Deep Purple - Made in Europe (1976)

Label: Purple

1. Burn (7:31)
  2. Mistreated (11:42)
  3. Lady Double Dealer (4:19)
  4. You Fool No One (16:44)
  5. Stormbringer (5:32)
avatar van HiLL
Even goed/slecht als in Japan?

avatar van Lying Mouth
Niet te vergelijken. Made in Japan is met Gillan/Glover, deze met Coverdale/Hughes.

Made in Japan is voor mij een echte klassieker met wereldnummers als Child in Time, Highway Star, Lazy en... eigenlijk kun je alle tracks daar opnoemen.

Made in Europe bevat behalve Mistreated eigenlijk geen klassiekers. In vergelijking met MiJ is het ook wat minder hardrock en is er wat meer soul bijgekomen. Een aardige plaat maar als je moet kiezen zou ik zeker voor Made in Japan gaan.

avatar van HiLL
Burn en Stormbringer zijn wel redelijke klassiekers toch?

avatar van Lying Mouth
Burn misschien nog wel maar blijft bij mij toch behoorlijk achter op het Mark-II werk.

Stormbringer is wel een aardig nummer (iig het beste van de gelijknamige plaat) maar om het een klassieker te noemen gaat mij wat ver.

avatar van c-moon
Komaan jongens.. het enige wat me aan deze Live Cd stoort is dat hij niet meer nummers bevat

Ok, Lady Double Dealer is geen favoriet van me, maar songs als BURN, MISTREATED (!!!!!!!!!), YOU FOOL NO ONE en STORMBRINGER zijn toch Top!!!

Stormbringer is inderdaad steengoed, en stukken beter dan de rest van de LP waarvan het het titelnummer is...

avatar van Lying Mouth
Allemaal mooie nummers ja, maar mijn punt is dat Mark-II nog mooiere nummers heeft gemaakt en dat dat vooral de echte DP klassiekers zijn.

Ik ben er van overtuigd dat als je mensen vraagt de 5 beste DP songs te noemen dat er hooguit eentje (Mistreated) uit deze line-up genoemd zal worden. Mijn lijstje kun je in dit forum vinden.

avatar van c-moon
Ja, de meest succesvolle line-up is inderdaad de MK II, maar ze hebben met Coverdale/ hughes toch ook wel knappe dingen gedaan he.. MISTREATED is daar zéér zeker bij..

avatar van Bush Beast
Niet de beste live registratie van DP. Dat is Made in Japan. Wel mijn eerste kennismaking. Vooral uit sentimentele overwegingen (kan toch?) 4*

avatar van Hans Brouwer
Natuurlijk kan dat. Mijn eerste kennismaking met Deep Purple was het album "Burn". Er zijn betere DP albums maar "Burn" heeft wel een speciaal, "sentimenteel" plekje in mijn hart .

Lang leve de computer en de brander.
C-Moon: toen Made in Europe uitkwam, bestond de CD nog niet. LP's varieerden van 30 tot 50 minuten lengte. Dus je klacht is niet helemaal terecht.
Wat ik heb gedaan is met een CD-brander kopiëren en de Coverdale/Hughes versie van Smoke on the Water toevoegen. Dan krijg je een uitstekende liveregistratie.
Het is met de maatschappij nog steeds hetzelfde als voor de uitvinding van de CD. Als je alle goede spul van Deep Purple bij elkaar wil hebben, krijg je er ook een hoop rotzooi bij: vijf keer Smoke on the Water, waarvan twee dubbel bijvoorbeeld. Deep Purple is dus een ideale band voor eigen knip en plakwerk.

avatar van Hans Brouwer
Albums als "Deep Purple in Rock", "Fireball", "Machine Head", "Who do we think we are!", "Burn", "Perfect Strangers", "House of blue light", etc. kan je zo kopiëren zonder er ook maar één nummer uit te hoeven knippen ! Er staan namelijk geen zwakke nummers op desbetreffende albums .

Jawel, al geldt dat weer niet voor Who do we think we are. Die kan ik, behalve Woman from Tokyo, niet zo waarderen.
Maar ik erger me toch al weer 30 jaar, dat ik voor één (fantastisch) nummer - Black Night, live opgenomen in Japan - de hele 24 Carat moest kopen. Terwijl ik In Rock, Machine Head en Made in Japan ook al had.
Wilde je dus Black Night live hebben en ook Cry Free, de afgewezen single (waarom eigenlijk?), Painted Horse, When a blind man cries, de studioversies van Black Night en Strange kind of Woman, dan moest je wel 10 lp's van Deep Purple kopen. Voor een armlastige tiener als ik was dat niet te doen. Tegen de tijd dat ik wel het geld had, kocht ik liever klassieke muziek ....
Bovendien - en dat is geen verwijt - duren alle albums, die je noemt, 33 tot 40 minuten. Op een CD kan daar dus een heleboel bij. Snappie?
Misschien is het nu beter, maar ik heb de indruk van niet.

avatar van Hans Brouwer
Daar heb je natuurlijk wel een punt. Geldklopperij noemt men zoiets. Maar is het niet bij meerdere bands zo dat er in een later stadium allerlei albums uitkomen met bonustracks En dan nog zeuren dat er heden ten dage zoveel muziek wordt gedownload c.q. gekopieerd. Platenmaatschappijen werken het zelf in de hand.

avatar van Bulldozer
Help! Ik heb deze LP jaren geleden in een onbewaakt ogenblik weggedaan. Ik heb er nu zoooo'n spijt van. Is deze plaat nog ergens op CD te krijgen?

Dank je.

Hans, ik heb de verschillende titels van Mark II nog eens aandachtig bestudeerd en het is nu inderdaad beter. Al die verspreide singles, B-kanten en verworpen liedjes zijn terug te vinden op de vier reguliere titels.

Dus ik moet toch maar eens Deepest Purple in de prullenmand gooien en de vier gehermixte CD's aanschaffen. Het enige, waarover ik dan nog kan griepen, is Hush en Wring that Neck van het album Powerhouse.

avatar van Hans Brouwer
Dat is een goede beslissing. De vier cd's zijn thans voor een vriendenprijs te koop . Ik kan je ook de gehermixte cd "Burn" van harte aanbevelen. En wat betreft "Deepest Purple": leuke cd voor in je auto of in je discman. Voor "een vluggertje" Deep Purple zal ik maar zeggen .

HiLL schreef:
Even goed/slecht als in Japan?

Ik kan mij herinneren toen ik dit album in 1976 als lp kocht dat de geluidskwaliteit behoorlijk te wensen overliet . Het heeft mij er altijd van weerhouden om dit album "Made in Europe" als cd aan te schaffen .

avatar van Bulldozer
Dat kan ik mij ook nog herinneren. Maar toch is de plaat op de één of andere manier wel bij mij blijven hangen.
Dus ik ga het cd'tje toch maar aanschaffen.

@Hans Brouwer: Het wordt uiteindelijk toch de prullenmand, want ik heb geen auto. En een discman? Een beetje muziekliefhebber bezondigt zich daar toch niet aan? Als ik naar muziek luister, wil ik in een ruimte omringd worden en geen getetter in mijn oren. Wat een barbaarse suggestie.

Wat die vriendenprijs betreft, het zal nog even moeten wachten. Bestellen vanuit Moengo, Suriname = de rand van het oerwoud is een beetje lastig en vergt een hoop tijd. Maar misschien kun je me toch de naam van een winkel geven, dan ik kan ik hopelijk een connectie in het verre Nederland er op uit sturen. Aan de andere kant is het risico weer groot, dat hij het verkeerde spul koopt ... Kortom, ik twijfel - niet over de beslissing, maar het tijdstip van uitvoeren.

Met Made in Europe in mijn bezit - zijn we weer terug on-topic - heb ik niet zo'n behoefte aan Burn. De geluidskwaliteit van de CD is beter dan van de LP. Het nadeel is, dat de zang van Coverdale ook irritanter is af en toe. "Hai hai hai hai" op Burn en zo.

avatar van Hans Brouwer
Mischien moet ik deze dan toch maar eens op cd aanschaffen .
Wat het album "Burn" betreft: luister en huiver, maar dan wel van genot .

avatar van Bluebird
Een half concert maar wel de highlights. Coverdale komt af en toe inderdaad irritant over als ie wat al te grof uit zijn strot staat te bléren. Geen Made In Japan natuurlijk maar een mooie impressie van de Mk. III concerten met een Blackmore die op het punt stond op te stappen. Hij moet beslist de hand in de trackkeuzes van dit album hebben gehad.

avatar van Bulldozer
Ik blijf dit album toch nog steeds erg lekker vinden. "Burn" is mooi ruig, "Mistreated" is intens en "You Fool no One" .......Tja ik vind dat keyboard-intro gewoon heerlijk, verder is het vakwerk.

avatar van Karma_To_Burn
Burn is erg ruig gespeeld! ook de rest van de nummers zijn lang niet slecht gedaan..
Last concert in japan vind ik net iets beter.. 4 sterren
Album=van 74 niet van 76

flebbie
Ik vraag me af waar je dit op baseert aangezien dit album opnames bevat uit april 75.

Wammel
Zojuist heb ik Made in Europe binnengekregen. Gescoord voor weinig bij Cosmox waar overigens een groot deel van het oeuvre voor minder dan een vriendenprijs aan de verzameling kan worden toegevoegd.
Dit album heb ik ooit wegens geldgebrek getaped. De geluidskwaliteit ervan was daarom niet best. De energie die het uitstraalde des te meer. Ondanks het feit dat Blackmore datzelfde jaar de band zou verlaten.
Uiteraard haalt dit album het niet op punten als creativiteit, genialiteit en uitvoering bij het allerbeste live rockalbum maar welk album haalt dit wel. Maar de beleving is hier prima! Met de overige 3 leden van de Mark II bezetting in de gelederen, Glenn Hughes die hier de sterren van de hemel speelt en nummers als Burn, Mistreated én Stormbringer is Made in Europe toch een registratie die ik koester.

avatar van rudiger
Wammel schreef:

Heb jij al eens How The West Was Won gehoord van Led Zeppelin ?
Ik denk dat HTWWW zelfs beter is .

Wammel
rudiger, HTWWW staat wel op mijn verlanglijstje. Gezien hetgeen ik van LZ ken zal deze bij mij vast hoge ogen gaan gooien. Maar ik vrees dat jij je top 10 zal moeten updaten. HTWWW komt daar niet in voor en het album wat jij minder acht staat op de 10e plaats.

avatar van ricardo
Hans Brouwer schreef:
Mischien moet ik deze dan toch maar eens op cd aanschaffen .
Wat het album "Burn" betreft: luister en huiver, maar dan wel van genot .

Wat is dit Hans? voor 1 van de beste live platen van Deep Purple geef jij als wellicht grootste fan maar 2.5* voor. Hoe kan dat?

avatar van Hans Brouwer
Ricardo: lees mijn bericht van 24 mei 2007.

Het doet me genoegen dat je mij als de grootste Deep Purple beschouwd . Wat ik mij van "Made in Europe (1976)" herinner is de erbarmelijk slechte geluidskwaliteit . Vandaar "slechts" 2,5** Zo zie je maar: ook de grootste DP fan kan kritisch zijn .