Mijn waardering voor dit album is in zekere zin ook een sinusoïde: in eerste instantie hooggespannen door de waarderingen van anderen. Na de eerste maal draaien snapte ik daar totaal niets van en schreef ik - zoiets kan ik wel - een redelijk pissige waardering.
Daarna ging het debat van start en draaide ik het nogmaals - overigens stond het album al een tijdje 'ongebruikt' op de hard disk (en dus is de eerste indruk niet overweldigend geweest).
Maar, nu komt het, een eerste indruk is niet allesbepalend; een album afschrijven obv een eerste indruk is niet zorgvuldig. Er staan idd een aantal goede tracks op, al blijft het vette accent mij iig storen.
Ik zal het album naar 3* tillen - daarmee is het een voldoende, maar ik besef dat het in deze moderne tijden eigenlijk wel het label 'curieus' verdient - en dus zeker om gedraaid en beluisterd te worden - misschien wel meer dan Interpol 4.
Morinfen schreef:
Ik heb waarschijnlijk een licht ander perspectief dan de meeste andere MuMers gezien ik naar new wave & post punk achtige toestanden beginnen luisteren ben eind de jaren 90, dus ik heb niet de nostalgie-factor van de "ouwe wavers" noch de jeugdige geldingsdrang van mensen die erbij gekomen zijn circa Interpol. Ik maak me sterk dat mijn oordeel wat dat genre betreft daardoor minder beïnvloed is door dingen die er eigenlijk niet toe zouden mogen doen.
Dat vind ik een intrigerende passage. Muziek heeft nl net als literatuur de eigenschap dat het én tijdsgebonden is én nog steeds verkrijgbaar en draaibaar.
Het moment waarop je in een bepaalde band/muzieksoort/subgenre instapt, is dan vaak bepalend: stap je bij Interpol in bij Antics, dan zal dat je toetssteen zijn; en ga je alles ervoor vandaaruit waarderen.
Voor mij zijn er dan 3 perspectieven:
het toen/toen-perspectief - recontructie zeg maar van het historisch perspectief
het toen/nu- perspectief: vanuit de stemming/kennis van nu kijken naar de muziek van toen; leidt vaak tot verwerping van bepaalde stromingen: "in de 80's gebeurde er muzikaal weinig".
het nu-perspectief, met aandacht voor het verleden.
Ik probeer zoveel mogelijk de derde zienswijze te huldigen. Uiteraard ervaar ik het nog steeds als bijzonder dat ik gepuberd heb met soul, de love generation ben binnengewandeld en in mijn studietijd met wave-en postpunk aan de haal ging en veel dingen uit de eerste hand heb meegemaakt. Dit moet echter niet een post worden van de OW'die vertelt van vroeger toen alles neter was - want dat is gewoon niet zo (al waren tickets wel goedkoper).
Het zou mij daarom zeer verbazen als een twintiger nu niet op zou komen voor bands van nu - en dat is niet hatelijk bedoeld. Ik geloof waarachtig dat dit een zeer integere band is - net zoals Factory en JD destijds heel integer en idealistisch waren; daar zou niet een song zijn uitgeleend voor commerciële doeleinden (geurreclame). Soms denk ik wel eens dat Tony Wilson geruist wat commerciëler had kunnen zijn.
Kortom ik zal het album heus nog draaien
