Tonedeff - Archetype (2004)

Label: Freshchest

met Anetra

14. Case Closed (3:32)
  15. Gathered (5:22)
avatar van Silky & Smooth
Kwam via A Piece of Strange erachter wie Tonedeff is. Ik vond hem op dat album al erg positief opvallen door zijn snelle raps met tempowisselingen. En dat in een 'verse' van een nummer.

Op dit album wordt het alleen maar positiever. Het album is erg gevarieerd. De verschillende nummers worden echt goed afgewisseld. Masochist is een nummer met een redelijk serieuze tekst, maar Tonedeff laat je met twijfels achter over hoe serieus hij het zelf neemt. Net als bij Dissapointed trouwens. Dat nummer wordt voorafgegaan aan een swingend dansnummer en gevolgd door twee diepere nummers. Verder laat hij onder meer zijn rap- en zangkunsten zien. Rappen kan hij zeker. Hij wisselt soms om de regel van tempo en toon. Soms is het razendsnel, meteen daarna weer langzamer. Ook speelt hij veel met zijn stem.
Zijn zangkunsten zijn dan weer van mindere kwaliteit, maar toch erg leuk vanwege de tekst (Pervert).
De track met o.a. Substantial is mij tegengevallen. Het concept is leuk, de rappers zijn goed, de teksten zijn erg grappig en het is een leuk nummer. Toch ben ik niet helemaal onder de indruk. Misschien komt het nog of misschien waren mij verwachtingen te hoog voor het luisteren van dit nummer.

Ben blij dat ik deze man heb opgezocht naar het album van CunninLynguists, want het is inmiddels niet meer uit mijn playlist weg te slaan. Tonedeff is een zeer begaafde rapper met veel techniek en daardoor een heerlijk flow. Daarnaast is hij erg grappig, wat heel af en toe wel eens ten kost gaat van gedachte bij een nummer.

4.5*