Theatre of Hate - Westworld (1982)

Punk / Rock
Label: Burning Rome

1. Do You Believe in the West World (5:17)
  2. Judgement Hymn (5:26)
  3. 63 (2:52)
  4. Love Is a Ghost (3:31)
  5. The Wake (4:18)
  6. Conquistador (3:04)
  7. The New Trail of Tears (2:50)
  8. Freaks (3:49)
  9. Anniversary (5:25)
  10. The Klan (6:53)
  11. Nero * (5:12)
  12. Incinerator * (4:20)
  13. Propaganda * (3:07)
avatar van lebowski
Toen ik dit voor het eerst hoorde vielen mijn oren bijkans van mijn hoofd. Punkinvloeden, Afrikaanse-riekende percussie, fantastische teksten - op deze plaat heb ik met mijn vrienden veel en beneveld zitten filosoferen over een betere wereld. Als er in 1982 internet was geweest had ik vijf sterren gegeven, maar de tijd heeft er een sterretje afgesnoept . Lebowski zegt: luisteren!

Mooi gezegd !
Ik ken alleen Do You Believe in the West World.

De band van Billy Duffy, voordat hij samen met Ian Astbury the (Death) Cult oprichtte

Dát is informatie waar ik mee verder kan:

Yanina

Hoe staat het met de westwereld na 25 jaar...? Internet hebben we in ieder geval wel!

Er is weinig beeldmateriaal te vinden maar ik trof toch nog een clip van de band aan met een nummer dat niet op Westworld staat n.l. "the Hop":
Beeld en muziek lopen niet synchroon maar om een idee te krijgen is het wel de moeite waard.

Yanina
...en toen was er plotseling toch een
clipje van Westworld

avatar van Paap_Floyd
Vandaag ontdekt dankzij de alt. song top 128! Prima album zeg. Leuke ontdekking. Hier gaan 4* naartoe ofzo

@Paap_Floyd

Heb je die 4 al neergezet?

Opener en tevens single Do You Believe in the West World heeft lange tijd tot één van de favorieten behoord van een 80's verzamelaar die ik in bezit heb.
Het is een lekker 'woest' dans-rock-punk nummer alsof Robert Smith een dans maakt met Bow Wow Wow en Adam & the Ants.
De originaliteit spat er van af en daardoor is het nog steeds een ijzersterk nummer.
Diezelfde originaliteit treffen we ook aan op alle volgende nummers: vreemde tegendraadse ritmes, apart instrumentgebruik en toch hangt er zo'n heerlijk jaren '80-sfeertje omheen.
Misschien een vergeten bandje inmiddels maar daar zijn sites als deze voor om dat weer een beetje terug te draaien!

Sheplays
Deze heeft een tijdje in mijn top 10 gestaan maar is er nu even (tijdelijk?) uit. Dat neemt niet weg dat het een favo van me is en minstens 5* waard. Als ik hem draai lijkt het of de tijdmachine me weer 26 jaar teugbrengt en zit ik weer helemaal in de sfeer van toen. Geen gemakkelijke tijd maar juist daarom wel inspirerend!

perfume
Inderdaad een heerlijk album Sheplays. Ik heb ze zo'n jaartje of twee geleden nog live gezien. Geweldig!

Mordor
Gaaf nummer do you believe in the west world

perfume
De rest van het album mag er ook wezen! Een van die legendarische bands van weleer.(en nog steeds actief) Persoonlijk vind ik dit het beste van Theatre Of Hate.

Kid A(cid)
Pfft. Wat een album heb ik me toch binnengehaald op vinyl. Ergens tussen het geluid Joy Division en The Damned bewoog deze gothic band zich. De punkstrot, donkere baspartijen, krassende gitaarpatronen, op en top post-punk.

Echter, de toevoegingen doen het hem. Wat dacht je van de skelletenbotjespercussie in Conquisadator? Of de macabare blazer die die The New Trial of Tears een bizarre horrorkermis-feel geeft? De indrukwekkende koorzangen? De samples van pratende mensen die de muziek iets fascistisch meegeven? Kijk, als iemand die zo notoir links is als ik zelfs dat laatste geweldig vind, weet je dat je met iets bijzonders te maken hebt.

avatar van nightfriend
Hiervan had ik een blauw gekleurde lp met net iets andere nummers erop; zo stond Freaks er zeker niet op maar wel Original Sin.

Heel aparte band met naast wat lebowski aangaf heerlijke dwalende saxofoon partijen; in mijn herrinnering hadden ze zelfs twee saxofonisten toen ze in het lvc optraden begin jaren tachtig.

Kid A(cid)
Die saxofonist geeft de muziek zeker meerwaarde. Dat melodietje dat ie speelt in Freaks, dat komt me zo bekend voor, waar kan ik het van kennen?

avatar van jellorum
Ook uitstekend hoor.
Al vind ik de betere verzameling nummers terug op Revolution, daar staat toch geen enkel zwak nummer op, nog meer zelfs 't zijn bijna allemaal top-nummers...
Deze plaat doet er eigenlijk nauwelijks voor onder..
Heel erg kenmerkend militaristisch geluid, plaat die je het gevoel geeft de wereld nog te kunnen veranderen.

Impressies die ik niet heb in de hedendaagse übergecommercialiseerde muziekmarkt..

Koop 'm, haal 'm, hoor erbij!

Neen dan liever dit...nummers als Judgement Hymn, The Wake, Freaks...ja dat is wat ik wil..

nja 'titel van beroemde boek van Thomas More' blijft onbereikbaar....

Sheplays
26 mei a.s. in De Kade in Zaandam!

avatar van Mjuman
Wil je dat wel? Naar een groepje mannen van middelbare leeftijd kijken, kalend en met buik? Soms moet je legendes en sprookjes laten wat ze zijn.

Zag vorig jaar het live optreden van The Only Ones bij Jools Holland en dat was *niet* goed voor mijn beeld van die band - met name Peter Perret was een afgang.

avatar van Chameleon Day
Nou even een "bierbuik" voorproefje dan.

avatar van Mjuman
Akkoord, deze valt nog mee - zeker Jools Holland - Only Ones gemist? Niet om te miezelmannen, maar ik zou wel eens een goede kritische evaluatie willen zien van reïncarnatieconcerten, vergelijkenderwijs - kwalitatief. Scepticism rules here!

avatar van Chameleon Day
Wat een hoge beoordeling trouwens voor deze plaat. Vind het zelf niet zo heel erg bijzonder. Met name de zang van Kirk irriteert mij een beetje. Ook een soms wat te militante sound. Ik vind 'Original Sin' wel aardig, maar die staat niet op dit album.

Overigens heeft het nummer 'Love Is a Ghost' een zekere Adrian Borland geïnspireerd tot het schrijven van het gepassioneerde 'Love Is Not a Ghost' (album: Heads and Hearts). Een aanmerkelijk beter nummer imo.

Mjuman schreef:

Ja, dat wil ik en ga ik ook doen
Er zijn er al genoeg voor eeuwig een legende geworden.

avatar van Mjuman
Hè, hè en ik maar denken dat je met oud-klasgenoten ging - bij wijze van reünie

Overigens ben ik het CD eens - ik vind hier een vrij hoge waardering voor deze muzikaal ietwat 'rammelende' plaat die door overeind gehouden wordt door enthousiasme en agit-prop achtige teksten.

Het is eerder leuk dan goed.

Sheplays
In '82 waren er ook niet veel mensen die hier van hielden. Het maakt ook weinig uit voor de mensen die er wél van houden wat er alsnog in 2009 voor waardeoordeel aan gegeven wordt.

Voor mij is het in ieder geval één van de goede postpunks albums uit die tijd.

Met andere woorden; let's agree to disagree

Bring back the agitprop!

avatar van Mjuman
O ja - regelmatig nog Gang of Four, Delta Five, Slits, Au Pairs.

Do you believe in.. is een heel sterk nummer. Verder, je hebt het al gezegd en ook gelezen. Have fun!

avatar van Mjuman
Gisteren gekocht op vinyl voor 6 euri - kijken hoeveel fun er nog in zit!

avatar van sq
sq
Sheplays schreef:
In '82 waren er ook niet veel mensen die hier van hielden.

Ja, en er waren er sowieso niet veel die het kenden, althans in mijn vriendenkringen. Koer-muziek, noemde ik dit (de Koer = club in Amsterdam in die tijd).

wijsneus
Mjuman schreef:
Gisteren gekocht op vinyl voor 6 euri - kijken hoeveel fun er nog in zit!

Ha, dan is het nu tijd voor een review, Mjuman.
Of is ie nog niet op de platedraaiert beland ?

wijsneus
Mijn exemplaar van dit album zit nog stevig ingepakt in een grote beige doos, maar ik kan mij herinneren dat op mijn (digitale) schijf 15 nummers staan. De laatste 5 zijn bonustracks; titels willen me zo gauw niet te binnen schieten. En dat de beste nummers duidelijk in het begin van de CD liggen, kan ik dit album niet kwalijk nemen. Het is er 1 die ik toch nooit helemaal speel.

Wel een schoolvoorbeeld van NW/PP; en Kirk Brandon is/was een idealist pur sang.