Birdy - Birdy (2011)

Label: Atlantic

1. 1901 (5:11)
  2. Skinny Love (3:23)
  3. People Help the People (4:16)
  4. White Winter Hymnal (2:17)
  5. District Sleeps Alone Tonight (4:44)
  6. I'll Never Forget You (3:47)
  7. Young Blood (4:04)
  8. Shelter (3:44)
  9. Fire & Rain (3:07)
  10. Without a Word (4:46)
  11. Terrible Love (4:43)
  12. Comforting Sounds * (8:57)
  13. Farewell and Goodnight * (2:02)
  14. People Help the People [RAK Studios Session] * (4:17)
  15. Just a Game * (3:51)
  16. What You Want * (4:12)
Na het horen van een cover van Skinny Love van Bon Iver was ik zeer benieuwd in welke mate ze de rest van de nummers die op het album staan dat 7 november is verschenen. De 15-jarige Birdy uit Engeland heeft me namelijk heel positief gestemd toen ik dat nummer hoorde.

Toen ik de tracklist zag, werd ik nog benieuwder dan ik al was. Er staan nummers van bekende bands als Phoenix, The xx, Fleet Foxes en als klap op de vuurpijl een van The National op. Nou ben ik normaal niet zo van de coveralbums, alhoewel Nada Surf er vorig jaar ook een mooie heeft geproduceerd. Het nummer Skinny Love en ook de andere al bekende cover van Shelter van The xx zorgden toch voor de benodigde interesse.

Nou blijkt het ook daadwerkelijk allemaal goed in elkaar te steken. Natuurlijk zijn er een aantal nummers die wat minder geslaagd zijn zoals de cover van White Winter Hymnal van Fleet Foxes en District Sleeps Alone Tonight van The Postal Service, maar over het algemeen ben ik ook over de rest wel te spreken.

Anders is dat met het nummer Terrible Love, dit is namelijk een van de beste nummers van The National. Birdy moet geweten hebben dat dit heel moeilijk is om te overtreffen. Dit doet ze dan ook niet, wat ze wel doet is haar eigen interpretatie geven, waar ze heel aardig in slaagt. Een heel mooi nummer tot een heel mooi nummer maken is toch knap.

15 Jaar en dan al zoiets moois produceren, dan moet er nog een goede toekomst in het verschiet liggen. Nou valt dit niet in de categorie 'meesterwerk' mede omdat er covers op staan, maar het maakt me wel heel nieuwsgierig naar eigen werk. Maar dat zal vast wel goed komen.

klik

avatar van Nick4
Ik verbaas mij best wel over de vele negatieve reacties over dit album hier op MuMe. Bij deze dan ook even een positieve toevoeging.

Mijn interesse in Birdy was gewekt toen ik hoorde over een 15-jarig meisje dat piano covers maakte van indie-nummers. In de juiste uitvoering kan dat best slagen namelijk. Ik kende van 4 nummers het origineel voordat ik het album ging luisteren. Het meest benieuwd was ik naar een van mijn persoonlijke favorieten: Terrible Love van The National. En wat een prachtige uitvoering bleek dat te zijn zeg! Een en al kippenvel. Ze gooit het hele nummer volledig om en zet het naar eigen hand.

En dat is eigenlijk meteen het sterkste punt van het album. Ondanks dat de originelen allemaal erg verschillend zijn, weet Birdy ze allemaal eigen te maken, alsof ze deze zelf geschreven heeft. Daarbij heeft ze een prachtig, herkenbaar stemgeluid wat daar ook aan bijdraagt. Dit allemaal zou nog verpest kunnen worden door een veel te gladde productie, maar godzijdank gebeurd dit niet en blijft de pure, emotionele kernen van de originelen goed bewaard. Met name op de live-opnames waar ze de nummers solo speelt wordt dit duidelijk; ze weet de nummers met veel gevoel en eer aan het origineel te brengen. Als er dan ook nog een eigen nummer opstaat die kwalitatief verre van onderdoet, dan kan ik niks dan lof uitspreken.

Birdy heeft zich dan wellicht nog niet bewezen als singer-songwriter, maar als artiest heeft ze alvast mijn respect.

avatar van tbouwh
Skinny Love en People Help the People zijn schitterende nummers, en ook de nummers waarmee Birdy beroemd geworden is. De meeste andere liedjes op dit album vind ik echter ( helaas ) nogal kleurloos, waardoor ze me niet blijft boeien. Jammer, want de stem is er. Het repertoire is op dit album over de breedte echter nog niet sterk genoeg. 3*, omdat haar fantastische stem, gecombineerd met 2 mooie singles, zeker een voldoende verdient.