Kate & Anna McGarrigle - Kate & Anna McGarrigle (1976)

Canada
Folk / Rock
Label: Warner Bros.

1. Kiss and Say Goodbye (2:52)
  2. My Town (3:02)
  3. Blues in D (2:45)
  4. Heart Like a Wheel (3:14)
  5. Foolish You (3:06)
  6. Talk to Me of Mendocino (3:12)
  7. Complainte Pour Ste. Catherine (2:53)
  8. Tell My Sister (3:43)
  9. Swimming Song (2:31)
  10. Jigsaw Puzzle of Life (2:35)
  11. Go Leave (3:25)
  12. Travellin' on for Jesus (2:43)
avatar van potjandosie
een klassieker, dit debuutalbum van de Canadese uit Quebec afkomstige zussen. hoewel zij Engelstalige Quebecers waren, maakten zij ook 2 albums met uitsluitend Franstalige songs, t.w. "French Record" en "La Vache Qui Pleure", beide eveneens zeer fraaie albums.

van dit bijzonder muzikale duo en beide uitstekende songwriters, verschenen er tussen 1975 en 2005 10 reguliere albums, die alle het beluisteren waard zijn. geen al te hoge productie, maar het door hun achtergelaten oeuvre is van een ongekende kwaliteit.

in 2010 verscheen er nog een verzamelaar "Odditties" (eigenaardigheden) en in 2022 verscheen het album "Tant Le Monde" met een registratie van een live optreden uit 2005 in Bremen, Duitsland. het live album "Toronto, May '82" (2016) is bij mijn weten geen officiële release.

heb verder weinig toe toe te voegen aan de lovende commentaren bij dit tijdloze album. Amerikaans/Franse folkmuziek die de dames met hun songs en ongeëvenaarde samenzang een unieke sound mee gaven.
favoriete tracks te over op deze ijzersterke collectie van 12 songs. hoogtepunten o.a. "Heart Like a Wheel" (prefereer hun versie boven die van Linda Ronstadt), "Foolish You", "Swimming Song", "Jigsaw Puzzle of Life" en "Travelin' on for Jesus".

onder de vele muzikanten die op dit album meewerkten, bevinden zich o.a. Lowell George (guitar), Bobby Keys (sax), Hugh McCracken (guitar), Stephen Gadd: drums, Tony Levin (bass), David Spinoza (guitar), Jay Unger (fiddle), Russ Kunkel (drums) en Plas Johnson (alto sax & clarinet).

de zussen werkten aan vele albums van collega artiesten mee, o.a. Emmylou Harris, Linda Ronstadt, Linda & Richard Thompson en niet te vergeten het album "No More Shall We Part" van Nick Cave, waarop zij een groot deel van de backing vocals verzorgden.

Kate McGarrigle overleed op 63-jarige leeftijd in 2010 na een lang ziekbed aan sarcoom, een zeldzame vorm van kanker. zus Anna is inmiddels 79 jaar. de vraag is of er ooit nog materiaal uit de "Archives" te voorschijn zal komen, maar ik vermoed van niet.

Album werd geproduceerd door Joe Boyd & Greg Prestopino
Recorded at A&R Studios, New York City & Sunwest Recorders, Hollywood, California