David Sylvian ken ik voornamelijk van erg mooie albums als Brilliant Trees en Secrets of the Beehive. Om mijn voornemen om eindelijk eens wat meer van zijn werk te beluisteren kracht bij te zetten, heb ik onlangs Approaching Silence ook maar eens aan wat luisterbeurten onderworpen. Ik had begrepen dat hij zich op dit album volop in de ambient had gestort, en ik was erg benieuwd wat dat op zou leveren.
Wat me meteen opviel was dat ik dit album absoluut moest beluisteren zonder zijn oudere werk in mijn hoofd. Want waar de nummers op bijvoorbeeld Brilliant Trees bij vlagen ook wel eens naar ambient wilde neigen, bleven die platen toch erg songgericht. Op Approaching Silence is daar, met drie nummers en een speelduur van bijna vijf kwartier, natuurlijk geen sprake meer van.
The Beekeeper’s Apprentice beslaat de eerste helft van het album. Het nummer kent een sereniteit zoals Sylvian die zo goed neer kan zetten, maar bij vlagen gaat er ook een zekere dreiging van uit. Alsof er zo nu en dan donkere wolken langs de zon schuiven. Het nadeel van het nummer is dat het weinig afwisselend is, waardoor een half uur wel een wat lange zit wordt. Als het iets minder voort zou kabbelen zou het interessanter zijn. Het nummer wordt gevolgd door Epiphany, dat met zijn twee minuten dienst doet als een overgang in het titelnummer.
Approaching Silence zelf is een stuk donkerder en dreigender, de zon is hier nu écht verdwenen. Ook dit nummer is ingetogen, maar op een heel andere manier dan het openingsnummer. Een soort stilte voor de storm. Het nummer is ook wat afwisselender, waardoor het me meer geboeid weet te houden en de tweede helft van het album toch mijn favoriet is.
Al met al kan de ‘andere’ kant van David Sylvian me zeker bekoren, maar moet ik wel een kanttekening plaatsen. Want hoewel de serene of juist dreigende sfeer die het album uitstraalt, me regelmatig geboeid weet te houden, verlies ik op andere momenten mijn aandacht omdat de muziek té lang zonder afwisseling op dezelfde toer doorgaat. Toch is de balans over het algemeen zeker positief, en fans van Sylvian kunnen dit album op zijn minst eens proberen. Het heeft nauwelijks nog verband met zijn oude werk, maar zolang je dat in je achterhoofd houdt zou Approaching Silence je wel eens aangenaam kunnen verrassen.