Kayak - Anywhere but Here (2011)

Label: Write On

1. Credible Lie (4:09)
  2. November Morning (3:57)
  3. Behind the Scenes (3:44)
  4. Anywhere but Here (4:19)
  5. Most Underrated Band in the World (3:30)
  6. Hunter and Prey (5:22)
  7. In Between Tides (4:27)
  8. Passing Cloud (2:30)
  9. Demon in Her Eyes (3:50)
  10. Life Is Good (4:11)
  11. Whereever She Goes (4:18)
  12. Messinian Skies (3:11)
  13. Over You (4:18)
  14. Bang (2:01)
avatar van Red Rooster
Afgelopen zondag was het Kayakavond bij Perron 55 in Venlo. Een fantastisch optreden voor een volle bak. Aangrijpend was de Pim Koopman tribute. Bij het door Cindy Oudshoorn gezongen Well Done'' moest ik dan ook even slikken. Wat een stem ook - en wat een vrouw . Dat leverde regelmatig een hartverscheurend duet op met Edward Reekers. Indruk maakte ook gitarist Joost Vergoossen. Iedereen kent wel het virtuoze piano-intermezzo uit ‘Chance for a lifetime’. Moeiteloos speelde hij iedere noot parallel. Verder de met een mooie stem gezegende Rob Vunderink, die functioneel maar vakkundig solowerk afleverde op zijn Gibson SG. Ook vakwerk leverde topdrummer Hans Eijkenaar en bassist Jan van Olffen.
En ‘last but not least’ natuurlijk onze ‘musician’s musician’ Ton Scherpenzeel. Voorafgaand aan de show had ik (na meer dan 35 jaar eindelijk) een gesprek met hem. Voor de belangstellenden: het interview (ca. 13 minuten) staat op onze website http://www.redroosterradio.nl/ (met een paar foto’s). Verder staat er ook een link met daaronder een door Edward Reekers (gratis ) gezongen aankondiging voor ons programma. Kon me geen fijnere reclamespot voorstellen; een mooie herinnering aan een gedenkwaardige avond.

avatar van Marco van Lochem
Het overlijden van medeoprichter en drummer Pim Koopman zorgde ervoor dat de tour n.a.v. het verschijnen van "LETTERS FROM UTOPIA" ruw werd verstoord. Het was ook even onduidelijk of de band door zou gaan, maar het verschijnen van "ANYWHERE BUT HERE" maakte duidelijk dat de band een doorstart wilde maken. Met topdrummer Hans Eijkenaar die de plek van de slechts 56 jaar oud geworden Koopman ging overnemen. De stijl op het nieuwe album borduurt voort op de voorgaande albums, met alleen maar goed in het gehoorliggende popliedjes, zonder dat slechts af en toe een topper te horen is. De ode aan Koopman in "NOVEMBER MORNING" is namelijk schitterend. De tekst en de manier van zingen tilt dit nummer naar een hemels niveau. Verder is het een prima mix van ballad en uptempo, met het grappige, door Rob Vunderink gezongen "MOST UNDERRATED BAND IN THE WORLD" en qua stijl het buitenbeentje "BANG" als aparte uitzonderingen. Als geheel pakte het album mij toen niet en dat is nog steeds het geval. Aardig, maar een "Dedicated to Pim Koopman" album had iets avontuurlijker gekund...volgens mij!