Kent - Du & Jag Döden (2005)

Zweden
Label: BMG

1. 400 Slag (4:59)
  2. Du är ånga (3:53)
  3. Den Döda Vinkeln (4:19)
  4. Du Var Min Armé (3:31)
  5. Palace & Main (4:05)
  6. Järnspöken (3:48)
  7. Klåparen (5:25)
  8. Max 500 (3:35)
  9. Romeo återvänder Ensam (4:04)
  10. Rosor & Palmblad (4:06)
  11. Mannen I den Vita Hatten (16 år Senare) (6:37)
avatar van Nicolage Rico
Dit album staat nog steeds op mijn verlanglijstje... Het wordt toch eens tijd dat ik deze cd cadeau krijg.

avatar van Pinsnider
Kent gaat nog helemaal van de grond komen in Nederland!!
Misschien kunnen we ze dan toch overhalen om hier een keertje te komen optreden!!

En Rico, je brengt me aan het twijfelen aangezien ik zowel de plaat als CD heb, maar ik vind dit album zo goed dat ik hem wel dubbel zou willen luisteren, dus helaas

Laat je trouwens even weten wat je er van vond Suominou..??

Ook leuk trouwens dat Musicfriek Järnspöken noemt!! Ligt niet voor de hand, maar is idd prachtig!!

avatar van Nicolage Rico
Pinsnider schreef:

Oke, ik wil hem ook wel van je kopen, dan doe ik de cd aan mezelf cadeau.

Hou je een kopietje voor jezelf.

avatar van musicfriek
Pinsnider schreef:

Nee, zeker niet voor de hand, het is een van de weinige ballads die ik ken van de heren Klåparen vind ik trouwens ook een geweldig nummer. Heerlijk taaltje hoor, dat Zweeds

Net als bij Dungen is het zweeds op deze cd juist een meerwaarde voor mij.
Daarnaast staan er gewoon erg mooie pop/rock songs op die ik zeer goed weet te waarderen.
Helemaal goed dus...

avatar van Lukas
Hmm, aan de hand van de commentaren hier leek dit wel iets voor mij. Tot op zekere hoogte is dat ook wel zo, maar ik heb het idee dat deze cd nogal wat bonuspunten krijgt voor het gebruik van de Zweedse taal. Alle lof daarvoor hoor, maar is dit nou verder allemaal zo bijzonder? De eerste nummers zijn sowieso al het sterkst, daarna wordt het toch al eenheidsworst en daalt bovendien het niveau wat. Al met al kom ik op 3.5* uit.

avatar van Pinsnider
Het Zweeds zorgt ongetwijfeld voor een meerwaarde!! Het past fraai bij de vaak melancholische muziek. Ook de teksten, voor zover verstaanbaar, sluiten hierbij aan. Het geheel zal dus naar mijn idee zorgen voor bonuspunten, maar de liedjes op zich vind ik kwalitatief sowieso al beresterk!! Deze plaat geeft zijn geheimen pas na veel luisterbeurten prijs. Misschien wordt je wel meteen antoesjast van Vapen & Ammunition...

avatar van AriTupari
Ik vind dit hun beste plaat tot nu toe. Ze worden met de jaren altijd net iets beter. Prachtige hoes trouwens, net zoals de voorganger.
Gewoon goeie muziek met die prachtige taal als absolute meerwaarde zoals al aangegeven werd.

avatar van c-moon
Nogmaals aan het luisteren/ genieten
Overweeg nu of ik de 4,5 naar 5 ga brengen, dan wel laat staan op 4,5...

avatar van snarf349
hier kan menig britpop-hype-bandje een voorbeeld aan nemen. topplaat van een topband.

avatar van SirNoodle
Dit album vind ik net iets zwakker dan Vapen & Ammunition, maar misschien enkel omdat V&A wat toegankelijker was. En 'net iets zwakker dan' wil in dit geval weinig negatiefs zeggen, want het blijft een prachtplaat.

De zwaarmoedigheid van deze plaat doet me trouwens altijd denken aan 'pornography' van The Cure (ook omdat ik opener 400 slag zo zie passen op die Cure-cd).

Nog een halfje verhoogd naar 4,5 sterren

- omdat 'den doda vinkeln' helemaal opengebloeid is voor mij
- omdat het middenduo 'jarnspoken/klaparen' magisch blijft
- en omdat 'mannen I den Vita hatten' gevaarlijk dicht bij '747' komt in mijn lijstje favoriete Kent-songs (en ja, 747 staat op 1).

avatar van starsailor
Ik leerde Kent, zoals velen, kennen via If You were here en kocht meteen Isola. Heb ze nog live gezien in de kelder van Nighttown in Rotterdam (voorprogramma Kane). Daarna ook Hagnesta Hill gekocht maar heb ze daarna losgelaten omdat ze weer terug in hun schulp kropen in Zweden.
Ook alle albums daarvoor waren mij onbekend.
Toch via deze site me maar weer verdiept in deze band, te beginnen met dit album en wat een heerlijke herontdekking.
Heb ze hier weleens bespottend Radiohead uit Zweden genoemd, maar dat is niet fair.
Dit album staat als een huis, vet geluid en een paar ijzersterke songs (favo is track 2).
Ongelofelijk dat deze band zo weinig erkenning buiten Scandinavie krijgt terwijl flutbandjes als The Kooks, Infadels, The Wombats, The Fratelli's, en nog vele, vele anderen zo populair zijn.
Is het dan die Zweedse taal? Ik vind Zweeds echt belachelijk klinken, maar moet zeggen dat het me hier zelden irriteert.
Een voorzichtige 3.5* maar met een redelijke groeikans.

avatar van Ewoud
Wat een ongeloofelijk mooie muziek, waarom kende ik dit nog niet?!
Na een paar keer luisteren verdiend dit zeker een 4.0, misschien gaat het nog wel omhoog. Met deze plaat is maar heel weinig mis.

avatar van SirNoodle
En hup, we zitten aan 5 sterren, dit weekend uren in de auto gezeten met enkel dit album en me geen seconde verveelt.

variatie, diepgang, emotie... wat een wondermooie plaat !!!

avatar van Sundance-Kid
Ik heb hem nog steeds bovenaan staan, echt een pracht plaat. En ik ga echt geen drie favoriete tracks kiezen dat lukt bij deze plaat echt niet. (maar wat is het verschrikkelijk stil rond kent, het is bijna niet te geloven, waar zijn de fans?)

avatar van Pinsnider
Hiero! In afwachting van nieuw materiaal Naar het schijnt zitten de heren weer in de studio om, zoals ze het zelf zeggen, de beste plaat tot nu toe op te nemen... Ben nu al weer benieuwd!!!

avatar van itbites
Ken niet alles van Kent (maar luister heel vaak naar Den Döda Vinkeln - prachtig hoe dat nummer in het midden openbreekt).
Wat ik verder gehoord heb van de verschillende albums klinkt ontzettend goed en terwijl ik alle recensies van Kent hier op MuMe las heb ik die box "Kent 1991-2008" maar besteld...

Nu moeten jullie even zeggen dat ik daar geen spijt van ga krijgen

avatar van Pinsnider
...en dat vraag je hier tussen al die Kent fans..??? Man, dat wordt genieten!!!!!!!!!!!

itbites schreef:
Nu moeten jullie even zeggen dat ik daar geen spijt van ga krijgen

tuurlijk zit je nu te genieten
kan gewoon niet anders...

kan ik er 2 specifiek aanraden, 2 'niet-reguliere' albumtracks. Allereerst vinternoll2, staat als extra track op vapen & ammunition, da's een dubbelsingle geweest, gewoon een geweldig nummer.

En dan Välgärningar och illdåd, staat als extra track op dit album in die box, voor mij echt een weggestoken pareltje, bijna perfect (ik heb maar 1 probleem ermee, songtitel is veel te moeilijk om te onthouden laat staan uitspreken )

avatar van Pinsnider
...een ander B-kantje dat makkelijker is om uit te spreken en wat op dit moment mijn absolute favoriet is: Nihilisten!!!! Hoe is het mogelijk dat de beste nummers albumtracks of zelfs B-kantjes zijn!!!

avatar van itbites
Het was lang wachten maar de verzamelbox is dan nu eindelijk binnen (een weekje). Ben nog niet ver genoeg gevorderd om echt goed onderbouwde scores toe te kennen (ben misschien nog wat te euforisch), maar wat ik tot nu toe gehoord heb is echt van grote klasse. Isola is op dit moment mijn favoriet, maar Du & Jag Doden gaat vandaag eens grondiger beluisterd worden, die heb ik nog niet echt gehad..

Mag ik bij deze de genoemde box aan twijfelaars aanraden, want voor 50 EUR kun je je echt geen buil vallen: de complete Kent-collectie aangevuld met bonusmateriaal in een prachtige verpakking. En er is nog geen seconde geweest dat ik spijt heb gehad; het Zweeds stoort totaal niet en de geluidskwaliteit vind ik ook bij vlagen werkelijk subliem.

Grappig dat Sir Noodle Vinternoll2 noemt, want dit stond toevallig op Guitar Hero World Tour en bleek ik dus al te kennen
Die andere ga ik ook snel opzoeken.

avatar van lauradance
Ik vind de zweedse zang prachtig (in het engels lijkt het net of er een stuk magie weg valt) maar dit album vind ik het minst. Te rustig, totaal geen variatie. kabbelt rustig voort. maar nog steeds niet slecht natuurlijk maar ze kunnen beter.

kkriz
Kan niet meer stoppen met luisteren naar de afsluiter, wat een wereldnummer is dat! Ik wist allang dat ie goed was, maar het begint nu pas echt door te sijpelen....

avatar van wizard
Heb dit album de afgelopen 2 dagen 4 keer beluisterd. En als ik had geweten dat mijn mp3-speler geen mp4-bestanden afspeelde, dan nog vaker.
Ik ga nog niet met sterren strooien, daarvoor wil ik dit album vaker beluisterd hebben, maar het klinkt er goed! Ik vermoed dat dit eentje voor op de verlanglijst wordt.

avatar van wizard
Een bedrieglijk album. Ik heb het niet uitgeprobeerd, maar ik denk dat je Du&Jag Döden op een feestje zou kunnen draaien. Iedereen positief over de vrolijke muziek en die grappige Zweedse taal. Leuk plaatje, is ie makkelijk te vinden?
De volgende ochtend in bed. Nog een beetje balend dat dat ene leuke meisje met wie je graag naar buiten was gegaan om naar de sterren te kijken, uiteindelijk niet zoveel aandacht voor je bleek te hebben. In de huiskamer staan alle bierflesjes nog op de tafel. Koptelefoon op, Du&Jag Döden weer in de speler. Teksten in de hand. Zweedse teksten, Engelse vertaling ernaast.

Daar lig je dan. Alsof er een bom in je hoofd ontploft terwijl een hand je keel langzaam dichtknijpt. Zwart. Dromen van wegvliegen uit je bestaan, hand in hand met je lief van het balkon springen. Van dat leuke plaatje van gister is niks meer over. Je hebt een mooie, kleurige verpakking gekocht, maar de inhoud blijkt donkerder dan eigenlijk goed voor je is. En toch blijf je luisteren.

Als ik een album van Kent mee zou moeten nemen naar een onbewoond eiland, dan is het zonder meer Du & Jag Döden. Ook al weet ik niet of ik daar vrolijker van zou worden.

De hoogtepunten zijn voor mij 400 Slag, Du är Anga, Palace&Main en Mannen i den Vita Hätten. Minpunten zijn er niet eigenlijk, hoewel het bij mij even duurde voor ik Den Döda Vinkeln en Järnspöken kon waarderen.

Kent’s meesterwerk: 4.5*

wizard schreef:
Een bedrieglijk album. ..

nagel op de kop hoor met je commentaar, je bent enkel nog een half sterretje vergeten, mag ik je anders 'Romeo återvänder Ensam' aanraden op de hoofdtelefoon, wachtend tot het nummer een versnellering hoger knalt en luisterend naar die kronkelende 2de stem... om dat halfje in de wacht te slepen?

avatar van wizard
Ik zal Romeo Återvänder Ensam nog eens goed beluisteren, maar dat extra halfje zal er voorlopig wel niet bijkomen. Ik ben zuinig met het uitdelen van 5*.

Klåparen