Manfred Mann's Earth Band - Odds & Sods (2005)

Alternatieve titel: Mis-Takes & Out-takes

Label: Creature

1. Manfred Mann Chapter Three - Happy Being Me (4:07)
  2. Manfred Mann Chapter Three - Travelling Lady (5:51)
  3. Manfred Mann Chapter Three - Messin' Up the Land (8:43)
  4. Manfred Mann Chapter Three - Fish (5:24)
  5. Manfred Mann Chapter Three - Turn You Away from My Door (3:29)
  6. Ashes to the Wind (4:35)
  7. Ned Kelly (2:54)
  8. Please Mrs. Henry (3:52)
  9. Jump Sturdy (6:57)
  10. Holly Holy (3:54)
  11. Tribute (5:40)
  12. Ain't No Crime (3:28)
  13. In the Beginning (5:22)
  14. Joybringer (3:26)
  15. Be Not Too Hard (4:11)
  16. Blinded by the Light (3:49)
  17. Spirits in the Night (3:15)
  18. Living Without You (3:34)
  19. Pretty Good (4:04)
  20. California Coastline (2:47)
  21. Hollywood Town (5:07)
  22. Chicago Institute (5:49)
  23. Quit Your Low Down Ways (3:26)
  24. California (3:46)
  25. Runner (4:38)
  26. Summer in the City (4:39)

met Gary Dyson en Maggie Ryder

27. Rebel (4:09)
  28. Salmon Fishing (4:04)
  29. Redemption Song [Live] (3:23)
  30. Singing the Dolphin Through (8:16)
  31. For You (3:51)
  32. I (Who Have Nothing) (4:14)

met Shona Laing

33. Redemption Song (4:10)

met Shona Laing

34. Africa Suite (8:35)
  35. War Dream (3:08)
  36. Heart on the Street (4:51)

met Willy Finlayson

37. Telegram to Monica (5:35)

met Denny Newman en Maggie Ryder

38. All Through the Night (3:52)

met Gary Dyson

39. Better Place (5:14)
  40. Demolition Man [Live] (4:12)
  41. Martha's Madman [Live] (10:07)
  42. Instrumedicine Song (4:02)
  43. Geronimo's Cadillac (3:49)
  44. Tumbling Ball (3:55)
  45. Lead Me to Water (4:26)
  46. To the Limit (4:18)
  47. Don't Let Me Down (4:09)
  48. Nature of the Beast (4:37)
  49. Pleasure and Pain [Live] (7:27)
  50. Dirty City [Live] (5:25)
  51. Don't Bring Me Down (Castles Burning) [Live] (7:25)
  52. SOS [Live] (3:51)
  53. Davy's on the Road Again [Live] (6:41)
  54. Hillbrow (5:31)
avatar van The_CrY
De grote Odds & Sods boxset bestaat uit 4 CDs met in categorieën onderverdeeld de hierboven staande nummers. Het zijn veelal andere versies van de nummers die we al kennen, en ook een serieus aantal nieuwe nummers en live versies.

CD1 - In the Beginning (nr 1-15)
De eerste schijf bevat veruit het meest interessante werk. De eerste vijf nummers zijn afkomstig van het legendarische derde album van Manfred Mann's Chapter Three. Interessant om te horen want in bijvoorbeeld Messin' Up the Land hoor je duidelijk de inspiratie terug voor het latere Messin' dat op de LP met dezelfde titel uit 1973 is gekomen. Hierna komen de nummers voor de allereerste LP van de Earth Band, genaamd Stepping Sideways, destijds geschrapt omdat de band zodanig veranderd was dat het geen goede representatie zou zijn van het geluid van de Earth Band. Een aantal nummers hiervan stonden in andere versie dus al op de echte debuutplaat of die erna, maar een paar ervan zijn helemaal nieuw. Klinkt erg interessant, een stuk meer country rock achtig dan het duidelijke bluesy rock van de eerste LP.

CD2 - Hollywood Town (nr 16-28)
Deze CD concentreert zich op wat succes had in de VS, maar vooral op de VS-only nummers. Veelal single versies van nummers die in de VS succes hadden, zoals Spirits in the Night met niet Rogers maar Thompson op de vocalen. Helemaal nieuw hier is de Lovin' Spoonful cover Summer in the City, destijds opgenomen als VS-only nummer voor het album Masque uit 1987, maar dat is niet doorgegaan.

CD3 - Brothers & Sisters (nr 29-41)
Cd nummer 3 focust zich op de vele verschillende vocalen die in de Earth Band de ronde hebben gedaan. Enkele nieuwe nummers en single versies of live versies (welke zeer de moeite waard zijn), maar ook teveel gewoon nummers die op albums voorkomen.

CD4 - To the Limit (42-54)
De laatste schijf bevat veelal spul van het werk uit de jaren 90 en daarna. Aangezien nu Noel McCalla zijn intrede doet is deze CD ook één van de leukere, met veel nummers van de Soft Vengeance sessies die het album niet gehaald hebben maar ook speciale versies zoals Tumbling Ball met Noel op de vocalen i.p.v. Chris Thompson. Verder ook een nummer uit de opnames van 2006, namelijk het instrumentale Hillbrow.

Al met al een boxset voor de verzamelaar. Hele mooie verpakking ook met een dik boekje met heel veel informatie over de Earth Band en alle leden die erbij gezeten hebben. Ook staat er per nummer (voor alle 54 dus) een stukje tekst van de auteur die toelicht waarom het nummer erop gekomen is en wat er zo apart aan is. Op verzoek wil ik bij bepaalde nummers dat wel even toelichten, het is zeer interessant om te lezen.

Conclusie, leuk voor de heb, maar echt luistermateriaal is het niet. Ze hadden de boxset naar mijn mening beter kunnen verdelen in:
CD1 - Manfred Mann Chapter Three - Volume III (de hele plaat dus)
CD2 - Stepping Sideways (ook helemaal)
CD3 - Single Cuts
CD4 - Previously Unreleased Tracks
En misschien wat live tussendoor.

avatar van musician
Een interessant en informatief stukje!

Ik heb deze cd inmiddels besteld en ben alvast zeer verguld met de deelname van nummers die wel op single verschenen zijn maar nooit op een album en zelfs niet op een verzamelalbum.

Zo zie ik I who have nothing staan en Redemption song (de akoestische single?) en dat maakt deze box alleen al de aanschaf waard.

Uiteraard ben ik het niet eens met de stelling dat als Noel McCalla aantreedt (i.p.v. het tijdperk Chris Thompson) het gelijk een stuk leuker wordt: er gaat natuurlijk niets boven de schuurpapieren (en uiterst kenmerkende) vocalen van Chris Thompson.

Ik zie voor het overige heel wat onbekende (dus nieuwe) titels staan, dat wil zeggen, geen titels die op gangbare studio-albums van MMEB of desnoods een verzamelaar zijn terug te vinden. Vandaar dat ik mij hier juist zeer op verheug, per slot van rekening moet je je maar afvragen wat er nog te verwachten is van Manfred Mann (72). Volgens mij moet het nog steeds kunnen en wacht ik braaf af.

Tot die tijd lijkt mij dit een prima overzicht met veel overgebleven en/of nieuw materiaal.

avatar van The_CrY
Tja op zich ben ik ook meer fan van Chris Thompson dan van Noel McCalla, maar qua extraatjes in deze boxset vind ik dat tijdperk leuker aangezien we van veel Thompson nummers de guide vocals van Noel McCalla krijgen te horen.

Verder natuurlijk reuze dat je de box gaat aanschaffen! Absoluut elke cent waard.

avatar van musician
Lieverdekoekjes worden niet gebakken, maar ik sluit me wel een beetje aan bij je betoog in je allereerste bijdrage bij dit album, dat het er wellicht iets anders uit had kunnen zien.

Aangezien we waarschijnlijk de enige twee Nederlanders zijn met dit boxje, kunnen we inderdaad eens een mooi onderscheid maken wat wel en wat niet een box als deze het mooiste zou maken.

Manfred Mann's Earth Band heeft nog heel wat losse singles gemaakt die niet op een album verschenen en veel andere singles ingekort of geremixt t.o.v. het album. Niet veel daarvan werden overigens hits dus om die reden zouden al die singles in een overzicht als dit moeten worden opgenomen.

De albums van Chapter III is wel één schijfje waard. Daarnaast kunnen er wat mij betreft twee cd-tjes worden ingeruimd met een mooie compilatie van Mick Rogers op vocalen MMEB (1972), Glorified Magnified (1972), Messin' (1973), Solar Fire (1973), The good earth (1974) en Nightingales and Bombers (1975) inclusief de singles.

Ook Chris Thompson mag 2 cd's vol zingen met veel vanaf The Roaring Silence tot en met Criminal Tango + singles en onbekende b-kantjes.

Ten slotte nog één cd voor de periode vanaf Masque tot en met 2006, dan kom je Thompson ook nog een paar keer tegen.

Ter promotie en verkoop zou ik er dan nog een live cd bij doen met het beste werk dat er ooit in levende lijve is opgenomen.

Dat hou ik ook graag een beetje van ordentelijke overzichten, dus chronologisch.

En hoewel het meeste dat wordt geboden verreweg als prachtig is te omschrijven, vind ik dit, ook in samenstelling, dus niet het allerbeste wat Mann bij een boxje met vier cd's had kunnen bedenken. Dan mis ik bepaalde zaken en had ik andere weer weggelaten.

Neemt niet weg, dat het voor ontbrekende nummers in je collectie een zeer welkome aanvulling is.

avatar van IntoMusic
Eigenlijk mij nooit verdiept in deze band, dus ga deze box en het ‘Mann Live’ album eind deze week eens beluisteren.