Handsome Poets - Handsome Poets (2011)

Label: Rough Trade

1. Dance (The War Is Over) (3:32)
  2. (We Can't Be) Saints (3:01)
  3. Call Back Tomorrow (3:29)
  4. Silence Is Sexy (3:38)
  5. Kings & Queens (3:17)
  6. Stay (3:14)
  7. When Will I See You? (4:54)
  8. Blinded (2:50)
  9. Be Where You Are (3:07)
  10. Out of Your League (4:29)
Dit album vandaag uitgekomen en Dance the War is Over blijft een geweldig nummer. Ik draai het nog elke dag na 2 maanden luisterplezier!

avatar van Guinness1980
Ben hem nu voor de 2e maal het beluisteren.
Vind het niks schokkends maar is alles behalve slecht.
Doet me af en toe een beetje aan (volgens mij) Hurts denken.

avatar van blur8
Vriendelijke popliedjes met ouderwets klinkende synth's. Mij doen de eenvoudige molodieën en teksten denken aan Het Goede doel en Toontje Lager, maar dan met engelse teksten .

avatar van blur8
na het Koninginnenach consert van gisteren ben ik helemaal om . Geweldig leuke feestmuziek.
Als je wil vergelijken: `De Hollandse Wombats !!. Onweersteenbare popsongs met kracht die het feest ten goede komt, en zonder vermoeiende boodschappen.

avatar van Madjack71
Een mixer waar een snufje van Bono's stem erin zit, de synthipop van Het Goede Doel en de bombast van de Simple Minds. Er zit veel vaart in deze muziek en die weten ze ook redelijk lang vast te houden. Meer naar het einde toe komen m.i. ook de wat minder boeiende nummers, maar een nummer als Dance (the war is over) is groots en een perfecte opener. Leuk gedaan, maar niet echt bijzonder.

avatar van musician
Gisteren prima concert gezien van de Handsome Poets, als voorprogramma van Blof. In december een eigen toer door Nederland. Ik geloof werkelijk dat ik moeite ga doen er kaarten voor te krijgen.
Uitstekende nummers van dit album live gespeeld.

Ter plekke haalde ik overigens mijn schouders er over op, maar vandaag mij stevig op zitten winden over de marketing van band en platenmaatschappij.

Neem mij nou niet kwalijk. Maar nu mag Handsome Poets als startende band optreden voor 3500 man. Die weliswaar eigenlijk voor Blof komen, maar goed. De Handsome Poets redden zich overigens prima, daar niet van.

Dusdanig dat ik denk: ik pik die cd van ze even mee, bij de verkopers van band-prullaria. Dus ik naar de stand, de cd werd niet verkocht. Er was alleen verkoopmateriaal van Blof (armoedige t-shirts), de inrichting van de stand was eigenlijk te treurig voor woorden. Een handvol cd's van Blof, 5 verschillende soorten slechts en dan mondjesmaat hoewel de band 16 cd's heeft uitgebracht.

Handsome Poets werd in maart 2011 uitgebracht en ik geloof dat er inmiddels 50 cd's van zijn verkocht, ja, dat duurt even voor je een beetje bekend bent.

Die cd had natuurlijk in grote getale voor een tientje bij het concert moeten liggen, wat een gepruts. Nu ga ik op internet zoeken naar dat album en moet ik zeker 17 euro betalen. En Amazon.co.uk doet van nature niet in cd's van Nederlandse bodem dus hier ook geen album voor 8 pond 45.

Wat een geblunder rond de marketing van Handsome Poets, echt een gemiste kans. Ik ken bands die daar aan ten gronde zijn gegaan, het niet (juist) kunnen uitleveren van hun werk.

avatar van musician
Vrolijk en een beetje droevig word ik er van.

De muziek stemt in ieder geval vrolijk. Getalenteerde Nederlandse band met leuke rocksongs, niet te zwaar op de hand (tijdens hun live-concert in het voorprogramma van Blof lagen de uitvoeringen iets anders) en vooral enthousiast.

Een debuut cd met een dergelijke kwaliteit biedt verplichtingen voor de toekomst.
En dat is dan juist waar ik droevig van wordt.

Net begonnen Nederlandse band moet het vooralsnog even volledig van de Nederlandse markt hebben. De cd markt is ingestort, verkooppunten nemen met de dag af. Er worden nog nauwelijks contracten afgesloten met bands voor het mogen uitbrengen van cd's.

Wat is hun toekomstperspectief, de verkoop van geluidsdragers (anders wordt het al gauw illegaal downloaden) is zo'n beetje essentieel om in de toekomst nog meer mooie schijfjes te kunnen maken.

Concerten geven blijft één van de weinige opties. Hopelijk kunnen ze nog heel wat zaaltjes boeken, zo aan het begin van hun carriére, maar ik zou ze toch ook internationale belangstelling gunnen. Ik vind ze daar wel getalenteerd genoeg voor, denk in mijn optimisme dat ze dat creatief ook zeker aankunnen.
Zo zingt boegbeeld Tim van Esch aangenaam en in prima Engels. Iets dat niet voor elke Nederlandse band is weggelegd.

Maar ja, in het buitenland is de afzetmarkt voor nieuwe, onbekende bandjes niet veel beter. Ik vind dat we in ieder geval maar moeten proberen één van hun concerten later dit jaar te bezoeken.

avatar van Slowgaze
Het ruikt naar wel heel erg naar 3FM-verantwoord zijn en de via IVF verwekte 'liefdes'baby van Hurts en een aalgladde Editors ten tijde van In This Light and on This Evening. Toch is het debuut van Handsome Poets, overigens geen van allen opvallend knap en het adjectief 'poëtisch' is ook verre van misplaatst als het op de teksten aankomt, eigenlijk geen vervelende bedoening.

Het is zo hitgericht dat je zou denken dat men a la The KLF nog eens op de proppen zal komen met een boek over hoe een megahit te schrijven. Het maakt niet uit, want het zijn stiekem best prima liedjes; de synthesizermelodieën zijn uitermate fout, maar eerlijk is eerlijk, ze zijn effectief en blijven hangen. Toch is het geen opgedirkte lauwe pap. Het is eigenlijk vooral de eerlijkheid (of: schaamteloosheid) en het onopgesmurkte dat ik het nog best kan hebben allemaal. Daarnaast steekt een nummer als 'Blinded' steekt daarnaast ook nog prima in elkaar; een prima afwisseling tussen een surfgitaar, een staccato reggaerifje en natuurlijk weer die synthesizers.

Daarnaast kan men ook gewoon mooie liedjes schrijven, of althans, ze komen een eind. 'Silence is Sexy' (wat eerder een knipoog naar de gelijknamige band dan naar Neubauten zal zijn) is een prima ballade. Afsluiter 'Out of Your League' is een prima knisperpopballade, waarin 'Riders on the Storm' wel iets te nadrukkelijk doorklinkt. Het zijn echter vooral de up-tempo nummers die zo episch, commercieel en doelbewust gecomponeerd zijn dat dit live wel uitstekend moet gaan werken. Leuke, pretentieloze plaat.