar nu ik weet dat het gewoon het debuut is, zal ik deze volgende keer niet meer laten liggen.

Of ik bestel het gewoon via Discogs. Dan hoef ik daarna alleen nog maar Waterloo Lily.

avatar van Tonio
Fijn dat er weer eens aandacht wordt geschonken aan deze band, en anderen van de Canterbury scene!

Mssr Renard
Op lp gescoord. De MGM-versie uit 1972 met de auto's voorop en ik ben zo blij.

Ik doe er gelijk een 0,5* bovenop want wat klinkt het heerlijk. Nu heb ik overigens alle platen van 1968 tot 1982.

Leuke biografie ook op de achterkant.

En oh wat is Place of My Own een lekkere song en wat een fijn orgelgeluid ook.

avatar van heartofsoul
Een aantal jaren geleden was ik niet zo erg enthousiast over het 5de album van Caravan ("For Girls Who Grow Plump in the Night"), maar dit debuut, dat ik de laatste tijd met enige regelmaat beluisterd heb, bevalt me daarentegen zeer goed. Ik hoor goede songs, en de vocalen van Pye Hastings bevallen me hier wél. Bovendien is het geluid van de drums (Richard Coughlan) prachtig en ben ik verder zeer gecharmeerd van het orgelspel (David Sinclair). De achtergrondzang is tot nu toe het enige wat ik storend vind op dit verder verrukkelijke album.

Ik bezit de cd-versie van 2002, met zowel de mono-versie als de stereo-versie, en die verschillen wel enigszins, vooral wat de vocalen betreft. Maar het blijft een prachtig album, met op sommige momenten een pastorale sfeer. Mooiste nummers vind ik Love Song with Flute (met inderdaad een prachtige fluitsolo), Where but for Caravan would I? en uiteraard Place of My Own. De oorspronkelijke (prachtige) single Hello Hello is als bonus op mijn cd bijgevoegd.

Mssr Renard
Wikipedia 'claimt' dat deze uit 1968 stamt.
Op discogs (waar alle informatie veel beter en vaker wordt gefactcheckt) komt geen enkele release uit 1968 voor en wordt het jaartal 1969 aangehaald.

Ik heb een wijziging doorgevoerd hier, want ik vind Discogs veel betrouwbaarder. Des te meer, omdat de wiki-lemma niet eens een bron aanhaalt voor dat releasejaar.

avatar van liefkleinhertje
Ook ik mag graag luisteren naar dit soort sixties muziek met veel orgel en af en toe een fluit.
Zelf heb ik de CD versie met eerst het mono album ( 1968 ? ) en dan de stereo versie gevolgd door Hello Hello .
Na enig zoeken dacht ik ook dat deze muziek in Oktober 68 (Advision studio Londen) is opgenomen en in 1969 is uitgebracht maar de web side van deze groep zaait toch wel twijfel (net zo als Progarchives) .

Biography - Caravan-Info.co.uk - officialcaravan.co.uk regel 6.

Mssr Renard
Misschien dat het wél is uitgebracht in 1968, maar op de labels staat (p) 1969, en dat is de richtlijn van discogs.

avatar van BoyOnHeavenHill
Moeilijk hoor, want op internet vind je even vaak 1968 als 1969. Het boekje bij de geremasterde Decca-CD uit 2002 vermeldt in de tekst dat de plaat uitkwam in oktober 1968, maar bij de informatie staat dat de opnames eveneens in oktober 1968 plaatsvinden, en het lijkt me dat een plaat niet in één en dezelfde maand opgenomen, gemixt, geperst en gereleased kan worden, dus dat geeft ook geen uitsluitsel. Als ik zoek op "caravan first album label" + afbeeldingen kom ik een foto van een Polydor-elpee tegen met het jaartal 1969 op het label, maar de officiële Caravan-site daarentegen houdt het dan inderdaad weer op 1968... Het stomme is dat ik me uit mijn jeugd kan herinneren dat ik ooit eind december in een platenzaak een elpee zag met daarop achter het "P"-logo het daaropvólgende jaar, alsof de plaat al klaar stond voor het jaar waarin de verkoop pas echt een vlucht zou gaan nemen. Ik betwijfel of we erachter gaan komen... Wie vraagt Pye Hastings op welke precieze dag hij zijn eerstgeborene voor het eerst fysiek in handen had?

avatar van habada
Cd gekocht, op mijn versie staan eerst alle nummers in mono en daarna nog eens in stereo versie!
+ 1 bonus hello hello

Mssr Renard
Deze niet vergeten, AOVV.

avatar van captain scarlet
Onderschatte debuutplaat met heerlijke relaxte Jazzy psychedelische progrock, die niet veel onder doet voor hun latere werk.
Het hele album luistert lekker weg, maar het sluitstuk "Where but for Caravan Would I?" is wat mij betreft toch wel het prijsnummer.