OSI - Office of Strategic Influence (2003)

Metal / Rock
Label: Inside Out

1. The New Math (What He Said) (3:36)
  2. O.S.I. (3:48)
  3. When You're Ready (4:09)
  4. Horseshoes and B-52's (4:18)
  5. Head (5:17)
  6. Hello, Helicopter! (3:44)
  7. ShutDOWN (10:25)

met Steven Wilson

8. Dirt from a Holy Place (5:10)
  9. Memory Daydreams Lapses (5:56)
  10. Standby (Looks Like Rain) (2:09)
  11. Set the Controls for the Heart of the Sun * (8:49)
  12. New Mama * (2:22)
  13. The Thing That Never Was * (17:21)
avatar van dynamo d
Goede band en lekker debuutalbum met het schitterende ShutDOWN, waarop Steven Wilson (van Porcupine Tree) de leadvocals voor zijn rekening neemt. Verder zijn Head en Horseshoes and B-52's goede nummers. De opvolger 'Free' van dit jaar vind ik overigens nog beter dan Office of Strategic Influence. Anyhow, lekkere nieuwe ProgRock-band. 4,5*

avatar van dynamo d
Album blijft een beetje hangen op de 18 stemmen en dat is jammer want het is lekkere metal progrock. En daarbij doet Steven Wilson ook nog mee. Op ShutDOWN zingt hij zelfs. Dat is een Porcupine Tree-achtig nummer. Dus kom op MuMe-ers geef dit album een kans. Opvolger Free vind ik overigens ook erg goed.

avatar van Flipper
Okay, wat ondersteuning van mijn kant. Heerlijke progmetal waarin je de invloeden van Fates Warning/Dream Theater/Porcupine Tree duidelijk terug hoort. Mocht je over willen gaan tot aanschaf, neem dan de limited versie met de extra CD. Deze heeft het magistrale nummer 'The thing that never was'. Het hele album komt dan als één grote stoomlocomotief voorbij, na 17 min heb je weer ruimte om te ademen.
Ook staat er een docu op over de werzaamheden van de heren in de studio.

Verplichte kost voor elke prog(metal) fan.

avatar van c-moon
Ik sluit me (graag!) aan bij vorige sprekers! Dit is idd. een zeer fijn album, en wel degelijk "verplichte kost" !

Men neme JIM MATHEOS (Fates Warning - guitars, keys, programming) men neme KEVIN MOORE (ex-Dream Theater, Chroma KEy - vocals, keys, programming) en voege daar een flinke scheut MIKE PORTNOY (Dream Theater - Drums) aan toe: het resultaat van dit recept: het verrukkelijke gerecht OFFICE OF STRATEGIC INFLUENCE oftwel: OSI.

En dat staat garant voor aanstekelijke en tegelijk funky progrock om duimen en vingers bij af te likken...

Nooit geweten dat Kevin Moore zo'n goed zanger was !
Portnoy drumt weerom de pannen van het dak....
Gitaarschoonheid komt van Matheos...

En, ja, ook de gastbijdragen van STEVE WILSON (op "ShutDOWN") en SEAN MALONE (Gordian Knot) op bass en "stick" mogen er absoluut zijn....

Zalige sound wordt hier gecreeerd.... Een progmeesterwerkje met vele hoogtepunten... de welke hoor ik u vragen?
Tja. De welke NIET?
Maar goed: toch dan even mijn uitschieters opsommen:

- "O.S.I". (!)
- Head (!!!)
- ShutDOWn !!!!
- Standby (Looks Like Rain)

Maar zeker ook de bonusjes... de fenomenale versie van Pink Floyd's "Set the controls for the heart of the sun", of wat dacht u van de interpretatie van Neil Young's "New Mama"... En dan zwijg ik nog over het geniale "The Thing That Never Was" (eigenlijk demo voor het uiteindelijk véél kortere "looks like rain"...

Dit CD'tje (liefst in zijn limited edition versie) is een waar HEBBEDING en een ware MUST voor elke (prog-) muziekfan... Zou wat mij betreft in ELKE platenkast mogen/ moeten!

Hallelujah!

avatar van itbites
Heb begrepen dat Matheos aan Portnoy gevraagd heeft om niet 'zoals normaal' te drummen, maar zich een beetje in te houden
En inderdaad klinkt Portnoy een stukje ingetogener, wat in het geheel niet storend is omdat het de licht mechanische strakheid van de muziek ten goede komt.

Geweldige CD.

avatar van notsub
Als je de namen ziet, die hierop meedoen, mag je hier best hoge verwachtingen hebben. Het is dan ook wat jammer dat er wel heel veel aan sfeer geboden wordt en het wat ingetogen klinkt allemaal. Ik mis wat energieke tracks om evenwicht te bieden. Maar er is desondanks kwaliteit genoeg aanwezig voor een lekkere zit.

avatar van Nicholas123
Bijzonder geslaagd project van deze grote namen uit de prog-rock. Dit doet voor niets van Dream Theater of Fates Warning onder. Sterker nog, ik vind dit een stuk meer bezieling en originaliteit in huis hebben dan de meeste Dream Theater platen. Begin toch steeds meer fan van Kevin Moore te worden. Fijne teksten, mooie samples en geprogrammeerde dingen (weet niet hoe je het nou precies zou moeten noemen). Portnoy houdt zich in en het komt de muziek ten goede. Lekker gitaarwerk, gevarieerd maar wel "to the point". Erg fijne cd.

Ozric Spacefolk
Ik vind er persoonlijk helemaal niks aan en zelfs erg vervelende muziek.

avatar van Nakur
Je geeft erg vervelende muziek een voldoende?

Ozric Spacefolk
Ja want het is wel van goede kwaliteit.

Het is niet slecht zoals de andere platen die ik sterren geef.

nicoot
Nieuw album 'Fire Make Thunder': meer info en album sample OSI | Fire Make Thunder - metalblade.com

avatar van vielip
Heb dit album nu opstaan. Klinkt goed. Al hoor ik wel veel dingen waarbij ik denk; dat ken ik. Maar toch blijft het (net) genoeg boeien om 'm uit te zitten. De stijl van Portnoy haal je er gelijk uit. Toch klinkt hij hier anders dan dat we tot dan toe van hem gewend waren. Bevalt me wel. Album moet ik nog wat vaker horen om 'm op waarde te schatten.