Kaiser Chiefs - The Future Is Medieval (2011)

Label: B-Unique

1. Little Shocks * (3:42)
  2. When All Is Quiet * (3:27)
  3. Out of Focus * (4:09)
  4. Starts with Nothing * (5:31)
  5. Child of the Jago * (4:41)
  6. Back in December * (3:40)
  7. Problem Solved * (3:01)
  8. If You Will Have Me * (3:23)
  9. Can't Mind My Own Business * (3:48)
  10. Cousin in the Bronx * (3:32)
  11. Saying Something * (4:06)
  12. Coming Up for Air * (5:35)
  13. Heard It Break * (3:07)
  14. Fly on the Wall * (4:35)
  15. Things Change * (3:45)
  16. I Dare You * (3:56)
  17. Long Way from Celebrating * (3:02)
  18. My Place Is Here * (4:04)
  19. Dead or in Serious Trouble * (2:37)
  20. Man on Mars * (4:14)
  21. Howlaround * (3:51)
  22. Things Change * (3:45)
  23. Kinda Girl You Are * (2:36)

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
En hoe gaat dit ooit een representatief stembeeld opleveren?

avatar van KampF
Komt op mij een beetje over als "we hebben niet echt inspiratie, dus dumpen we maar wat neer, zoek het maar uit"

avatar van bonothecat
Je kunt het uitleggen als een creatief concept. Dat verdiept misschien wel waardering in de conservatieve muziek industrie. Maar welke hoes hier moet te komen staan is wel een raadsel natuurlijk.

Dit is de kale hoes waarmee je begint, dus het lijkt me wel logisch om deze ook hier weer te geven.

Ze zullen met dit album wel nooit in de 1-euro-bak belanden in ieder geval.

avatar van Bert Wasbeer
Tja, wat zullen we hier nu eens van gaan vinden ?
a) het concept: creatief en artistiek gesproken vind ik het echt fantastisch. Je krijgt als fan echt heel veel macht in handen om je eigen album, eigen volgorde van tracks en je eigen artwork samen te stellen. Hoe cool is dat? Erg cool! De software er achter is mooi uitgewerkt en het werkt dus allemaal retesimpel. Met een kwartiertje had ik mijn eigen (download)plaat (te vinden op
http://www.kaiserchiefs.com/BertWasbeer) en die kostte me 8,50 euro. Wanneer jullie deze nu ook nog eens massaal zouden aanschaffen, dan levert het mij persoonlijk nog geld op ook! Je krijgt daarvoor ook nog eens wat hulpmiddelen, zoals banners voor op je blog of facebook en posters om uit te printen. Al met al erg tof, en de kaiser chiefs krijgen gratis reclame op vele plekken.

b) dan de economische/marketingkant: Ik vraag me af hoeveel mensen het idee goed begrijpen. Als ik het goed snapte ben is mijn plaat pas iets van de 4900e die er gemaakt is in de eerste week. Dat is voor een band die voorheen miljoenen verkocht natuurlijk gewoon erg weinig. De kans dat iemand mijn plaat met mijn hoes en mijn voorkeur downloadt is daarnaast stiekem niet zo heel groot, want mensen met interesse in het concept maken denk ik liever hun eigen plaat aan (die van mij is wel mooier en beter uiteraard! ). kortom, ik wordt helaas (weer) geen internetmiljonair schat ik in... En het zal wel niet al te lang duren voordat er toch een stoffelijke versie verschijnt van het album met de songs die de Kaiser Chiefs zelf het beste vinden (of een 2CD).

c) dan muzikaal, ook niet onbelangrijk. Helaas moet ik mijn eigen plaat vooralsnog toch een krappe onvoldoende geven. De Kaiser chiefs experimenteren behoorlijk met een andere sound maar hebben daarmee muzikaal hun weg naar boven nog niet gevonden in mijn oren. Ik blijf toch meer fan van het oude werk. Van de 20 nummers kon ik er maar met moeite 10 pikken die zo op het eerste oor interessant genoeg waren om te plaatsen op de plaat, en heel veel materiaal is mid-tempo met oninteressante zanglijnen. Na 3 keer luisteren ben ik van mening dat slechts 5 a 6 van mijn 10 songs de moeite lonen. En een nieuwe Ruby, every day... of oh my god zit daar niet tussen.

Kortom: artistiek een superconcept, tof voor de echte fans, maar economisch gezien denk ik te moeilijk voor de grote markt en muzikaal gezien helaas geen return to form. En 3 sterren: 2,5 voor de plaat en 0,5 omdat ik toch wel erg veel lol had met het zelf platenbaasje spelen.

avatar van Don Cappuccino
Dit is inderdaad een erg leuk concept. Mensen zeuren vaak van: Die nummers hadden eigenlijk niet op de CD moeten staan. Nu zeggen de Kaiser Chiefs: Zoek het zelf maar uit!

Gelijk als je het album gaat aanmaken ziet het er geweldig uit, je plugt de nummers in je tracklist. Daarna kun je je eigen album-artwork maken en dat is ook erg leuk om te doen.

Ik heb vanwege andere wegen alle 20 nummers omdat ik deze alleen maar een keertje wilde beluisteren. Maar hij blijkt eigenlijk best wel goed te zijn. De oude Kaiser Chiefs vond ik af en toe iets te schreeuwerig maar nu klinkt het allemaal een stuk volwassener en daar ben ik wel blij mee.

Veel jaren ´70 invloeden, Dead Or In Serious Trouble doet me op de een of andere manier denken aan de Barrett-periode van Pink Floyd. Heard It Break is dan weer compleet anders en heeft veel jaren ´80 invloeden. Ik was eigenlijk wel verrast maar ik geef geen beoordeling, dan moet ik de nummers nog wat meer horen.

avatar van Slowgaze
Leuk hoor, maar dat doet die Idols-winnaar ook (of was het Popstars? Hoe hij heette ben ik overigens vergeten.) Vraag me overigens af of ze überhaupt nog aan vijf interessante nummers kunnen komen, laat staan tien.
Neen, dezen hadden beter na hun prima debuut postnataal geaborteerd kunnen worden. Want daarna liepen de arrogantie en ongeïnspireerdheid helaasch evenredig aan elkaar; Everything Is Average Nowadays is wat mij betreft hun zogeheten "signature song". Dat is nog eens een samenvatting waar scholieren.com nog wat van kan leren.

Nou, nou.. wat een creatief idee.

Ik zie eigenlijk weinig verschil met een bomvolle cd waar je ook moet skippen tot je 10 acceptabele nummers overhoud. Ik vind het meer een wat laffe actie zodat ze zichzelf mooi kunnen indekken.

avatar van Bert Wasbeer
Indekken tegen wat? Slechte kritiek of zo? dat vind ik toch een wel heel negatieve manier om aan te kijken tegen een actie als deze. Als je tegen een concept wil trappen is er altijd wel iets op te merken...
Kijk, zoals ik al heb gezegd vind ik (helaas) lang niet alle nummers van een even hoog niveau maar het samenstellen van je eigen album vond ik erg grappig. Het idee weegt natuurlijk niet op tegen een volledig uitgewerkte conceptplaat maar daar waren de Kaiser chiefs toch al nooit van.

Indekken tegen kritiek op het gegeven dat niet alle nummers blijkbaar even goed zijn, inderdaad. Ze hebben twintig nummers opgenomen. Op deze manier wordt het een beetje van 'nee, alleen de tien beste tellen mee'. Of durven ze zelf niet te bepalen wat de beste nummers zijn? Kun je altijd de rest nog gratis ter beschikking stellen als download.

avatar van Bert Wasbeer
Tja, zo kun je er tegen aan kijken. Maar als je nu even door de kwaliteit van de nummers heen ziet, en alleen het concept beschouwd, zie je dan niet ergens toch een pluspunt voor de fan?

Stel nu dat Radiohead de Kid A en Amnesiac-nummers tegelijk had aangeboden aan de fans, zou je er dan hetzelfde over denken. Was het dan ook laf, of zou het dan ineens visionair zijn oid?

Het concept slaat wat mij betreft nergens op. Als je met een programmeerknop gaat spelen bepaal je eigenlijk ook wat je op het album zet. Verschil is dat een band dan wel echt aantoont dat hij/zij achter de nummers staat. Anders zet je ze niet op een album. Nu kunnen ze zeggen 'dan laat je dat mindere nummer toch weg van het album, jij maakt het album'. Ik vind dat te gemakkelijk.

Ik zie dit dus niet als een nieuw idee, hooguit een andere uitwerking.

Ik ken die albums van Radiohead verder niet (alleen van naam), dus daar kan ik weinig over zeggen.

avatar van Bert Wasbeer
Je kan ook redeneren dat de band achter de kwaliteit van alle 20 nummers staat maar echt een nieuwe manier zoekt om met de fans de band aan te halen. Er is voor zover mij bekend is nog nooit een band geweest die de fans zo ver heeft betrokken bij de plaat dat zij helemaal voor zich zelf mochten bepalen welke versie van het album hun persoonlijke voorkeur heeft. Ik kan dat toch moeilijk makkelijk noemen, niemand ging hen voor, ze gaan niet voor een standaardplaatje in elk geval. Of het slim is en of iedereen er behoefte aan heeft, is uiteraard een tweede.

En w,b. Radiohead: Kid A en Amnesiac zijn vrijwel tegelijk opgenomen. Kid A was relatief ontoegankelijk en nieuw, terwijl Amnesiac de oude fans van het gitaarwerk (een beetje) gerust stelde. Ik denk dat de keuze van Radiohead al met al het beste is geweest om het op deze manier te doen (ik geef kid a niet voor niets 5 sterren) maar toch zou een eigen mix van die twee albums voor mij toch ook erg interessant zijn geweest. Er zouden dan geen twee albums zijn geweest maar een gezamenlijk album dat het beste van beide verenigde. Ik zou dan, theoretisch dus, van Kid A de heftigste experimenten hebben verwijderd (met name treefingers, een drie minuten durende klank, nauwelijks een nummer te noemen, skip ik altijd en motion picture soundtrack ook) en hebben vervangen door het beste van Amnesiac (spinning plates, i might be wrong en wellicht de andere morning bell). Het zou mijns inziens dan het eerste 6-sterren album hebben opgeleverd.

En ja, uiteraard kan ik thuis in mijn playlist dat ook zelf doen. Maar daar krijg ik geen artwork bij geleverd en ik kan het eindresultaat ook niet aan de wereld tonen.

Nou goed, dit stuk wordt wel erg vaag. We zijn het niet eens blijkbaar. Geen punt, komt wel vaker voor.

avatar van Snoeperd
Ik heb stukken van de cd geluisterd en het valt me niet eens zo tegen. Vooral de single Little Shocks vind ik toch een geweldige track.
Aan de ene kant vind ik dit een leuk idee maar aan de andere kant heel dom. Nu komen ze bijvoorbeeld langs Pinkpop waar cd's goed verkopen volgens mij en dan hebben zij niks te verkopen.

avatar van ilmrm
Ook niet handig voor de fanatieke fans. Je wilt dan toch alle nummers hebben. Dat kan natuurlijk wel, maar dan moet je 2 cd's kopen. Dat selecteren is dan eerder vervelend dan leuk. Het vervult dan geen enkele functie en maakt het album alleen maar onevenwichtig. Nee, de kc zijn niet van de conceptalbums, maar de vorige albums waren wel zo in elkaar gezet dat de nummers qua tempo en de hitgevoeligheid een beetje logisch over de plaat verdeeld waren.

Ik vind de muziek trouwens helemaal niet tegenvallen. Het is te vroeg om een definitief oordeel te geven, maar het klinkt toch wel erg goed. Instrumentaal gezien klinkt het allemaal net wat gelikter dan op vorige albums.

avatar van Tijn79
Heb alle nummers zojuist beluisterd en ik kan er met veel pijn en moeite 3 nummers uithalen die me enigszins kunnen bekoren (Dead or in Serious Trouble, Long Way from Celebrating & Problem Solved).
Waar zijn de tracks gebleven zoals bijvoorbeeld Everyday I Love You Less and Less, I Predict a Riot , Na Na Na Na Naa, Oh My God, Everything Is Average Nowadays, Ruby, Never Miss a Beat & Good Days Bad Days??
Op de 3 nummers die ik eerder noemde na is dit echt drab te noemen en zelfs die 3 springen er niet eens echt uit.
Het concept om de fans te laten kiezen is zeer zeker leuk bedacht, maar muzikaal gezien erg slecht uitgevoerd... Jammer.....

avatar van Protonos
Hieruit blijkt dus eigenlijk dat ze niet echt een samenhangend geheel hadden qua tracks. Het idee is grappig maar denk niet dat het echt gaat zorgen voor een betere luistervaring.

avatar van CHIEP

11. Heard It Break
12. Coming Up For Air
13. If You Will Have Me / Howlaround

avatar van Tijn79
Met een enkele track die dus niet in de keuzelijst voorkomt?

avatar van papat
Stijn_Slayer schreef:
Nou, nou.. wat een creatief idee.

Nou, nou.. wat de boer niet kent..

Het verschil is juist dat je hier dus zelf bepaalt wat je leuk vindt. Beter dus dan dat je moet skippen. Is weinig lafs aan.

Dat heeft niets te maken met wat de boer niet kent. Bij het skippen bepaal je nog steeds zelf wat je wel leuk vind, dat is dus geen verschil.

avatar van Protonos
Ik ben het eens met Stijn. Deze manier van uitbrengen getuigt eerder van een gebrek aan samenhang dan een werkelijk orginele benadering van een album.

avatar van blonde redhead
Ik heb niks (meer) met deze band. maar ik vind het een beetje zure reacties hier. Het is gewoon een leuk idee en daarnaast brengen ze ook nog eens een fysiek exemplaar uit waaruit nog meer blijkt dat dit niet is vanwege te weinig goede nummers of omdat men zich ergens achter zou moeten verschuilen.

Gelijk heb je Blonde Redhead. Het was ook erg leuk om je eigen album samen te stellen inclusief eigen artwork en ook nog eens heel geinig gedaan die website. Mijn 10 nummers:

1 Little Shocks
7 Fly On The Wall
8 Things Change
9 Long Way From Celebrating
10 Dead Or In Serious Trouble

Alle 20 goed? Nou... er zit geen echt slechte track tussen. Toch zijn deze 10 voor mij de betere nummers, ik twijfelde bij 2 andere nummers (die wel op de fysieke cd staan). Ik zie dat de helft van mijn album daar niet op staat! En jongens: wat een lekkere cd vind ik 'mijn eigen' Kaiser Chiefs album!

Mocht je dit fraaie album ook willen aanschaffen, dan kan dat hier:
Kaiser Chiefs - View album - kaiserchiefs.com
Er staan dus in ieder geval al 5 nummers op die niet op de fysieke editie staan, die later uitkomt. En zoals Bert Wasbeer al beschreef: dan hou ik er nog wat aan over ook.

Snoeperd schreef:
Ik heb stukken van de cd geluisterd en het valt me niet eens zo tegen.

De 10 stukken van het geheel van 20 nummers die ik heb geselecteerd vallen inderdaad helemaal niet tegen.

Little Shocks is simpelweg één van betere catchy nummers ooit van the Kaiser Chiefs. When All Is Quiet is een prima Beatle-achtige track. Back in December is echt een mooi nummer met een soort van film-noir achtige sfeer. De sterke gitaar(-solo) doet mij denken aan Oasis. Problem Solved is een typische Kaiser Chief rechtdoor gitaarrocker, waar niks mis mee is. Sterk zijn de opening met een kerkorgel en het intermezzo met de synthesizer.

Die synthesizer hoor je ook terug in het heerlijke jaren '80 nummer Can't Mind My Own Business met vleugjes Duran Duran en Bronski Beat. Voor de afwisseling wordt gezorgd door (My) Cousin in the Bronx, met een funky bas en Madness invloeden. Die bas speelt lekker zwaar gespeeld ook een hoofdrol op Fly On The Wall, hoewel het einde van het nummer juist mooi melodieus wordt. En dan volgt 'a sort of Heaven 17' nummer: Things Change. Lekkere piano zit erin! Wat een lekker funky synthesize nummer!

Ik las dat op dit album niet singles als vroeger stonden. Alleen Little Shocks logenstraft dat al, maar ook Long Way From Celebrating is een potentiële dijk van een hit. Met een heerlijk catchy refrein en een knallende gitaar. De slottrack van 'mijn eigen' Kaiser Chiefs album Dead Or In Serious Trouble heeft dan weer een geweldig orgeltje, met een stevige gitaar eronder. Ook echt goed. Je hoort dat op het tweede deel van het album de jaren '80 een soms prominente maar wel afwisselende rol spelen in de muziek.

Oftewel: deze 10 nieuwe nummers van The Future Is Medieval zijn echt goed tot steengoed. Het is meer dan een return to form, de muziek heeft nu regelmatig meer lagen gekregen en wordt beïnvloed door meerdere muziekstromingen dan eerder het geval was bij the Kaiser Chiefs. En het grappige, maar vast niet helemaal toevallige, is dat ze ook nog eens een mooi geheel vormen, wat een pracht van een album oplevert.

avatar van blur8
De nieuwe KC is een muzikaal avontuur waar iedere popliefhebber zijn tanden ik kan zetten.
20 songs, 5 kwartier muziek. Eerste indruk: geen enkele minder track !!
elke song heeft een andere sfeer en iets intrigerends.
Bijna altijd begint de song totaal anders dan dat ie eindigt .
Het is één groot avontuur, met een oneindige variatie in klankkleur, instrumentatie en sfeer.
De gehele Britse pophistorie is hoorbaar: Madness, Cure, Beatles, Heaven17 en ..... Kaiser Chiefs.
De kwaliteit van de songs is zo groot dat een keuze van 10 uit 20 en sorteren in een willekeurige volgorde mogelijk is. IK ga aan de slag.
The Future Is Medieval staat de komende dagen op de repeat ..... Oordeel volgt later.

avatar van Snoeperd
Ik ben het helemaal met Blur8 eens, het is jammer dat dit album zo weinig aandacht krijgt want de Kaiser Chiefs zijn weer terug met hun goede muziek. We konden het al horen bij het erg goede Little Shocks met dat catchy refrein. Maar ook de andere 19 nummers zijn erg fijne nummers. Het zijn ook allemaal hele verschillende nummers wat blur8 al zei.

Ik wacht wel tot het lbum met 10 bonustracks in de winkel ligt.

avatar van Snoeperd
De fysieke versie komt binnenkort ook.