Deutsch Amerikanische Freundschaft - Alles Ist Gut (1981)

West-Duitsland
Electronic
Label: Virgin

1. Sato-Sato (2:50)
  2. Der Mussolini (3:55)
  3. Rote Lippen (2:43)
  4. Mein Herz Macht Bum (4:29)
  5. Der Räuber und der Prinz (3:30)
  6. Ich und die Wirklichkeit (3:08)
  7. Als Wär's das Letze Mal (3:28)
  8. Verlier Nicht den Kopf (3:19)
  9. Alle Gegen Alle (3:58)
  10. Alles Ist Gut (3:27)
avatar van dix
dix
Mjuman schreef:
Het probleem is evenwel dat de somtijds 'mankelhafte' semantiek bij de luisteraar voor een andersoortige duiding kan zorgen. Een duidelijk voorbeeld: menigeen hier zal "No Woman, No Cry" opvatten als als er geen vrouw in je leven is, hoef je niet te janken Marley bedoelde: no woman, don't cry.

Het idee is bekend, " Here We Are Now, Entertain Us". Maar bij de sing-a-long "Wir Sind Die Turken Von Morgen" valt het niet mee om omwille van misduiding juist daar het perspectief van gisteren te kiezen.

avatar van RonaldjK
De derde van Deutsch Amerikanische Freundschaft heet Alles Ist Gut en is hun meest toegankelijke tot dan, zij het nog steeds absurdistisch. Opgenomen in de studio van producer Conny Plank in Wolperath nabij Keulen, uitgebracht bij het Engelse Virgin. Als datum van uitgave geldt 6 januari 1981. Het kwartet van voorganger Die Kleinen und Die Bösen is uitgedund tot duo Gabi Delgado-López (zang) en Robert Görl (elektronica en soms akoestische drums).

Hierboven viel bij diverse MuMensen een vorm van het werkwoord 'dansen', wat inderdaad van toepassing is. Dat hierboven enige verwarring opduikt omtrent de teksten, zoals rond Der Mussolini, is logisch. In 2017 verscheen biografie Das ist DAF, waarin één en ander wordt opgehelderd en in dit artikel noemt auteur Martin Rehfeldt het "Die perfekte Provokation". Inderdaad, DAF steekt de draak met de '-ismes' (fascisme, sociaal-nationalisme en communisme) en meteen ook het christendom. Iets met individuele vrijheid zoals die beleefd kan worden op de dansvloer, tevens passend bij de anarchistische kringen waar het duo uit voortkwam. Althans, zo schat ik dat in.

Dit soort steken nemen niet weg dat de synthesizers kunnen ronken, zoals in opener Sato-Sato. Görl is drummer en dat valt te horen in Mein Herz Macht Bum en Alles Ist Gut, waar aangename, tegendraadse beats klinken; hij combineert zijn akoestische drums met de digitale synthesizers.
In Der Räuber und der Prinz klinkt dan weer een übersimpele groove als basis voor een sprookje met een homoseksuele lading. Via Als wär's das letzte Mal klinkt wanhopig verlangen naar de ander, qua sfeer vergelijkbaar met het meest sombere werk van Joy Division. Vervolgens klinkt een geruststellend advies in Verlier nicht den Kopf.

Het album stond in Duitsland van juni '81 tot en met mei '82 in de verkooplijst, in september 1981 twee weken piekend op #15; in Oostenrijk #16. In Engeland echter geen albumnotering.

Komend vanaf Trust van Elvis Costello & The Attractions vervolg ik mijn reis door new wave. Uiteraard blijk ik weer een album te hebben overgeslagen en dus moet ik terug in de tijd. Op naar de tweede helft van 1980, als Wild Planet van The B-52's verschijnt