Smile - Ghost of a Smile (1998)

Label: Pseudonym

1. Earth (4:02)
  2. Step on Me (3:12)
  3. Doin' Alright (3:49)
  4. April Lady (2:45)
  5. Blag (3:14)
  6. Polar Beer (4:06)
  7. The Man from Manhattan [Original] (3:22)
  8. The Man from Manhattan (Back Again) (4:56)
Wat voor Queen kwam
Het blijkt meer hardrock te zijn, veel minder verfijnd dan Queen. Ikzelf heb er nog nooit iets van gehoord. Wordt tijd dat ik dat dan ook doe.

avatar van lebowski
Doin' Alright staat ook op Queen I, en het prachtige Man from Manhattan kan je ook hier vinden. Ikzelf zoek al jaren naar beide albums.

lebowski schreef:

Tja, als je deze verkapte oproep plaatst zonder emailadres wordt het lastig natuurlijk......

avatar van avdj
Dit kwam dus voor Queen maar het album is van 1998? Was de kwaliteit zo belabberd dat het pas later is uitgebebracht?

avatar van Drs. DAJA
Dit is een heruitgave.
De orginele LP van Smile "Getting Smile" komt uit '69.
Daar staan de Eddie Howell nummers "Man From Manhattan" ook niet op.

Smile bestond van '69 tot '70. Uit Roger Taylor, Brian May en Tim Staffel. Tim Staffel was het niet eens met de stijl die Smile inging dus toen is hij er uit gestapt. Vervolgens werd hij vervangen door Freddie Mercury en hebben ze er ook een andere bassist bij gezocht (Staffel deed zang en bas), deze bassist werd na heel wat andere bassisten versleten te hebben in '72 John Deacon.

Dit is een erg leuk album. De orginele uitgave is wel heel erg kort. Maar desalniettemin erg leuk. Ze hebben een beetje een Beatles achtig geluid, MAAR wel orgineel. Er bestaat ook nog een video opname van Smile in de Royal Albert Hall in '69.

Dit album is overigens nog veel vaker uitgebracht. Het is bijvoorbeeld in "Queen In Nuce" gestopt en in het album "Queen Pre-ordained".

avatar van Lonesome Crow
De 6 opnames van Smile (track 1 t/m 6) zijn dus allemaal opgenomen in 1969 maar toendertijd nooit uitgebracht.

Voor het eerst zagen deze songs het levenslicht op een LP genaamd "Gettin'Smile" alleen uitgebracht in Japan in 1982 en later dus op deze CD uitgave uitgegeven in 1997 en inmiddels al jaren niet meer te krijgen.
Dit zijn ook de enige 2 officiele releases, alle andere zijn uitgebracht op bootlegs en de geluidskwaliteit daarop is nogal slecht.

De kwaliteit op deze CD is in ieder geval dik in orde, de opener "Earth" is een mooi slepend nummer.
De zang van Tim Staffel doet me nogal aan wijlen zanger/songwriter Jeff Buckley want hij had precies zo'n stem.
Weinig subtiel zijn er ook keyboards in verwerkt, het nummer komt nogal druk over qua instrumentatie.
"Step on Me" is een nogal flauw deuntje, heeft wat weg van een kinderliedje.
Natuurlijk kennen we "Doin' Alright" van het Queen debuut, deze versie haalt het niet bij de Queen versie maar is toch leuk om te horen hoe Smile het brengt (wat rommeliger en tammer).

"April Lady" is aardig met Brian May op zang, beetje half-acoustisch nummer en Roger Taylor is ook goed te herkennen in de achtergrondzang.
Vrij bombastisch begin van "Blag", een stevig nummer waarin je later een deel van de gitaarsolo kan herkennen van het Queen nummer "Now I'm Here"
De afsluiter "Polar Bear" sleept lekker traag en loom naar het einde van de oorspronkelijke Smile opnames.

Als extra zijn er 2 songs van ene Eddie Howell op te vinden waarop Freddie Mercury piano en achtergrondzang verzorgt en Brian May gitaar en ook achtergrondzang inspeelt en zingt.
Heeft dus helemaal niets met Smile te maken en was ooit een single uitgebracht in 1976.
Maar liefts 2 versies van dit deuntje, hadden ze van mij er wel af mogen laten.

Ben je een echte Queen fan dan mag eigenlijk deze curiositeit niet ontbreken in je collectie, maar zie er nog maar eens aan te komen.

avatar van musician
Ja inderdaad. Ik heb er even naar gezocht maar de zoektocht al snel gestaakt.

Begrijp je dat nou? Voor het eerst op cd in 1998, goed geluid en eigenlijk een 'must' voor elke Queen fan. Is het album in geen velden of wegen te bekennen. De groep heet Smile dus dat werkt ook al niet mee in het zoeken op internet.

Label Pseudonym waarschijnlijk failliet? Onbegrijpelijk, voor deze cd ligt toch een hele markt aan Queen fans open. Het album is mij in 1998 trouwens ook al niet opgevallen. Jammer dat die Tim Staffel blijkbaar bijna alles zingt, de 'voorloper' van Freddie Mercury zeg maar. Ik had wel drie tracks door May en drie door Taylor willen horen zingen.

Rare vondst om dat nummer van Eddie Howell in tweevoud toe te voegen. Dat album van Howell trekt me nu weer niet zo erg en Man from Manhattan is al op menig verzamelaar terug te vinden. Nou ja. Misschien komt het er nog een keer van.

avatar van De buurman
Ik heb de LP Gettin' Smile ergens in de jaren '80 gekocht. Japanse uitgave op wat dikker vinyl. Precies dezelfde nummers (geen Man From Manhattan) maar andere volgorde. Wel leuk om te hebben,maar twee keer draaien in je leven is genoeg. Die Tim Staffel zingt verschrikkelijk.

avatar van musician
Ik kan me ook niet herinneren ooit nog van die Staffel te hebben gehoord.

En als je het goed nagaat is er eigenlijk ook sprake van een mini-LP, alles bij elkaar duurt het net 20 minuten.

Als de nummers in de basis goed zijn, net zoals Doin' alright dat toch ook is, zouden de tracks misschien een uitgangspunt kunnen zijn voor een mooi May/Taylor album. Het verleden gelijk gecorrigeerd. En wij weer eens iets om naar uit te kijken.

avatar van Lonesome Crow
En we hebben beeld, Smile live at the Imperial College te Londen in 1969.
Het geluid is niet van dat concert zelf, is volgens mij gewoon de studio opname.

YouTube - Smile - April Lady (Live At Imperial Collage 1969) - (Brian May - Roger Taylor - Tim Staffel)

Ook nog een opname van een eenmalige Smile reunie in 1992, die 3 extra muzikanten zijn leden van the Cross (de band van Roger Taylor).

YouTube - Smile (reunion) - Earth 1992 ( Queen )

avatar van SnakeDoc
The man from Manhattan, heerlijke plaat!

avatar van SnakeDoc
Step on me en Doin' Alright zijn toch de toppers van dit album. The Man from Manhattan (beide uitgaves) heerlijk als extraatje.

Ben al een tijdje op zoek naar deze uitgave op CD, maar helaas alleen voor woekerprijzen te verkrijgen bij Amazon

Deze plaat is in Japan op CD uitgebracht met extra bonustracks:
Ik heb deze editie niet kan dus niets zinnigs zeggen over die extra's.

Track list:
1. Doin' All Right
2. Blag
3. April Lady
4. Polar Bear
5. Earth
6. Step On Me
7. Man From Manhattan [Original Version]
8. Man From Manhattan (Back Again)
9. Hold On I'm Wrong

Smile Pre Queen Gettin' Smile CD Mini LP with OBI USA Seller | eBay

[quote]Lonesome Crow schreef:
Deze plaat is in Japan op CD uitgebracht met extra bonustracks:

Op ebay is hij voor een normale pris te krijgen:

Bedankt voor de tip, Lonesome Crow, had deze nog niet eerder gezien.
Was meer gefocust op de Pseudonym uitgave van eind vorige eeuw.
Hou normaal niet zo van die Japanse uitgaves, maar neem dat hier maar op de koop toe.
Heb hem maar gelijk besteld.

Heb de CD vandaag binnengekregen.
De extra bonus tracks dateren uit 1967 en het betreft hier opnames van een Thames Television demo tape van de pre-Smile band '1984'.

De bezetting van de band was:

Tim Staffell - vocals/harmonica
Brian May - lead guitar
Dave Dilloway - bass
John Garnham - rhythm guitar
Richard Thompson - drums
John Sanger - piano

Behalve Step on me zijn het allemaal covers van o.a Cream en Jimi Hendrix.
De geluidskwaliteit is niet om over naar huis te schrijven.

avatar van caravelle
Vorig week weer eens de lp Gettin Smile beluisterd van Smile. De band van Brian May (guitar, vocal), Roger Taylor (drums) en Tim Staffel (bass , vocal). De opname stammen uit 1969 en John deacon laat staan Freddie Mercury zijn nog niet aan boord. Deze plaat met slechts 6 nummers ooit eens cadeau gehad van de platenwinkel waar ik in een half jaar tijd (1986) alle Queen platen had aangeschaft. De lp is uitgebracht op het Mercury label ( echt waar) en is een Japanse import en in mono. Dit vond ik toendertijd wel heel speciaal en dat is deze plaat nog steeds.

Side A:
1:Doing all right (Tim Staffell & Brian May). Deze is bekend van de debut lp Queen en klinkt dan ook als zodanig maar met een andere zanger dus. Eerlijk is eerlijk dat doet Tim Staffel uitstekend. De bekende koortjes zijn ook al bijna identiek. Het Klinkt hier ten opzichte van de uiteindelijke latere versie misschien iets braver (beukende gitaarwerk) maar ik mag hier graag naar luisteren.
2: Blag (B. May). Een pop/rock nummertje dat niet zo heel bijzonder is maar je hoort hier al stukjes drumwerk en gitaar wat we allemaal herkennen van het latere Brighton rock uit 1974. Best grappig om dat hier al te horen.
3: April lady (S. Lucas?). Ik ken deze componist niet maar dit klinkt ook al als een later Queen nummer van Brian May de zanger op dit nummer en Taylor op de achtergrond. Ook hier al de typische Queen koortjes aanwezig.
Side B:
Polar Bear (B. May) Heerlijke rockballad met prima akoestisch gitaarwerk van May maar gezongen door Staffel. Klinkt wederom prima en sfeervol.
Earth (T. Staffel) Geweldig nummer inclusief wat orgelwerk. Had best een hitje kunnen zijn. Dit nummer klinkt het minst als het toekomstige Queen alhoewel een drumstukje met orgel halverwege het nummer wel heel bekend voorkomt. Dat horen we later terug in de single Flash Gordon. Het zware orgel aan het eind klinkt een beetje als Deep purple.
Step on me (T. Staffel & B. May) Niet heel bijzonder popnummertje gezongen door Tim Staffel. Wel herkenbaar gitaarwerk van May.

Kortom een hele leuke plaat met al heel wat herkenbare Queen invloeden of moeten we zeggen dat Queen beinvloed is door Smile? De produktie is natuurlijk nog niet state of the art maar dat mag de pret niet drukken. Tevens vind ik Tim Staffel geen slechte zanger. Hij zou de band begin 1970 al verlaten waarna een zekere F. Bulsara lead vocalist zou worden. Een jaar later hadden ze eindelijÄ· de juist bassist gevonden (John Deacon). De rest is bekend. Opgenomen in April en juni 1969 in de Trident studios en een aanrader om eens te beluisteren. Nobody played synthesizer alhoewel dit niet vermeld staat op de hoes/plaat.