Klinkt raar maar toch hangt de waardering van platen bij mij nauw samen met hoe het live gebracht word. Ik laat mijn stemmen er niet negatief van afhangen maar positief stiekem wel (mag dat?

The Talisman van Iron Maiden en Sacred Worlds, Wheel of Time van Blind Guardian bijvoorbeeld (of natuurlijk die briljante studio plaat uit 2006 van Maiden die in het geheel live ging

). Goede nummers op de plaat maar live spelen? nog veel en veel leuker! of durft men het niet? Ik vind A Matter of "live" and Death en de hiervoor genoemde nummers muzikaal, op de plaat zelf, erg sterk. Het feit dat de complete plaat live gespeeld is, alhoewel ik dit niet mocht meemaken

, en die andere nummers ook maakt het allemaal stukken leuker

, het is toch meer echt dan nep.
Hier vond ik de nummers Boiling Point, Days of Rage, Dark City en Tragedy and Triumph van die vraagtekens, is het nu studio magie? De laatste 3 + nog meer werden gewoon live gespeeld, ook leuk dat ze mijn favoriet V deden, super gedaan dus Iced Earth!
Jammer van Dystopia vind ik de rustige nummers. Oke ze gaan over de doodzieke moeder van Stu maar rustige nummers van Iced Earth kan ik over het algemeen gewoon niet zo waarderen. Sorry maar ik vind When the Eagle, Died for You en Watching Over Me ook

. Het is natuurlijk niet zo dat ik in het geheel niet van "rustige nummers" hou, maar Iced Earth moet gewoon knallen.
Ik vind Dystopia momenteel de leukste Iced Earth maar dat is normaal bij nieuwe platen. Als ik hem wat vaker gedraaid heb en het oudere werk ook goed ken volgt mijn verdere oordeel.