Jonathan Jeremiah - A Solitary Man (2011)

Pop / Soul
Label: Island

1. If You Only (2:55)
  2. Heart of Stone (3:25)
  3. Happiness (3:02)
  4. Lost (3:39)
  5. That Same Old Line (2:33)
  6. How Half-heartedly We Behave (2:42)
  7. See (It Doesn't Bother Me) (5:11)
  8. A Solitary Man (3:24)
  9. Never Gonna (2:59)
  10. Justified (3:13)
  11. All the Man I'll Ever Be (3:57)
Tom Jones die Nick Drake liedjes vertolkt met Van Morrison als toezichthouder.

Jonathan Jeremiah zal wel weer zo'n oude ziel in een jong lichaam hebben. Anderen zullen A Solitary Man simpelweg 'ouwelullenzooi' noemen.
Dat maakt allemaal niet uit. Op dit album horen we helemaal niets vernieuwends, maar dat hoeft ook niet als je als zanger zo'n geweldige stem hebt en als je zo'n verdomd fijne sfeer kunt neerzetten.
Wat maakt het dan uit dat je het gevoel hebt naar een album uit vervlogen tijden te luisteren? Sterker; dat je het gevoel hebt naar een klassieker uit de muziekgeschiedenis luistert terwijl dit toch echt uit 2011 komt?!

Voor mij is A Solitary Man heerlijk zwijmelen op de sfeer die de violen neerzetten en hou ik enorm van de kitschy randjes die sommige nummers een beetje hebben zoals ik dat ook hoor bij de eerste albums van Scott Walker. En geloof me, dat is voor mij een groot pluspunt.
Dit zijn typisch van die albums die kunnen aanslaan bij een zeer breed publiek: van de echte muziekliefhebbers die ook wel eens wat makkelijks willen horen tot aan de moeders die dit over een paar weken met moederdag kado gaan krijgen.
Jonathan Jeremiah zal weinig kwaad kunnen doen bij een grote groep mensen. De liefhebbers die hem onlangs in de kleine zaal van Paradiso hebben gezien kunnen later ongetwijfeld vol trots zeggen dat zij erbij waren want ik verwacht wel wat van deze man. Als je met zo'n heerlijk debuut komt wek je hoge verwachtingen. Hopelijk gaat hij deze waarmaken in de toekomst.
Voor nu is het in elk geval volop genieten van deze heerlijke cd. Retro of niet.

Genietbaar voor liefhebbers van: Scott Walker, Nick Drake, Cat Stevens, Van Morrison en Tom Jones.

avatar van Choconas
Het is natuurlijk verdacht: een makkelijk in het gehoor liggend album dat het goed doet in de albumlijsten en dat vol liedjes staan die zo op Sky Radio kunnen. Toch is het zo beroerd nog niet, dit album van Jonathan Jeremiah. Zijn soulvolle stem, die me af en toe aan die van Paul Weller doet denken, klinkt aangenaam en past goed bij de muziek. Niet alle liedjes zijn even briljant, maar met name Happiness en See (it doesn't bother me) draai ik graag.