Even 'back to the topic' :
"Dedicated to Pim Koopman" staat er in kleine lettertjes achterop het CD-hoesje. En dat maakte dat ik mijn kritische vermogens bij dit album wat liet inhouden. Beetje ongepast om een geamputeerde band, nog volop bezig zaken te verwerken, te vermoeien met kritiek. Vooral lof voor het feit dát er weer een album was.
Nu zijn we ruim een jaar verder. Het album ligt niet zo heel vaak in mijn speler moet ik bekennen. Is er wat grondig mis mee? Nee, heel weinig. Het is een onvervalst herkenbaar Kayak-geluid wat we op deze huisgemaakte plaat horen.
Scherpenzeel schrijft op zijn blog:
Ik stond er echter, voor wat betreft de productie daarvan, sinds de dood van Pim in dat opzicht helaas wel alleen voor. Daar zag ik nogal tegenop. Iedereen weet dat we als componisten voornamelijk los van elkaar opereerden, maar mijn productionele klankbord en tegenspeler, de man met het grote hart, de gouden oren en de enthousiaste verhalen, die waren we kwijt. .... Tot Hans Eijkenaar in beeld kwam.
Hans Eijkenaar bleek als co-producer die rol op te pakken. Dat wil ik wel geloven, maar Hans was een prima drummer maar als producer toch nog geen Pim. Daarmee versterkte Scherpenzeel zijn spilpositie. Wie kon hem nu nog tegenwicht bieden, of over de drempel trekken?
Dan de nummers. Met slotnummer Bang wordt aangetoond dat het niet allemaal rouwstemming is wat de klok slaat. Het staat in de traditie van grappenmakerij in de geest van Give It A Name en Love Me Tonight - Get On Board. Zo 'n luchtige noot konden we ook wel gebruiken want de ballads met serieuze bespiegelingen hebben wel de overhand op dit album.
Mooie liedjes, zeker: November Morning, Anywhere But Here, In Between Tides (lijkt erg op de Amerikaanse groep 2nd Chapter Of Acts, een groep die Scherpenzeel tot zijn muzikale inspiratiebronnen rekent) en het erg fraai gezongen Passing Cloud.
Most Underrated Band In The World is hopelijk ook helemaal ironisch bedoeld. Verrassend vind ik wel het door Edward Reekers geschreven Demon In Her Eyes. Reekers is hier toch echt de meest Kayak-klinkende Kayakman. Dit nummer had op bijna ieder eerder Kayak-album kunnen staan. Dan kom ik toch op de paar zwakke plekken: Over You en Life Is Good is wel heel dertien-in-een -dozijn. En dan is er nog het overbodige spierballengerol in Most Underrated .. De CD mag ook 42 minuten duren hoor, niks mis mee.
Dan nog even off-topic: Ooit had ik de elpee Heart Of The Universe; het enige soloproject van Scherpenzeel uit 1984 met in de band Ton op 't Hof, Bert Ruiter en Chris Rainbow zang. Het zou prachtig zijn als Ton Scherpenzeel met Kayak hier een eigentijdse remake van ging maken. Daar kan hij beslist mee voor de dag komen. Het materiaal was goed, de uitwerking wat klinisch en op één of andere manier nog niet af. Losse eindjes ... misschien iets voor de toekomst.