Antony and the Johnsons - Antony and the Johnsons (2000)

Pop / Folk
Label: Durtro

1. Twilight (3:51)
  2. Cripple and the Starfish (4:14)
  3. Hitler in My Heart (3:35)
  4. The Atrocities (3:55)
  5. River of Sorrow (4:05)
  6. Rapture (3:57)
  7. Deeper Than Love (4:43)
  8. Divine (3:12)
  9. Blue Angel (3:35)
Na het beluisteren van dit album kon ik eigenlijk even niks: ik was sprakeloos. Adembenemende, serene muziek, gedragen door het opvallende stemgeluid van Antony.
Het is vooral de intensiteit die me bij de strot grijpt, misschien ook omdat ik wel gek ben op de spaarzame instrumentatie van voornamelijk piano en strijkers.
Hier is een getormenteerd man aan de gang die twijfelt aan de lopende band en worstelt met veel zaken als homosexualiteit en het man/vrouw zijn.
Het klinkt in de oren van velen misschien theatraal en dat is het eigenlijk ook wel. Toch komt het niet onoprecht over. De muziek in combinatie met de stem van Antony snijdt diep in je ziel. Ik koester dat, en ik hoop dat velen gaan volgen.

avatar van Safri
Ik ben een van de volgelingen

avatar van J.Bell
Via deze site kwam ik bij "Antony and the Johnsons". Ik heb even wat nummers beluisterd en ik kan dit absoluut waarderen, al weet ik niet zeker hoe ik bepaalde nummers zo nu en dan moet opvatten. Maar wat een heerlijke stem heeft die man...

Theatraal ja, ik denk dat ik hier van zou kunnen houden

avatar van voskat
Ik houd van Antony.

avatar van J.Bell
Ik ook nu

avatar van twin
Hoe is dit album t.o.v. I am a bird now, veel piano, veel dramatiek?? Laat het eens weten

De nadruk ligt hier wat meer op de strijkerssectie. Uiteraard ook veel piano. Qua dramatiek eigenlijk hetzelfde: erg hoog dus

Xander
Deze heeft mn zus onlangs gekocht. Ze vind hem beter dan I am a bird now, maar die vond ik behoorlijk teleurstellend. Is deze de moeite om te beluisteren?

avatar van Safri
Ik vind hem ook beter dan I am a bird now. Heb je daar wat aan?

Ik vind deze ook een stuk intenser dan I Am A Bird Now, misschien ook een stuk minder toegankelijk dan deze laatste. Mooi!

avatar van musicfriek
Deze is minder dramatisch dan de 2e cd, maar ook weer prachtige nummers!! Prijsnummer; Deeper Than Love... WOW!

L.P
Dit album is inderdaad beter dan I am a bird now. Elk nummer is een opzichzelfstaande parel. De opvolger mist diversiteit en diepgang in zowel tekst als muziek.

sxesven
Hoewel ik I Am A Bird Now duidelijk de betere plaat vond (vooral vanwege de paar geniale songs die daar op te vinden zijn; de eerste vier tracks en afsluiter Bird Gerhl in het bijzonder), mag dit debuut daar eigenlijk niet voor onder doen. Wederom die prachtige theatrale songs, werkelijk uitstekend dus. Het enige wat ik minder vind aan deze plaat is het feit dat het song-materiaal nog niet de geweldige uitwerking kent zoals op de opvolger. Daarentegen is deze plaat wel weer consistenter en heeft 'ie geen overbodige filler (Free at Last op IAABN). In ieder geval, bijna net zo prachtig als Antony's tweede plaat. 4.5*

...."I Found Hitler in my heart".
weet iemand waar het nummer over gaat; de titel is behoorlijk shockerend

As I search for a piece of kindness

And he is whispering
"As sure as love will spring
From the Well of Blood in Vain, oh Jew!
The Well of Blood in Vain!"
La la la la la la

And I fell into a deeper precipice
With mouths of rapists

For wanting your love inside of me

Flowers grow
Flowers grow

avatar van Safri
Nou, dat valt alweer mee he

Straks op bbc 2 optreden van Antony and The Johnsons(1h05)

Dankzij de mogelijkheid je favoriete tracks aan te kunnen geven was ik door dit album aan het zappen: bij albums als deze is dit haast een onmogelijke opgave.
Wat is dit toch mooi, zelfs als ik telkens maar een klein stuk van een nummer hoor.
Als je dat voor elkaar krijgt heb je toch echt wel een uitzonderlijk mooi album gemaakt

avatar van musicfriek
Welke drie heb jij dan Aero? Mijne zijn 2,3 en 7.

1, 2 en 5 (jammer dat je dat van elkaar niet kan zien)

avatar van musicfriek
Heeee... wat leuk, hij staat in de top 250. En zeer verdiend ook. Een van mijn favoriete albums aller tijden.

Antony and the Johnsons heb ik pas eind vorig jaar ontdekt en wat ben ik daar blij mee. Zelden zoveel intens gevoel meegemaakt bij een artiest als hij.

Antony, maak a.u.b. nog veel juweeltjes zoals deze.

avatar van voskat
Oeh ja, in de top 250... toch mooi wat een beetje hype al niet teweeg kan brengen met een verzameling liedjes van tien jaar oud.

avatar van musicfriek
Weet iemand het verhaal achter deze hoes? Vind het toch wel erg apart....

Niet alleen de hoes is apart, ook de plaat zelf. Klinkt nu eens rustig simpel, daarna klinkt de getormenteerde stem van Antony door samen met violen die door merg en been gaan. ***

handsome_devil
Tja, en dan wordt me opgedragen een recensie te schrijven over het debuutalbum van Antony & the Johnsons, en laat dat nou net een artiest zijn waarvan ik eigenlijk geen idee heb waarom ik het nou zo mooi vind.

Ik weet nog wel dat toen ik dit album voor het eerst hoorde alleen maar dacht: "Sjezus, wat zingt die man vaag", maar op een of andere manier pakte het me wel en na nog een paar keer luisteren wist ik het zeker: Dit is een heel speciaal album wat ik naast vaag ook nog eens heel goed vind.

De manier waarop Antony zingt raakt me. Je hoort dat hij al zijn emotie in de liedjes legt, waardoor het zo ongelooflijk eerlijk klinkt en waardoor hij het voor elkaar krijgt me te ontroeren (en dat betekent heel wat, geloof mij).

De teksten zijn minstens zo eerlijk als de manier waarop ze gebracht worden, om nog maar niet te spreken over de instrumentatie: Dat viooltje, die piano, prachtig gewoon

Nee, wat Antony ons hier laat horen is niet niks: Hij stopt al zijn ziel en zaligheid in deze muziek en wij, mensen die zo ongelooflijk ver van hem afstaan, krijgen de kans om van deze muziek, die recht uit het hart komt, mee te genieten. Muziek die ongelooflijk persoonlijk is en waarbij je je verbaast waarom deze man al zijn emoties met iemand aan de andere kant van de wereld wil en durft te delen.

Een album wat emoties bij mij losmaakt en daarom kan ik niets anders doen dan gewoon een 5 aan dit album geven.

handsome_devil schreef:

Madelon, mijn complimenten voor je recensie! Erg mooi geschreven en voor mij ook zeer herkenbaar. Je houdt van Antony of je vindt het helemaal niks (zijn mijn ervaringen althans ) en zijn muziek gaat echt dwars door merg en been. Dat maakt het idd ook zo mooi.

Heb dit album net uit mijn top 10 gezet, maar eigenlijk hoort hij daar gewoon thuis. Vind deze ietsie sterker dan I Am A Bird Now (ook een prachtig album, daar niet om), maar deze is naar mijn idee nog even iets subtieler

Zola
Je zou jezelf bijna vrouwelijk voelen als je geniet van deze muziek, maar het is gewoon briljant. Punt.

Jammer dat Antony zo'n enge man/vrouw is, maar deze haast schizofrene paradox is wel wat hem ertoe aanzet om een dergelijk meestwerk af te leveren. Hulde!

Joy
wat is er eng aan hem/haar?

avatar van Safri
Ik ben banger voor de dokter dan voor Antony hoor.

Zola

Zou je niet schrikken als je s'morgens wakker wordt en Antony zit aan je ontbijttafel? Of erger nog: ligt naast je in bed?