Status Quo - Piledriver (1972)

Label: Vertigo

1. Don't Waste My Time (4:20)
  2. Oh Baby (4:39)
  3. A Year (5:48)
  4. Unspoken Words (5:07)
  5. Big Fat Mama (5:52)
  6. Paper Plane (3:00)
  7. All the Reasons (3:39)
  8. Roadhouse Blues (7:30)
  9. Don't Waste My Time [Live] * (4:21)
  10. Don't Waste My Time" [BBC Sounds of the Seventies 1972] * (4:24)
  11. Oh Baby [BBC Sounds of the Seventies 1972] * (4:25)
  12. Unspoken Words [BBC Sounds of the Seventies 1972 * (5:06)
  13. Paper Plane [BBC Sounds of the Seventies 1972] * (2:59)
  14. Softer Ride [BBC Sounds of the Seventies 1972] * (4:03)
  15. Paper Plane [John Peel Session 1973] * (2:57)
  16. Don't Waste My Time [John Peel Session 1973] * (4:19)
  17. Junior's Wailing [BBC in Concert, Paris Theatre, London 1973] * (3:55)
  18. Someone's Learning [BBC in Concert, Paris Theatre, London 1973] * (8:07)
  19. In My Chair [BBC in Concert, Paris Theatre, London 1973] * (3:44)
  20. Railroad [BBC in Concert, Paris Theatre, London 1973] * (6:14)
  21. Don't Waste My Time [BBC in Concert, Paris Theatre, London 1973] * (6:31)
  22. Paper Plane [BBC in Concert, Paris Theatre, London 1973] * (3:57)
  23. Roadhouse Blues [BBC in Concert, Paris Theatre, London 1973] * (15:47)
  24. Bye Bye Johnny [BBC in Concert, Paris Theatre, London 1973] * (5:14)
avatar van Fump009
Fantastisch album juist voor de grote doorbraak van de groep

avatar van Hans Brouwer
Ik vind vooral dat nummer "don't waste my time" zo geweldig!!

avatar van glenn53
Inderdaad een van hun beste. Big fat mama, paperplane, don't waste my time geweldig

Tikkeltje overschat, maar in die tijd was er niet zo'n enorm muziekaanbod als nu. Natuurlijk, 35 jaar later zijn het nog steeds toppers: Big fat mama , Paperplane & Don't waste my time en uiteraard als een van de beste Quotracks het Doorsnummer Roadhouse Blues (vooral live een kippenvelsong). Het begin van een prachtige muzikale carriere, die nog steeds voortdendert.

avatar van Oldfart
Niet zo'n enorm muziekaanbod?
En wat dacht je hiervan?
Gewoon de toplijst van '72 van MuMe: een jaar waar heel veel moois te beleven viel.
Bij de meesten steekt deze Quo toch wel magertjes af:

1. Stephen Stills - Manassas (1972)
2. Curtis Mayfield - Superfly (1972)
3. Nick Drake - Pink Moon (1972)
4. David Bowie - Ziggy Stardust (1972)
5. Neil Young - Harvest (1972)
6. The Rolling Stones - Exile on Main St. (1972)
7. Gram Parsons - G.P. (1972)
8. Wishbone Ash - Argus (1972)
9. Deep Purple - Machine Head (1972)
10. Jethro Tull - Thick as a Brick (1972)
11. Nino Rota - The Godfather (1972)
12. Neu! - Neu! (1972)
13. Lou Reed - Transformer (1972)
14. Captain Beefheart and the Magic Band - Clear Spot (1972)
15. Big Star - #1 Record (1972)
16. Al Green - Let's Stay Together (1972)
17. Randy Newman - Sail Away (1972)
18. Wendy Carlos - A Clockwork Orange (1972) 19. Yes - Close to the Edge (1972)
20. Genesis - Foxtrot (1972)
21. Roxy Music - Roxy Music (1972)
22. Gentle Giant - Octopus (1972)
23. Little Feat - Sailin' Shoes (1972)
24. Uriah Heep - Demons and Wizards (1972)
25. Frank Zappa - Waka / Jawaka (1972)
26. Steely Dan - Can't Buy a Thrill (1972)
27. Van Morrison - Saint Dominic's Preview (1972)
28. Yes - Fragile (1972)
29. Emerson, Lake & Palmer - Trilogy (1972)
30. Black Sabbath - Black Sabbath, Vol. 4 (1972)
31. Emerson, Lake & Palmer - Pictures at an Exhibition (1972)
32. Paul Simon - Paul Simon (1972)
33. Focus - Focus III (1972)
34. Stevie Wonder - Talking Book (1972)
35. Frank Zappa & The Mothers of Invention - The Grand Wazoo (1972)
36. Captain Beefheart and the Magic Band - The Spotlight Kid (1972) 37. Pink Floyd - Obscured by Clouds (1972)
38. Uriah Heep - The Magician's Birthday (1972)
39. Alice Cooper - School's Out (1972)
40. The Eagles - Eagles (1972)
41. Lou Reed - Lou Reed (1972)

Oldfart schreef:
Bij de meesten steekt deze Quo toch wel magertjes af

Oldfart, dat laatste had je nou niet moeten zeggen . Immers "Piledriver" is een uitstekend rock album van een destijds prima rockband, Status Quo .

avatar van Oldfart
Dat laatste zeg ik omdat ik het vind Hans

avatar van Oldfart
Dan vind ik dit een leukere Quo

flebbie
Wat een heerllijk album. Elk nummer heeft wel iets. Op nummers als All The Reasons en A Year hoor je nog een beetje de oude Quo, maar op Paper Plane en Big Fat Mama is het knallen geblazen. Beide stijlen spreken me aan overigens

EVANSHEWSON
INDERDAAD !!!! (soms is een korte bespreking voldoende) !

4 sterren ! ****

Pieter Paal
Ik vind alle nummers o.k., behalve 'Roadhouse blues' dat ik liever van The Doors hoor. 'A year' is echt een juweeltje.
Mijn LP-versie heeft helaas niet de live-versie van 'Don't waste my time'. Is dat niet dezelfde versie als op 'Live!' uit 1977 te vinden is.

avatar van Hans Brouwer
Komende zaterdag 11 augustus is Status Quo live te zien op een "ouwe-lullen-rockbandfestival" ergens in het zuiden des lands. Ik verwacht dat Status Quo daar wel een heleboel oude hits ten gehore zal brengen . Ik hoop dat 'Don't waste my time' ook wordt gespeeld door de heren Parfitt en Rossi .

Pieter Paal
Ja, die ouwe nummers doen het nog steeds goed en zijn wat beter geconserveerd dan hun latere werk.

avatar van Hans Brouwer
Ik sprak gisteren, op mijn 49e verjaardag , mijn jongste broertje André. Hij is op 11 augustus naar het "PinkPop Classic" festival geweest. Hij was erg enthousiast over het optreden van Status Quo . Dom van mij , maar Ik ben vergeten te vragen of Status Quo "Don't waste my time" ten gehore heeft gebracht.

Martyn8
''King Quo''
Tweede rockalbum van Status Quo uit 1972 maar meer met de toevoeging 'roll'. De Quo 'rolled' met schoolvoorbeeld Don't Waste My Time gelijk met de deur in huis en is eveneens live als bonus track uitzonderlijk zuiver gezongen. Big Fat Mama, Paper Plane en de Doors cover Roadhouse Blues zijn soortgelijke juweeltjes. Hoewel deze plaat een nog wat breder publiek zal aanspreken dan Dog Of Two Head van een jaar eerder, vallen ook op Piledriver een paar ''alternatievere'' nummers te bespeuren. A Year en het redelijk kalme All The Reasons zijn niet echt voor iedereen weggelegd. Tot slot brengt de letterlijk en figuurlijk ijzersterke vliegtuigbomgorilla (zichtbaar op de achter -en binnenzijde van de plaat) met de vierde krachtige track Unspoken Words een geniaal bluesnummer.

Martyn8
Glad vergeten.
Vijf sterren heb ik gestemd.
*****

avatar van Gert P
Mijn eerste lp die ik van ze kocht en pas later kocht ik de wat eerdere platen.

Even tijd bijgevoegd.

Oldfart schreef:
Niet zo'n enorm muziekaanbod?
En wat dacht je hiervan?

En dan mis ik er nog wel wat, Santana, Genesis, Camel.

A Year is een zeer fraaie ballad, niet typisch Quo maar toch onmogelijk voor een andere band. Nicci zal wel weer klagen over plagiaat - dezelfde dalende akkoordenreeks als Hit the road jack, ook bij Black Sabbath zeer populair. Niettemin lijkt A Year absoluut op geen van beide.
Het is een merkwaardige gedachte, dat Status Quo deze LP uitbracht in hetzelfde jaar als Uriah Heep Demons and Wizards en Deep Purple Machine Head. Meestal associeer ik de Quo met een latere periode.

Met dit album (nou vooruit, al een beetje met 'Dog Of Two Head') begonnen de gloriejaren van Quo, die doorliepen tot en met 'Rockin'All Over The World'. In die periode was elke plaat een voltreffer. Alleen al van de hoes van 'Piledriver' word ik vrolijk. Status Quo op z'n Status Quoost!

avatar van Rinus
Op dit album heeft de boogie(hard)rock van Quo al zijn volle gestalte. Klassieker in de Quo catalogus. Op vinyl en ge-remasterde CD.

avatar van vielip
Het wordt eentonig maar ook dit album is weer een klassieker uit de Quo stal! Vanaf opener Don't waste my time is het genieten geblazen!! Oh baby dondert heerlijk door je speakers, net als Paper plane en Big fat mama! De prachtige rustpuntjes A year en Unspoken words zorgen voor de afwisseling. Het enige nummer wat me nooit erg heeft weten te raken is Roadhouse blues. Ook in de live uitvoering niet.

avatar van B.Robertson
Piledriver is van hetzelfde goede peil als Dog of two head. Oh baby , A year en vooral Big fat mama zijn toppers. Van deze Roadhouse blues is hoogstens de zang van Lancaster mooi. Het origineel is beter.

avatar van glenn53
Michiel B. schreef:

Niet mee eens. Zeker tot en met Whatever you want

glenn53 schreef:
Niet mee eens. Zeker tot en met Whatever you want

Maak daar maar tot en met Never too late van wat mij betreft

avatar van iggy
Prima plaat van de quo mannen. De drie akkoorden nummers zouden nog jaren zelfs de hitlijsten blijven bestormen. Sommige bands komen er mee weg om hun formule nooit te veranderen quo ac/dc bijv. En bijna niemand die er over klaagt. Hoewel quo na de live lp hun specifiek geluid heeft ingeruild voor een meer commerciele weg. Voor de echte quo fans was dat wel effe slikken. Deze was voor mij de eerste echte goede. De vorige had zo zijn momentjes. Op piledriver word er flink gerockt met af en toe een heerlijke ballad. Ik was direct jaren lang fan van ze.

avatar van vielip
Ik zit 'm nu te luisteren maar wat is A year toch schitterend! Laat dat nummer eens aan iemand horen die beweerd dat Quo alleen maar kan beuken en simpele stampers speelt. Dit nummer is hét bewijs dat ze echt goed zijn! Sorry...waren

avatar van Brutus
Valt me een beetje tegen dit album.
Big Fat Mama en Paperplane vind ik er boven uitsteken.

Nieuwstad
Ik hoor niemand over Oh Baby? Heerlijk om echt snoeihard te draaien! Mag alleen helaas niet meer van mijn buurvrouw..

avatar van vielip
Oh baby is inderdaad te gek!! Heerlijke riff die maar door blijft stampen!

Nieuwstad
Die stampende riff is echt meesterlijk