Maxïmo Park - A Certain Trigger (2005)

Label: Warp

1. Signal and Sign (2:25)
  2. Apply Some Pressure (3:19)
  3. Graffiti (3:05)
  4. Postcard of a Painting (2:14)
  5. Going Missing (3:41)
  6. I Want You to Stay (3:44)
  7. Limassol (3:42)
  8. The Coast Is Always Changing (3:19)
  9. The Night I Lost My Head (1:51)
  10. Once, a Glimpse (3:03)
  11. Now I'm All over the Shop (2:23)
  12. Acrobat (4:42)
  13. Kiss You Better (2:05)
  14. Signal and Sign [Live in Tokyo] * (2:49)
  15. The Coast Is Always Changing [Live in Tokyo] * (3:27)
  16. Graffiti [Live in Tokyo] * (3:04)
  17. I Want You to Stay [Live in Tokyo] * (3:43)
  18. Limassol [Live in Tokyo] * (3:41)
  19. Once, a Glimpse [Live in Tokyo] * (3:15)
  20. Kiss You Better [Live in Tokyo] * (2:26)
Nog zo'n leuke nieuwe band! Aanstekelijke nummers die echt blijven hangen, maar ook weer niet te simpel zijn. Je hoort Franz Ferdinand zeker terug, maar ze hebben genoeg van zichzelf om zich te onderscheiden.

avatar van bonothecat
Ben het met obsessed eens dat je heel veel bekende invloeden terughoort. In eerste instantie denk je dit ken ik al. Maar het heeft zeker meer te bieden dan de eerste luisterbeurt doet vermoeden. Acrobat is een prachtig nummer. Maximo park krijgt niet de orginaliteitsprijs....maar wel de lekker-ik-wil-deze-cd-vaker-horen-prijs!

'Hype van het jaar ? Jaaaa ! Plaat van het jaar ? Jaaaa (althans: één van de kanshebbers) '

- Om maar eens een fameuze musicmeteraar te quoten

Of dit album echt de hype van het jaar is weet ik niet, al zie ik zijn populariteit gestaag groeien.

Wat ik wel weet is dat het vol zit met potentie. Het staat weer vol met de enthousiaste rocknummers die we de laatste tijd al zoveel hebben gehoord van verschillende formaties als Franz Ferdinand, Dogs Die in Hot Cars, Kaiser Chiefs, The Bravery enzovoorts. Een heerlijke zomerse plaat dus.

Is dat dan alles wat er is, zou je denken.. neen, want er staat één nummer op deze plaat, te weten Acrobat, waarmee deze groep bewijst dat het meer kan dan vrolijk rondspringen op aanstekelijke nummers. Acrobat is een prachtig nummer, met ingesproken coupletten zoals je die bijvoorbeeld hoort in F.E.E.L.I.N.G.C.A.L.L.E.D.L.O.V.E. van Pulp. En dan een sterk gezongen refrein.

Behalve dat dit nummer gewoon sehr schon is, geeft het ook moed voor de toekomst. Want zitten we nou echt te springen om nog zo'n blij rockbandje? Hopelijk zal Maximo Park dit potentieel dan ook gaan benutten op verdere albums. Ambitieus zijn de mannen zeker, dus laten we het hopen..

avatar van Mister Orange
franz ferdinand zonder de funk met betere produktie(warp?)Het zijn aanstekelijke nummers die na een paar draaiebeurten niet meer uit je hoofd kunt krijgen in positieve zin

De singles bevallen mij ook goed
Alleen twijfel ik dan weer: moet ik na dit jaar Bloc Party, Kaiser Chiefs en consorten hier ook nog aan beginnen ? Weet ik het onderhand nu wel ?
Maar het klinkt weer zo verdomde leuk allemaal
Het ziet er naar uit dat deze cd binnenkort ook gewoon in huize aERodynamIC terecht komt (weet ik wel zeker: want al besteld).

Plaat van het jaar ? Weet ik niet hoor !!! Hype van het jaar ? Nummer zoveel nu !!!!

Ik ben hier eerlijk gezegd enthousiaster over dan over Kaiser Chiefs, Bloc Party, The Bravery, Art Brut en al die anderen Ik durf alleen die 4,5 nog niet aan. Even afwachten of het toch niet te snel gaat vervelen. Voorlopig vind ik het na ongeveer 2 weken nog steeds geweldig.

Oh, en Apply Some Pressure is voor mij voorlopig het nummer van het jaar. Wat is dat nummer heerlijk zeg

Voor de liefhebbers: hij staat op de luisterpaal.

Pitchfork heeft hem ook gereviewd: hier

(cijfer is een 8.4)

avatar van Ward
Ik word echt gek van al dit soort bandjes, want dat moet ik allemaal weer gaan luisteren omdat het zo verdomd aanstekelijk klinkt. Apply some pressure is in ieder geval erg sterk.

avatar van Goodfella
Die vind ik nog wel leuk ja, maar verder geloof ik 't wel. Waarom Warp zich met dit soort dingen bezig houdt is mij een raadsel.

avatar van titan
titan (crew)
obsessed schreef:
Ik ben hier eerlijk gezegd enthousiaster over dan over Kaiser Chiefs, Bloc Party, The Bravery Art Brut en al die anderen.

Bij mij is het precies andersom. De door jou genoemde bands zijn niet het toppunt van originaliteit, maar bij deze cd is dat gevoel nog sterker. Ik heb het idee dat ik naar verloren gewaande opnames van the jam zit te luisteren. Sommige riffs zijn zelfs rechtstreeks te linken naar die band. Slechts in Acrobat doen ze eens wat anders en dat vind ik nota bene nog het zwakste nummer van het album. Ik heb er 4 keer naar geluisterd maar kan er helaas niet meer van maken dan 3*.

avatar van miak
Bah, dit is echt niet mijn muziek... ik vind het niks... na al deze reacties te hebben gelezen, heb ik um gedownload en ik vond het maar niks...

Een erg leuk album, maar dat door al die leuke pop/rock-albums van de laatste tijd volgens mij toch minder indruk maakt dan het normaal gesproken zou doen. Veel nummers zijn geweldig aanstekelijk (Apply Some Pressure! I Want You to Stay!), maar uiteindelijk is er net niet genoeg afwisseling om het hele album nog spannend te houden. Gewoon pech voor Maximo Park, dan?

Het zou pas echt lef zijn als ze een nummer maken met de titel "We doen Franz na en landen daarmee op de grote hoop"

Daar noem je iets Er is een band in Engeland genaamd The Plimptons die een nummer hebben gemaakt dat noemt We R Franz Ferdinand 2 omdat ze de constante vergelijkingen een beetje zat werden.

avatar van Nautilus
Erg leuk album met 'Graffiti', 'Apply Some Pressure' en 'The Coast Is Always Changing' toch wel als uitschieters. 'The Night I Lost My Head' en 'Acrobat' zijn beduidend minder dan de rest helaas.

Niet mee eens, Acrobat kan ik me nog voorstellen omdat het nummer heel anders is dus het kan zijn dat je daar dan niet van houd, maar ik vind Night.. een heel aardig nummer.

avatar van Yak
Yak
Ik had de stiekeme hoop dat dit album een vernieuwende invalshoek zou hebben in de eenheidsworsterige gitaarbands van de laatste maanden, aangezien het op Warp is uitgebracht. Maar hoewel het technisch weer vaardig in elkaar steekt komt het nauwelijks boven het maaiveld uit. Once a glimpse uitgezonderd, dat is een erg goed nummer. 3*, middenmoot.

een perfect debuut, live blijft het ook goed overeind en hebben de nummers ook wat meer body getuige het bonuscd'tje Live in Tokyo dat nu in de winkel ligt.

avatar van NERD
Afgezien van het geweldige "going missing" vind ik het gewoon geen leuk album. Het "impresst" niet, het klinkt niet aanstekelijk, het klinkt niet bijzonder origineel en het Noord-Engelse accent kan soms bijzonder irritant klinken.

2 sterren voor "going missing".

Als ik je heb afgeschrikt om het album te beluisteren beluister dan in ieder geval wel dat nummer.

tondeman
het is cool dat er tegenwoordig zoveel bandjes doorbreken, alleen jammer dat er vaak rotte appels tussen zitten

avatar van Koenr
Ik vind Maxïmo Park stiekem veel leuker dan Kaiser Chiefs, The Killers, Bloc Party en al die andere bandjes.

Ik weet niet echt wat het is, vond het na 1 keer luisteren niks speciaals, nu vind ik het een stuk leuker. Het engelse accent en de vrolijke deuntjes gaan er bij mij in ieder gevaal goed in.

Nu nog maar zien of ik het over een half jaar nog zo leuk vind.

Het valt me op dat heel veel mensen een ander nummer van dit album erg goed vinden en de rest een stuk minder. Voor mij is dat Apply Some Pressure (briljant!). De rest doet me eigenlijk niet zo heel veel.

avatar van Ward
Nog zo'n album dat op mijn lijstje staat van albums die ik moet kopen. Ik vond ze op lowlands echt heel goed. Die zanger die de hele tijd als een gek rond keek. Het prachtige engelse accent, het vreemde, hoekige dansen van de zanger en toetsenist. Heel vet. Ik had ook een shirt gekocht van Maximo park.

Een groeier, dit album. Ben overtuigd geraakt na het optreden op Pukkelpop.

Tot nu toe vind ik dit een goed album, gewoon leuk eigenlijk, maar zal hem nog wel een paar keer moeten beluisteren voor een echte beoordeling...

avatar van Ward
Ik heb nu eindelijk het album toch een aantal keer helemaal beluisterd. Ik vind het album toch heel leuk. Leuker als veel van die andere bandjes (Kaiser Chiefs, Art Brut, The Bravery). De nummers zijn erg pakkend en het album is erg verslavend. Met zo'n accent als die zanger heeft kun je bij mij al weinig verkeerd doen.
Mijn favorieten zijn Now, I'm All Over The Shop, Going Missing en The Coast Is Always Changing. De enige minpunten zijn wat mij betreft Once a Glimpse(hoewel die ook aan het groeien is) en vooral Acrobat. Vreselijk nummer, leuk dat ze iets anders proberen, maar dat vind ik wel een hele mislukte poging.
4 dik verdiende sterren.

De nieuwe Franz Ferdinand? Neen, geef mij maar dit!
Damn, 1 van de friste schijfjes van 2005. Hun live-optreden op pukkelpop was heel amusant.

E
LIVE NOG beter dan op CD!
heerlijk genoten in de Melkweg!
Paul Smith & the Park r.u.l.e......
E.

avatar van Judith
Simpel, ook standaard, maar toch leuk bandje om zo nu en dan es op te zetten. Jammer van Acrobat, normaal vind ik dat alternatieve wel leuk, maar dat klinkt echt niet. All Over The Shop en natuurlijk Apply Some Pressure zijn erg leuk.