Shabazz Palaces - Black Up (2011)

Hip-Hop / Avant-Garde
Label: Sub Pop

1. Free Press and Curl (4:16)
  2. An Echo from the Hosts That Profess Infinitum (3:15)
  3. Are You... Can You... Were You? (Felt) (4:48)
  4. A Treatease Dedicated to the Avian Airess from North East Nubis (1000 Questions, 1 Answer) (2:46)
  5. Youlogy (3:59)
  6. Endeavors for Never (The Last Time We Spoke You Said You Were Not Here. I Saw You Though.) (2:51)
  7. Recollections of the Wraith (3:35)
  8. The King's New Clothes Were Made by His Own Hands (2:07)
  9. Yeah You (3:21)
  10. Swerve... the Reeping of All That Is Worthwhile (Noir Not Withstanding) (5:10)
Rene1979
Horen sommige artiesten nou zelf niet hoe waardeloos hun geëxperimenteer klinkt?

avatar van thgryda
Ik wou deze nog checken, ga ik dus niet doen, thx rene (weeral )

avatar van Delars
Haha thx Rene inderdaad , had hem bijna opgezet

Improvision
Ik vond de twee EP's hiervoor echt geweldig, ik ga dit zeker nog checken.

Improvision
Grensverleggend dit. Spannender dan eender wat ik de laatste maanden al gehoord heb in de categorie 'hiphop met lyrics'. Nu luister ik de laatste tijd ook vooral wel instrumentale dingen, maar ik kan me niet inbeelden dat er iets hiermee te vergelijken is. Producties waar weer werkelijk wat werk is ingestoken en een mc die weer werkelijk wat te vertellen heeft. Ontvreemdende, abstracte, etherische sfeer die toch nog een hoop soul in zich heeft. En bovenal erg meeslepend, mede door de flow van Butterfly, verveelt nergens, genoeg afwisseling in elk nummer. Een heuse reis door een mysterieus landschap. Vooral Are You... Can You... Were You? (Felt) is geniaal.

avatar van FlyLo
Oef, die track is inderdaad erg lekker. DIt album schuift direct een paar plaatsen omhoog op mijn luisterlijstje.
edit: hoor nu net Swerve, en die track is ook al geweldig.

avatar van kemm
De Digable Planets van 1993 losgelaten in 2023 terwijl het nog niet eens 2013 is, zoiets!
Grensverleggend of waardeloos geëxperimenteer? Eerlijk, er zijn momenten waar het een dubbeltje op z'n kant is, maar als album weet Black Up met zijn unieke sfeer ongelofelijk te overtuigen, op z'n minst te intrigeren. Er is gewoon niets zoals dit! Ik kijk naar de cover, lees de tracktitels en snuif de abstractie. Ik begrijp er niks van. Ik begrijp er niks van alsof aanbeland in het Swahilisprekende Aards Paradijs.

Niet toevallig doet Ishmael Buttler aka Butterfly mee in beide groepen

avatar van kemm
Daar was ik van op de hoogte, plus de verschillende rapstemmen, een vrouwelijk gezicht her en der,... hoewel toch andere koek, is de link snel gelegd.

avatar van Rhythm & Poetry
Het heeft wat leuke elementen maar over het algemeen stelt het niet heel veel voor. Met name de vocale bijdragen zijn van een laag niveau.

avatar van Delars
Vind er niet veel aan.

avatar van Dreten Bukgat
het zag er al naar uit dat dit album luisteraars zou verdelen, maar het is toch een beetje raar dat velen hier gewoon de moeite niet doen om dit album zelf uit te checken en in plaats daarvan berusten in de opinie van een ander...

de laatste track! omfg, so dope!

avatar van thgryda
Waarom zou dat raar zijn, dat is net het idee van een recensie... Bovendien (in mijn geval) hou ik niet zo van experimentele electronische hip hop beats. Nu goed, ik ga em toch wel uitchecken uiteindelijk omdat are you, can you , were you en swerves wel vermakelijk klinken.

avatar van Timmie
ik vind de beats wel dope maar ik vind de rap stem niet zo.

avatar van em-dee-em-aa
Klinkt spannend op het eerst gehoor, ben benieuwd of dat het ook blijft...

Ik begin met 3,5 ster, kan nog beide kanten op

Die intro track ook.

avatar van em-dee-em-aa
Nu inmiddels een paar keer geluisterd, neigt al meer naar de 4* nu... prima plaatje

avatar van FlyLo
Zeer enthousiaste reviews in zowel Humo als op Pitchfork.
Wel nogal veel aandacht voor wat naar mijn mening nogal abstracte hiphop is uit één van de minst bekende hoeken ervan. Als je dan ook nog bedenkt dat misschien één op twintig reviews uit Humo over een hiphop-album gaan, en dit er één van is..

FlyLo schreef:
Zeer enthousiaste reviews in zowel Humo als op Pitchfork.

Ze zijn dan ook getekend bij Sub Pop. Maar wel te gek dat ze (terecht) positieve reviews krijgen overal.

En de plaat blijft maar groeien.

avatar van AriTupari
De stem hé, die blijft me maar irriteren. Jammer, want de beats zijn echt wel ok.

avatar van Chrisseh
Oei, lekkere plaat. Ik vind juist de stem en flow van Ish zeer goed gematch op de beats, die overigens - alhoewel een beetje 'out there' - wel heerlijk zijn.

avatar van Raconteur
ik kan dit ook wel smaken. ik verwachtte mij aan Autechre-achtige toestanden maar dan hip hop (door die openingspost van Rene), maar eigenlijk valt dat geëxperimenteer best wel mee. Misschien wel een groeiertje, we zullen wel zien. Youlougy is alvast een vet liedje.

avatar van kemm
O, wauw...! Nog niemand de cd in huis? Zit in een erg mooi vilten hoesje met glitters en ingedrukte, gouden typografie. Het glinstert en is zacht enzo...!
Misschien de gelegenheid om er een halfje bij te gooien!

kemm schreef:

De geruchten zijn waar! Mooi.

avatar van FlyLo
Het binnenste hoesje is wel nogal amateuristisch. Lijkt op iets dat op 5 seconden is opgesteld met MS Word

avatar van king_pin
Zwakt wat af na een aantal luisterbeurten, moet er een halfje afhalen denk ik want begin me wat te irriteren aan een paar van zn raps en beats. 50/50 plaat voor mij.

avatar van klaezman
Ben ik een ontzettende mongool als het me ook doet denken aan Kubus & Bang Bang?

Ja

avatar van wanneswannes
mehhh, akkoord dat er een paar heel goede tracks tussen zitten en over het algemeen zijn de producties uitstekend verwerkt, vraag is alleen of dit elektronisch boeltje in z'n geheel nu ook nog mooi klinkt... Eerder vermelde tracks als swevre en are you, ... zijn imo pareltjes, maar de rest van het album (met hier en daar nog paar uitzonderingen) kan me toch veel minder bekoren.

Toch chapeau aan Butterfly om bijna 20 jaar na de schitterende Digable Planets-albums nog zulk degelijk materiaal af te leveren. (+ het verbaast me ook hoezeer zijn flows quasi onaangetast blijken tegenover z'n vroegere werk).

Misschien toch maar een 4 durven geven, al was het maar voor zijn lef en de zalige nummers die er toch opstaan!

avatar van WeztSide
Black Up van Shabazz Palaces vind ik een erg gaaf album. Het is zwaar experimenteel en dus ook niet voor iedereen, maar ik vind het wel fijn om naar te luisteren. Ik kan verder niet echt uitleggen wat ik er vet aan vind, de beats zijn gewoon hard en ongewoon en daarom blijven ze intrigeren.
De MC is niet het sterkste punt van het album, behalve dat ongenadig goede stuk op Youlogy.
*3,5