De Kift - Brik (2011)

9. Luchtgeest (2:52)
  10. Woestijnnachten (3:21)
  11. Kweade Tongen (4:21)
  12. Claxon (3:13)
  13. Herfst & Tuberoazen (2:57)
  14. Filet de Perche (4:16)
  15. Brik (2:51)
avatar van Bertus
Ik krijg er al stevig zin in, vooral ook in de tour die er aankomt! Eerste nummer, Drie Wegen, is te downloaden van http://dagdieven.dekift.nl/. Daarop, zoals eerder al was aangekondigd, geen blazers, maar wel een hoofdrol voor 'Brik', het huisgeknutselde Kiftorgel. Maar natuurlijk klinkt het onmiskenbaar Kift. Dit smaakt naar meer!

avatar van Eveningguard
Ik heb er ook enorme zin in! De Kift is altijd grandioos.

avatar van hoi123
Op het hele album geen blazers, of alleen op het nummer?
In ieder geval heb ik er al ongelooflijk zin in.

avatar van niels94
Ho eens, helemaal gemist dat deze er al opstond

Heb hier echt enorm veel zin in, De Kift is altijd vrij geniaal te noemen. Ze gaan ook in het Fries zingen nu

Drie Wegen is akelig vet, dat orgeltje is grandioos Die onheilspellende opbouw, dan dat orgeltje die er fantastisch inknalt, geweldige stem, geweldige tekst, typisch De Kift. Heerlijk

avatar van nognooit
hoi123 schreef:
Op het hele album geen blazers, of alleen op het nummer?

Dat vraag ik me ook af. Lijkt me sterk, gezien de band live altijd veel gebruik maakt van blazers in allerlei vormen en maten.

De hoes ziet er weer stoer uit. Kiftiaans.

Ik ben alleen niet zo fan van het Friese dialect, maar ik heb wel weer vertrouwen in De Kift. Ik ben benieuwd hoe het uitpakt.

avatar van Don Cappuccino
Brik staat op de Luisterpaal! Ik ben benieuwd.

avatar van Eveningguard
Drie wegen klinkt geweldig!

Die kenden we al

Ik ben er ook enorm benieuwd naar, kan alleen nu eventjes niet luisteren maar ben razend benieuwd. Kan iemand vast zeggen hoe het klinkt? Waarschijnlijk Kiftiaans goed.

Uiteraard!

avatar van niels94
Luister het nu toch, op de laptop in de woonkamer. Mijn vader vind het alvast niets

EDIT: (zit inmiddels boven ) tot nu toe is het geniaal Geweldige muziek is dit toch.

Eerste oordeel:
Geweldig album, wellicht één van de betere van De Kift? Dat kan ik zo snel natuurlijk niet zeggen, maar erg goed klinkt het wel. Het Fries stoort me over het algemeen niet, maar een nummer als Kwaede Tongen vind ik wat minder, maar dat heeft meer te maken met de sound en niet met de taal. Nummers die er zo snel uitschoten: Drie Wegen, Carburateur en Brik. Moet nog even wennen aan die Friese vrouw, die nog niet altijd even goed valt. Maar het geheel klonk zeer goed, zoals we van De Kift gewend zijn. Hoe goed ik het uiteindelijk ga vinden kan ik natuurlijk nog niet zeggen.

avatar van lionhead
De Kift staat nu op @3VOOR12 Luisterpaal:

De Kift: Brik

avatar van Ataloona
Inderdaad en naar een beluistering moet ik constateren dat het niet veel te vergelijken valt met Vlaskoorts en Hoofdkaas, in positieve zin overigens. De sound klinkt anders en het is wat beter in te komen aangezien ik nog geen vat heb op de 2 eerder genoemde albums.
Deze krijgt nog wat beluisteringen en opvallen doet ie zeker!

avatar van niels94
Inderdaad, de sound is behoorlijk anders dan voorheen. Overigens vind ik het inderdaad niet slechter, het is wel anders. Minder chaotisch. Tenminste, dat was de eerste indruk

Nou, dat Fries valt nogal mee.
Is beter te volgen dan verschillende andere albums van De Kift.
Zelfs voor een Limburger.

Kift verlaat de krankzinnige stad.
Gevlucht over de landweg.
Rauwe geluiden voor landelijke sfeerbeelden.
Slide gitaar doet zijn intrede.
Americana elementen in het spel.
Zelfs oude blues is hoorbaar.
Beetje als de westerse Rowwen Heze.
Gedurfde andere aanpak.
Opzwepende klanken maken het geheel vrolijker.
Een vernieuwde Kift?
Nee, een verrijking van het geluid.
Hierdoor is de rol van de verhaallijnen meer naar de achtergrond verdwenen.
Je hebt door de muzikale aanpak al een ruimtelijke invulling.
Vanuit de plattelandswals naar de Caribische tango.
Het lijkt alsof ze de rust opgezocht hebben.
Schijn bedriegt.
Hoe verder het album vordert, hoe meer de koortsige kenmerkende sound weder keert.
Toch is het een gepolijster geheel.
Zonder dat het glad of gekunsteld klinkt.
Toegankelijker is het zeker.
Ideaal album om in te stappen.
De Kift is definitief volwassen geworden.
Al blijft het avontuurlijke sprookjesachtige aanwezig.

avatar van Teunnis
Ik kwam er vandaag pas achter dat er een nieuw album is, hele dag meteen goed ]

Ik ben hem nu op de Luisterpaal aan het luisteren. Tot nu toe nog geen blazers gehoord. Best wel een nieuwe sound, maar het bevalt me zeker

@ Deric
Kan me er ook helemaal in vinden. Inderdaad waarschijnlijk het toegankelijkste album tot nu toe, minder gestoord maar toch typisch De Kift. De sound is wat 'mooier' als je begrijpt wat ik bedoel, er zit wat meer wegdroom muziek in. Na 2 luisterbeurten durf ik voorzichtig te zeggen dat dit de best plaat uit 2011 tot nu toe lijkt te gaan worden.

Het lijkt, gezien de cover, dat dit weer erg mooi verpakt verkocht gaat worden.

avatar van Eveningguard
Ik ga er zo ook maar weer eens voor zitten.

Die articulering van 3 Wegen

"De As Valt Weg"

avatar van Ataloona
Nu toch al weer 3 luisterbeurten erop zitten en hij is wat toegankelijker, en hij blijft geweldig.
Ongelovelijke teksten en een verandering van sound, maar toch nog typisch De Kift.
Wat een fantastische band en weer een vernieuwend album zonder ook maar een trucje nog eens te doen. Verbluffend sterk van Nederlandse bodem.
Voor de liefhebbers: probeer Andre Manuel - Krang eens.
Ook prachtige Nederlandse muziek wat te vergelijken valt met De Kift en ook met fenomenale teksten

ik geef het nu al een 4,5

Het begin van "Claxon" heeft wel wat weg van "Faith" van George Michael

(En ben ik nou de enige die zo enthousiast is over dit album )

Ataloona schreef:
(En ben ik nou de enige die zo enthousiast is over dit album )

Nee Zeker één van de beste van De Kift voor zover ik dat nu kan zeggen.

avatar van Ataloona
Het lukt me nog niet echt om Vlaskoorts en Hoofdkaas te beoordelen, die zijn een stuk moeilijker te doorgronden dan deze topplaat, voor nu mijn favoriet van De Kift en de andere platen weer eens proberen te "begrijpen".

avatar van niels94
Het is vreemde muziek maar heb ze nooit als erg moeilijk te doorgronden ervaren, maar dat zal persoonlijk zijn. Ik vind persoonlijk Koper en Vlaskoorts het beste tot nu toe (kan niet goed kiezen welke). Maar deze past daar zeker tussen lijkt het.

avatar van Ataloona
Wat jij met Joy Division had heb ik nu met De Kift om het even duidelijk te maken, maar gelukkig is deze plaat er die de Weg naar Rome vrij geveegd heeft

avatar van Don Cappuccino
Je bent zeker niet de enige, Ataloona. Het gemiddelde zal wel hoger worden. Vlaskoorts vind ik wel goed maar Brik bevalt veel beter. Hele rare muziek maar toch kom ik vrij makkelijk door deze heen. Met Drie Wegen begint het album gelijk super: De As Valt Weg, wat een teksten! Maar ook de rest is geweldig, dat Fries was bij de eerste luisterbeurt nog niet echt geweldig maar na wat meer luisteren valt dat hartstikke mee. Berenice is ook heel erg goed, zelfs vrij toegankelijk. Ook ik geef 4,5 ster!

avatar van Ataloona
"Berenice" is goed toegankelijk ja, was na "Drie Wegen" ook meteen het eerste nummer wat mij opviel en vrij verrassend naar "Kift-maatstaven".

Fantastisch album en dit gaat toch waarschijnlijk mijn eerste 5 worden van de platen uit 2011.
Erg sterk En ja de teksten zijn geniaal en natuurlijk helemaal het filosofische Drie Wegen!

avatar van niels94
Luchtgeest is ook een geweldig nummer Favoriet van mij. Ik heb op het moment naast dat nummer 3 Wegen en Berenice aangekruist. Voorlopig

avatar van Snoeperd
3 Wegen is echt prachtig. Ik ga deze als ik tijd heb ook van een luisterbeurt voorzien.