Hollenthon - With Vilest of Worms to Dwell (2001)

Oostenrijk
Label: Napalm

1. Y Draig Goch (3:55)
  2. Woe to the Defeated (5:52)
  3. Lords of Bedlam (5:35)
  4. To Kingdom Come (5:32)
  5. The Calm Before the Storm (5:03)
  6. Fire upon the Blade (5:18)
  7. Conquest Demise (6:31)
  8. Conspirator (7:23)
avatar van J.Bell
Een heerlijk album. Mooie klassieke invloeden. Hier kan ik me absoluut bij vermaken. Vooral "Lords of Bedlam" is echt schitterend, al zakt ie op het einde wel een heel klein beetje in.

avatar van HammerHead
Hmm, volgens mij heb ik dit album een keer beluisterd. Ik kan me de nummers echter niet meer voor de geest halen. Dat moet dan toch nog eens over gedaan worden, ik zet 'm op m'n "to do" lijstje.

avatar van HammerHead
Na 1,5 jaar dacht ik er eindelijk eens aan deze plaat nog eens te beluisteren.

Een redelijke album met daarop een lekker diep raspende grunt en zoals hierboven genoemd veel klassieke invloeden. Hier en daar wat teveel en te bombastisch aangezet waardoor het nogal "over the top" bij mij overkomt.
Het opduiken van Prokofiev's Dans der Ridders in Lords of Bedlam is tot daar aan toe, maar het veelvuldig gebruik van opera vocalen laat een nogal kitscherige indruk bij mij achter.

Een krappe 3,5.

Parabola
Ooit eens op de gok gekocht en toendertijd aangenaam verrast. De klassieke en symfonische elementen doen het hem en geven het album een bombastisch geluid, maar tegelijkertijd voelt het zo kaal aan. Ik was hier wel snel op uitgekeken, maar apart is het wel en dat waardeer ik. 3,0*

Kenneth
Sterke plaat. Atmosferisch, symfonisch, melancholisch en melodieus tegelijk. De klassiek aandoende stukken doen mij nog het minst, maar desondanks een alleraardigst plaatje: 3,5

Kenneth
Ik verhoog 'm naar 4*, kan totnogtoe geen genoeg krijgen van deze plaat

DutchViking
Apart plaatje, dit. Min of meer per toeval stuitte ik in de nabijgelegen platenzaak op dit album van Hollenthon. Apart is 'With Vilest of Worms to Dwell' (wat zou die titel betekenen? ) absoluut, atmosferisch en symfonisch eveneens, maar toch trekt het me niet echt. Ik twijfel voorlopig nog tussen 2,5 en 3.

avatar van JLjuju
Lords of Bedlam is echt een supervet nummer.
Mooie sample van Prokofiev's Dance of the Knights.
Binnenkort dit eens goed checken.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Hollenthon is een groep onder leiding van grote bezieler en frontman van Pungent Stench, Martin Schirenc, die instaat voor zang, gitaar, bass en toetsen. Zijn echtgenote Elena Schirenc zingt ook op het album en Mike Gröger is drummer van dienst. Deze With Vilest of Worms to Dwell is hun tweede plaat en heb ik uitgekozen als mijn zesde inzending in het Metal Album van de Week. Er waren hiervoor meerdere redenen…

Vooreerst zoek ik in muziek altijd dezelfde aanknopingspunten, een beetje saai misschien in de oren van velen maar ik kan er ook niet aan doen: intensiteit, inventiviteit, bezieling, goede songs en goede muzikanten. Dit album bevat voor mij deze elementen en kan na een groot aantal luisterbeurten mijn goedkeuring wegdragen. Er is meer dan voldoende afwisseling op een album vol bombastische orkestrale death metal met een aanzienlijk aantal Folk elementen. Welk genre is dit nu? Welk label kleef je hierop? Oordeel voor jezelf.

Een aantal jaren geleden heb ik eens in een stevige discussie op café gewezen op de overeenkomsten tussen Metal en Klassiek, ook al omwille van die reeds vermelde aanknopingspunten. “Natuurlijk” werd ik weggehoond door een aantal snobistische heidenen maar laat mijn wraak zoet zijn met dit album. Voorbeelden? Nummer drie Lords of Bedlam bevat elementen van Sergei Prokofiev (Dans der Ridders) en To Kingdom Come bevat elementen van Carl Orff (Carmina Burana).

Schijn bedriegt, laat de albumtitel het ergste vermoeden – “weer zo’n death metal groep” - het is gewoon afkomstig van een sonnet (LXXI) van William Shakespeare:
No longer mourn for me when I am dead
Than you shall hear the surly sullen bell
Give warning to the world that I am fled
From this vile world with vilest worms to dwell.

Prachtig uitgevoerde muziek op een stevig meeslepend album met een haast ideale lengte – leve de drie kwartier – en met een aantal persoonlijke hoogtepunten waaronder mijn favoriet To Kingdom Come. En dat voor een groep uit Oostenrijk, een niet zo traditioneel Metal land, het leert mij verder kijken dan mijn neus lang is. Er is nog Metal leven buiten Amerika, Engeland, Duitsland of Japan.

Bericht aan de heren organisatoren van Night of the Proms: hoeveel keren gaan jullie godverdomme nog die John Miles op de affiche zetten en andere vergane gloriën? Er zijn genoeg metalgroepen beschikbaar die zich kunnen meten met een symfonisch orkest en gemakkelijk overeind blijven waaronder deze Hollenthon uit Oostenrijk. Metallica met S&M? Laat me niet lachen, groepen als Hollenthon doen dit oneindig veel beter. Listen and learn!

avatar van jasper1991
Het orkest ondersteunt de deathmetal inderdaad prima. Hollenthon doet me denken aan bands als Septic Flesh en Stormlord. Vooral het laatste nummer vind ik erg mooi met dat orgelloopje. Ik geloof zomaar dat dit rechtstreeks uit een bestaande klassieke compositie is, maar het past prima wat mij betreft. Goede inzending!

avatar van JSPR_G
Erg mooie inzending voor Metal Album van de Week, Sir Spamalot! De klassieke elementen zitten prachtig verweven doorheen het metalgeweld. Het doet ook mij bij vlagen aan Septic Flesh denken, wat zeker niet negatief is, maar dan minder bombastisch. Lords of Bedlam is heerlijk.

4* voorlopig.

avatar van The_CrY
Prachtige inzending was dit Metal Album van de Week. Het orkest zit goed verwerkt in het metaal en de soms wat folky elementen vragen om een vergelijking met Wintersun (of misschien wel andersom). Het album wordt naar het einde toe ook steeds beter. Mijn favorieten zijn dan ook Conquest Demise en Conspirator.

avatar van jasper1991
Sir Spamalot heeft altijd een neusje voor inzendingen die algemeen gewaardeerd worden. Ook Savage Grace en The Alchemist bevielen mij (en anderen).

avatar van Lau1986
Best een aardig album. De folk is niet irritant aanwezig en werkt eigenlijk erg goed op dit album. De klassieke stukken zijn prachtig door de muziek heen geweven. Door de folk elementen is dit helemaal geen duister album, eerder een wat opzwepend album. Ik vind alleen de grunt niet zo heel geweldig. Die had wel wat voller gemogen. Verder leuk album!

avatar van wizard
Hier en daar hoor ik mooie melodiën, maar over het algemeen vind ik het album een beetje kitscherig. Teveel orkesten en gezangen naar mijn smaak.

avatar van Von Helsing
Sir Spamalot schreef:

No longer mourn for me when I am dead
Than you shall hear the surly sullen bell
Give warning to the world that I am fled
From this vile world with vilest worms to dwell.

Prachtig stuk! Persoonlijk kan ik geen genoeg krijgen van dit werkstuk, het verveelt nooit.