J Mascis - Several Shades of Why (2011)

Label: Sub Pop

1. Listen to Me (3:10)
  2. Several Shades of Why (4:55)
  3. Not Enough (3:14)
  4. Very Nervous and Love (4:48)
  5. Is It Done (4:51)
  6. Make It Right (3:47)
  7. Where Are You (3:59)
  8. Too Deep (2:31)
  9. Can I (5:25)
  10. What Happened (4:38)
avatar van Musico Pinjo
Ik ben benieuwd, Dinosaur Jr. is altijd zeer de moeite waard. Ben eigenlijk niet bekend met het solowerk van Mascis.

avatar van OldRottenhat
Schijnt voor een groot deel akoestisch te zijn... ben meer fan van het wat hardere werk van Mascis (Dinosaur Jr., J Mascis + The Fog), maar ik ben benieuwd hoe Mascis akoestisch gaat klinken! Hier is alvast het nummer Is It Done te beluisteren: YouTube - J Mascis - Is It Done

avatar van Musico Pinjo
Een van de mooie kanten van Dinosaur Jr. is eigenlijk wel de onvaste en wat klaaglijke zang van Mascis. Zo te horen op Youtube komt dat aspect akoestisch meer naar voren. Niet vervelend dus, ik blijf benieuwd!

avatar van Obscure Thing
Na een eerste luisterbeurt ben ik zeker niet ontevreden!
het klinkt breekbaar en toch hoor je mascis karaktrisieke gitaarspel goed terug komen.

avatar van Wildsurf
Ja ja dit klinkt zeker leuk. Eigenlijk is dit gewoon een akoestische Dinosaur Jr. plaat met Mascis' karakteristieke gitaarspel en klaaglijke zang.

Als altijd mooi, onvervalst, breekbaar, puur,
Een eerste keer luisteren op vrijdagavond en uit het raam naar de nacht kijken!
Godverdomme wat mooi....

avatar van midnight boom
Several Shades of why, is het 5de soloalbum van Dinosaur Jr. zanger Joseph Donald Mascis, beter bekend als J. Mascis. Waar Dinosaur Jr. veel lawaai maakt en verbluffend goede rocksongs maakt, maakt J. Mascis akoestische breekbare rock/folk, maar hard is het echter nooit.

J. Mascis heeft de hulp ingeroepen van een aantal bevriende artiesten. We horen o.a. Kurt Vile en leden van Band of horses en Broken Social Scene terug op Several Shades of why. Het resultaat zijn 10 mooie liedjes.

Voor dat ik het album ga bespreken wil ik nog even kwijt Dat de albumhoes van Several Shades of shy mooi is en qua sfeer wel wat weg heeft van Dinosaur Jr. Farm. Dat is alvast iets moois voor het oog.
De eerste helft van Several Shades of Why is vrij ingetogen en vrijwel alles is akoestisch. Several Shades Of why begint daarom meteen heel ingetogen, Dinosaur Jr. fans zullen daardoor misschien wat afschikken. De liedjes zijn echter heel goed. In het titelnummer horen we strijkers, en zorgt voor een van de hoogtepunten van het album. Is it done vind ik de mooiste ballad die op het album te vinden is.

Na de tweede helft haalt de 45-jarige Mascis weer even zijn Elektrische gitaar tevoorschijn, en neemt hij, als hij even de ruimte vind, tijd om lekker te soleren. Dit zijn de mooiste momenten van het album. Mascis is een fantastisch gitarist, en als hij weer lekker zijn gang gaat met zijn gitaar, zijn dat vaak meteen ook de kippenvel momenten.
Het langste nummer van het album Can I (5 min), komt het meeste in de buurt van Dinosaur Jr. werk. Maar als hij op Farm had gestaan was het een van de weinige ballads geweest.

Het enige minpuntje aan het album is de stem van Mascis. Zijn stem is zeker niet slecht, maar hij zingt nogal ‘klaaglijk’, daar moet je voor in de stemming zijn. Soms vind ik het een beetje irritand.

Several Shades of why is een geslaagde soloplaat, er staat 10 mooie liedjes op en alles klinkt heel breekbaar, echt en puur. Maar Several Shades of why kent zijn hoogtepunten waneer Mascis zijn gitaar tevoorschijn haalt en ons even een poepie laat ruiken van zijn fantastische gitaar kunsten.

Van: http://daanmuziek.blogspot....

avatar van Sandow
Mooie titel, mooie hoes, mooie nummers. Ik moet wel nog meer en aandachtiger luisteren om er sterretjes op te kunnen plakken.

En midnight boom, die daanmuziekblogspot van je is wel een mooi initiatief, maar je zou toch eens werk moeten maken van spelling en interpunctie, want echt aangenaam lezen is het niet.

avatar van reptile71
Zo, een mooie hoes die echt uitdaagt tot luisteren. Dat zie ik graag.

avatar van papat
Niet slecht, maar wel een beetje eentonig. Met name aan het begin van de plaat. De tweede helft vind ik leuker en afwisselender, komt ook wat meer electrische gitaar in voor. Niet dat ik niet van akoestisch hou, maar bij J is dat soms gewoon wat te eentonig, zeker als je zijn stem er bij hoort.
Mooiste nummer is naar mijn mening het laatste, met name wanneer er een soort fluitje mee gaat doen (tenminste, het klinkt als een dwarsfluit, maar wellicht is het iets anders). Met een prachtige solo als afsluiting.
Kortom: ik heb J beter gehoord, dit is een van zijn mindere albums, al luistert ook deze vermakelijk weg.

avatar van Ducoz
Oeh een nieuwe Mascis! Ik vind de album cover echt helemaal te gek, ga hem denk ik maar direct bestellen!

Of in de stad halen, isie al te koop?

Dit album is vanaf 15 maart te koop! Nog even afwachten dus

avatar van Ducoz
Ja dat zie ik inderdaad staan, maar sommige albums liggen al een paar dagen voor de release in de winkel. En ik zit natuurlijk weer met m'n hoofd een paar nummers te luisteren, en MOET het album nu hebben =p

avatar van Eveningguard
Fraaie hoes, al ben ik bang dat de lyrics tegenvallen. Staat gelukkig op de luisterpaal.

avatar van Slowgaze
Wie heeft de hoes gedaan? Het lijkt wel getekend door Maurice Sendak.

Slowgaze schreef:
Wie heeft de hoes gedaan? Het lijkt wel getekend door Maurice Sendak.

Marq Spusta - marqspusta.com

avatar van Ducoz
Hij is al wel te koop hoor! Heb hem net opgehaald bij de SOunds in Delft.
Hij klinkt prima, ben nu bij nummer 3 en de plaat heeft een heerlijk sfeertje overzich heen.

Wat het artwork betreft, fantastisch! Het is door de zelfde dude gemaakt als Farm, welke ik ook al fantastisch vond, hoop dat ze door gaan met deze man artwork te laten maken.
Gelijk eventjes wat werk van hem toevoegen aan m´n beeldbank voor schooL!

avatar van Eveningguard
En ja hoor de lyrics zijn tot nu toe weer ouderwets ruk. Gelukkig bevalt de vibe me wel, en is het gitaarspel van Mascis om te zoenen.

avatar van Ducoz
Heb hem nu voor de 6e keer op, hij duurt ongeveer 42 minuten.
Het album is erg goed, en teksten mogen dan niet echt verhalen, ruk vind ik ze niet.
Reviews zijn over deze plaat over het algemeen erg goed!

avatar van Eveningguard
Ze gaan vrijwrl altijd over liefde. Voelen nogal geforceerd aan.

avatar van midnight boom
Ducoz schreef:

Gelijk eventjes wat werk van hem toevoegen aan m´n beeldbank voor schooL!

ik vind het artwork ook fantastisch! Ik raak niet op de mooie tekening uitgeken. Ik heb hem ook ingesteld als achtergrond van mijn laptop

avatar van philtuper
OldRottenhat schreef:
Dit album is vanaf 15 maart te koop! Nog even afwachten dus

Heb 'm vandaag gekocht en hij bevalt me zeer! Tis lekker wegdromen met J. Mascis...

Jaaaaaa, dit is mooi! Heerlijk album. Mooi sfeertje en lekker wegdromen. Vooral in de avond als je nog wat werk moet doen is dit heerlijk vullende muziek. Toppie, een 4 als beginpunt. Dit heeft potentie om nog verder te stijgen. Vooral several shades of Why is prachtig.

avatar van Guinness1980
Slowgaze schreef:
Wie heeft de hoes gedaan?

Voor mij de rede om dit album eens te gaan beluisteren.
Vind het een zeer geslaagde cover.

avatar van Cygnus
Inderdaad, een erg fraaie hoes. En de muziek is dat ook!

Wat een fijn plaatje. Sfeervol, knap gemaakt, pakkend. Ja, erg goed. Een heel mooie zachtkrakende counterplaat van het ook al zo fraaie maar luidruchtige, Farm.

avatar van Ducoz
Stiekem hoop ik dat Dinosaur/Mascis Spusta voor altijd de album covers gaat laten maken, dat zou echt te awesome zijn!

avatar van Protonos
doet me een beetje denken aan Bill Callahan.

avatar van philtuper
Protonos schreef:
doet me een beetje denken aan Bill Callahan.

Dan is je platenspeler of cdspeler stuk. Bill Callahan is natuurlijk ook geweldig maar klinkt mijn inziens toch echt anders. Heeft meer de praatstem.

avatar van fatima
Doet me een beetje aan Eddie Vedder's Into the wild denken: zo'n kale, verstilde plaats van iemand die voorheen in de (veel) steviger hoek zat. Deze is erg mooi en sfeervol, prachtig gitaarspel en ik hou wel van zijn Neil Young-achtige stem.