Met
Brik zijn we aanbeland bij de 10e studio-plaat van De Kift met de Duitse versie van Krankenhaus mee gerekent. Met een selecte fanbase in Nederland en met wat bewonderaars in het buitenland is De Kift één van de meest onderschatte bands die er bestaan.
De Kift heeft ondertussen een sterk repetoir op hun naam staan en ook met
Brik zet het weer een sterk staaltje vakmanschap voor ons klaar. Met scherpe teksten en bijzondere muziek zorgt de band voor een speciaal sfeertje en bevredigen zij ons met hun prachtige muziek.
Na de voorgaande, aparte platen zet De Kift een verrassende lijn in. Vrij toegankelijke muziek naar Kift begrippen en dat werkt nou niet bepaald nadelig, integendeel, dit album zorgt ervoor dat men hier op Mu.Me hun leert kennen en wellicht word de fanbase nog wel uitgebreid. Het album is zeker een bijzonder werkje in het repetoir van De Kift en als het album begint worden we gelijk mee genomen in de reis van De Kift over de wegen van hun land.
Drie Wegen zet in en meteen is te horen dat dit toegankelijker is dan de andere nummers van de band. Toch valt het typische Kiftgevoel gelijk weer op.
De as valt weg
Een schijnbare tekst over wegen, maar nee, als je De Kift langer kent voel je de dubbele tekst meteen. De humorvolle teksten vol dubbele betekenissen en de poëtische benamingen. De voortstuwende muziek met de verhalende tekst geeft ons een sterk nummer, wat zeker hoog in de toplijst van Kift nummers staat. En zo gaat de reis over in
Noorderzon. Toegankelijk, er is zelfs een poppy sound. Trommelende drums en dragende gitaren met bas zorgen voor een kloppend geheel samen met de rustige zang.
Het land van de Noorderzon..
Giele Blommen is een eenzaam duet, krachtig maar koel en rustig. Scherpe teksten vol humor.
Ze sprak mij aan, en zei:
Vind u mijn bloemen mooi?
Nee, zei ik.
Ik houd van rozen..
En zo worden we ingeleid tot de mooie, eenzame vrouw genaamd
Berenice.
Het beste nummer van dit album, een sterk rocknummer durf ik dit zelfs te noemen. Het lijkt zelfs op Arcade Fire

Fijne zang met erg mooie muziek.
Als u haar tegenkomt,
En langs een afgelegen straathoek sluipen ziet,
Spuug dan geen vuiligheid of vloek
In het gezicht van deze vrouw
Die godin Honger in de winterkou
Gedwongen heeft haar rokken op te tillen.
Want zij is mijn kostbaarste bezit,
Mijn parel, mijn juweel, mijn hertogin, vorstin,
Die mij gewiegd heeft in haar vorstelijke schoot
En die met beide handen heeft verwarmd mijn hart.
2 alinea's gevuld met kostbare teksten, prachtig is
Berenice.
De prostituee Berenice is een mooie herinnering..
En zo gaat de roadtrip verder. Verder door de herinneringen, door over de wegen..
Nu moet ik gaan: de bloemen sterven,
en het donkert al.
Als ik jou weer ontmoeten zal,
zal ik mijn naam in jouw huid kerven.
Dan zal ik zingen van een zwarte dag
en van de schaduw die wij moesten delen,
en van de vloek die sprong in onze kelen,
en van het mes dat in jouw handen lag.
Dit zijn 2 alinea's die mij bij bleven bij
Het Land. Zo sterk, zo ook de rest van dat nummer.
De muziek is perfect en voortbouwend, maar de tekst is pure poëzie.
Americana, folk en Pogues achtige muziek mengen zich met elkaar tot een fantastisch geheel op dit album. Krachtige en oprechte muziek met een nóg krachtigere en oprechtere stem. Zo beweegt de reis zich voort tot nog een hoogtepunt.
Claxon is de Faith van
Brik, de gitaar melodie lijkt enorm op Faith alleen dan een rustige zwoel, Admiraal B. is er weer bij en de samenzang is weer van hoogniveau. Een sterk nummer en alweer een hoogtepunt.
Een duet en
Filet de Perche volgen nog. Tekstueel 2 van de sterkste nummers van dit album. Ik zou zeggen, ga naar bandcamp en zet dit album op en daar kan je ook nog eens gelijk de lyrics zien.
Brik vormt de afsluiting van het sterkste album van 2011.
De meest onderschatte band van Nederland.
Tekstueel mijn favoriete band en de muziek is altijd goed.
Verrassend is dit album, toegankelijk maar net zo goed als de rest.
Het meet zich zeker met Vlaskoorts en Hoofdkaas, hun meest gerenomeerde albums.
Nu is het nog wachten tot De Kift eindelijk gewaardeert gaat worden in iig. Nederland.
Een muzikale trip door de eenzaamheid en gedachtenstromen,
Brik is af...