Animals as Leaders - Weightless (2011)

Label: Prosthetic

1. An Infinite Regression (3:26)
  2. Odessa (4:14)
  3. Somnarium (4:15)
  4. Earth Departure (5:10)
  5. Isolated Incidents (3:48)
  6. Do Not Go Gently (3:41)
  7. New Eden (2:41)
  8. Cylindrical Sea (4:33)
  9. Espera (2:14)
  10. To Lead You to an Overwhelming Question (4:50)
  11. Weightless (5:16)
  12. David (2:28)
avatar van Don Cappuccino
Animals As Leaders is misschien wel de instrumentale metalband van deze tijd volgens velen. Bij het debuutalbum had ik daar zo mijn twijfels over maar hier begin ik er steeds meer overtuigd van te raken.

Animals As Leaders bestaat uit 3 leden: 2 gitaristen en een drummer. De hoofdpersoon is Tosin Abisi, een geweldige gitarist met een extreem goede techniek. Hij speelt ook de baslijnen op zijn gitaar. Op een 8-snaar kan dit gemakkelijk.

Door zo veel snaren kun je vaak in hetzelfde belanden en dat was het probleem bij het debuutalbum. Voor paar nummers geweldig, daarna sloeg de verveling toe. Weightless is sterker en meer gefocust.

Deze 12 (niet 11) nummers vormen een geweldig geheel en dat is toch wel heel knap voor een instrumentaal album. Er wordt geflirt met elektronica en jazz. Vooral bij het nummer To Lead You To An Overwhelming Question. Een behoorlijke opgefokt jazzy ritme wordt opgevolgd door een bruut stuk met lage Meshuggah-achtige grondtonen.

Weightless is een album wat je paar keer moet draaien. Het is namelijk niet de makkelijkste muziek. In Amerika is deze band inmiddels erg bekend, in Europa moet het nog komen. En met dit album kan het wel eens gaan gebeuren.

avatar van james_cameron
Instrumentale albums doen me doorgaans niet veel; dat is ditmaal helaas niet anders. De nogal jazzy metal die de band hier brengt is afwisselend heavy en ingetogen, maar kan eigenlijk nergens echt boeien. Het vakmanschap van de muzikanten spat van de plaat af, maar ik mis memorabele songs en melodielijnen.