Common - The Dreamer / The Believer (2011)

Label: Warner Bros.

3. Blue Sky (4:04)
  4. So Sweet (3:37)
  5. Gold (4:19)
  6. Lovin' I Lost (3:52)
  7. Raw (How You Like It) (3:56)
  8. Cloth (4:34)
  9. Celebrate (4:03)
  10. Windows (4:01)
  11. The Believer (3:44)

met John Legend

12. Pops Belief (4:56)
avatar van Illmaticly Ill
Op zich best een redelijke plaat. Het album begint met The Dreamer, en ik ben meteen verkocht. Common rapt heerlijk en de productie is . Dan komt Ghetto Dreams, weer een erg goed nummer; harde productie, leuk verhaal en een goede gastbijdrage van Nas. Leuke clip ook . We zijn bij het derde nummer belandt, Blue Sky, dat ook weer erg goed klinkt. Goede productie en goede verses van Common. Tot hier toe ben ik zeer tevreden over Common's meest recente album.

Track 4; So Sweet. Common rapt wat minder goed en de productie valt tegen, jammer. Het nummer dat daar op volgt, Gold, is wel weer een redelijk nummer. Rustige productie, Common rapt heerlijk en de zang in de hooks vind ik ook wel lekker klinken. Lovin' I Lost en Raw (How You Like It) vallen me 'n beetje tegen. Het is niet echt slecht, dat zeker niet, maar ik vind het totaal niet 'Common-waardig'. Cloth, Celebrate en Windows zijn dan weer iets beter, maar nog steeds vind ik dat Common hier zijn niveau niet haalt en de producties zijn gewoon niet echt creatief.

Laat ik het zo zeggen: hier staan voor de helft tracks op die je niet goed maar ook niet slecht kan vinden. Het zijn van die tracks die totaal niet blijven hangen. Gelukkig maakt The Believer het dan weer een beetje goed: heerlijke productie, goede verses en fijne gastbijdrage van John Legend. Wat een heerlijke stem heeft die man toch. Dan blijft nog Pops Belief over. Vele mensen vinden het maar irritant, ik kan er juist van genieten. Altijd weer die wijze woorden van Common's vader!

Al met al, redelijke plaat met 4 tracks die ik zeer goed vind, te weten: The Dreamer, Ghetto Dreams, Blue Sky en The Believer. De andere tracks zijn niet echt slecht, maar nogmaals, ze blijven niet hangen. Het ontbreekt daar gewoon aan creativiteit lijkt mij. Erg jammer.

Toch krijgt The Dreamer, The Believer een dikke 3,5*.