Boudewijn de Groot - Nacht en Ontij (1969)
3,67
(132)
Label: Decca
- Wie Kan Me Nog Vertellen * (5:19)
- Aeneas Nu * (3:50)
- Babylon (4:01)
- Heksen-Sabbath (Deel 1) (8:56)
- Heksen-Sabbath (Deel 2) (16:19)
totale tijdsduur:
29:16
(38:25)
Links
Apple Musiczoeken in:
geplaatst: 6 augustus 2005, 20:05 uur
Mooie hoes. Op de achtergrond het beroemde huis Kareol in Aerdenhout, helaas al lang geleden gesloopt.

geplaatst: 12 augustus 2005, 19:13 uur
De trollen, kobolten, magiers, heksen, satan.. alles werd er bij gehaald als het maar "mystiek" uitstraalde
De Groot als verteller, met een heel orkest erbij gehaald, ongeloofelijk knappe effecten. Een wel heel ongewoon maar knap, episch Boudewijn de Groot album... zo'n beetje de logische stap na het pscychedelische "Picknick" (naar de Groot's eigen zeggen, zijn wederwoord op The Beatles' "Sgt. Peppers..")
Erg knap werkstuk, maar je moet er natuurlijk wel voor zijn. Een beetje "Boudewijn goes Prog"
Op de recentere CD versie uit 1994 staan nog de bonussen "Wie Kan me Nog Vertellen" en "Aenas Nu".
"Heksen-Sabbath" wordt er als één geheel vermeld met 25.09 minuten.

"Heksen-Sabbath" wordt er als één geheel vermeld met 25.09 minuten.
geplaatst: 1 september 2006, 13:35 uur
c-moon schreef:
Bij de oorspronkelijk LP zat een singeltje met die twee nummers er op. Ze horen er dus echt wel bij.
geplaatst: 5 januari 2007, 23:58 uur
Wat een plaatje, deze nacht en ontij. Je wordt echt volledig opgezogen in het akelige verhaal dat verteld wordt door een grootmeester in z'n vak. Een beetje slijmen mag toch hé ?
Nee, serieus, dit moet je echt een proberen. Het doet me bij vlagen denken aan Von van Sigur ros. Hmmm...
Binnenkort meer, I promise

Binnenkort meer, I promise

geplaatst: 13 februari 2007, 22:44 uur
Ongelooflijk originele en spannende plaat van Boudewijn de Groot.
Het kostte me ook niet veel tijd om helemaal ondergedompeld te worden in alle mystiek die hier te horen en te voelen is.
Avontuurlijk is nog te zwak uitgedrukt. Dit is typisch een album dat wel eens hoger zal kunnen gaan scoren op langere termijn. Ik zit nu iets te veel in mijn de Groot-periode waardoor ook de andere albums nog veel aan bod komen. Het moet dus een keer tijd worden dat dit album zich daaraan gaat ontworstelen en daarmee meer op zichzelf kan gaan staan om tot een echt goede beoordeling te komen. Dit is puur genieten en heerlijk meegezogen worden in de wondere wereld die Nacht en Ontij weet te veroorzaken.
geplaatst: 13 februari 2007, 22:46 uur
geplaatst: 13 februari 2007, 22:47 uur
c-moon schreef:
Blj dat ook jij je thuisvoelt in de wondere wereld van Nacht en Ontij !
Gezien mijn recente recensies her en der gaat deze ook nog een volwaardige bespreking des aERo's krijgen C-Moon

geplaatst: 14 februari 2007, 09:46 uur
aERodynamIC schreef:

Ik kan bijna niet wachten

geplaatst: 16 februari 2007, 00:15 uur
Pssssstttttttt................ja jij..............kom maar dichterbij.............nog dichter............goed zo........
Neem me nu bij de hand, we gaan de duisternis in. Vrees niet het is slechts de duisternis van het bos.
Nee, ik weet de weg niet. Is dat erg dan? Bang voor het avontuur? Laat je gevoel en je nieuwsgierigheid je leiden. Het zal wel goed komen. Boudewijn zal ons leiden.
Wie Kan Me Nog Vertellen wat men in sprookjes altijd ten strengste afraadde? Inderdaad: niet van de hoofdweg afdwalen, altijd het grote pad rechtstreeks naar huis volgen. Maar ik ben eigenwijs, blijf mij maar volgen. De klanken van Boudewijn zullen ons vanzelf de weg wijzen.
Wees een held, wees Aeneas Nu, je kunt het, we moeten verder.
Waarnaartoe? Stel geen vragen die ik ook niet kan beantwoorden al gaan we door tot Babylon. Het avontuur lonkt, laat je niet door alle griezelige geluiden afleiden. Hoor je daar een cello? Gewoon laten spelen. In donkere bossen kan nu eenmaal van alles gebeuren en we zijn nu eenmaal die kleine zijweg ingeslagen.
Totdat we op een open plek komen waar mos en morgendauw oplichten in de eerste stralen van de zon. Zie je wel? Spoken en heksen bestaan niet. Of het een droom is? Dat durf ik niet te zeggen, want we zijn niet thuis, verre van. Het einde is volgens mij nog niet in zicht. Sterker: het mystieke volk loert volgens mij vanachter de bomen........
En nu het noodweer losbarst begin ik toch ook wel ernstig te twijfelen. Dit ronddwalen zonder de weg te weten begint mij nu ook te beangstigen.
En voor we het weten zijn we terecht gekomen in een wondere wereld waar niemand ooit van kon vermoeden dat het bestond. Boudewijn heeft ons er in geluisd. Het is griezelig, het is beangstigend, maar tegelijkertijd is het zo ongelooflijk spannend en wil ik er meer van weten. Volg de stem van Boudewijn en we zullen het misschien ooit te weten komen. Is het een droom?
Kobolten, magiërs, heksen: ze komen tot leven. En dan die man op een vrouw gelijk die formules bezit waarmee een vrouw tot man werd, brrrrrrrrrrrrrrr..............
Maar we lopen stug door. Boudewijn wacht niet op ons. We komen ze allemaal tegen: de duivel en de koningin van de sabbath, goden en saters. Allen feestend als in een middeleeuws tafereel. Trompetgeschal maakt er een einde aan. En dan wijken allen voor hen die van verre kwamen en nieuw zijn. De nieuwgekomenen.
Langzaam aan lijkt het alsof we dit bos nooit meer uit zullen komen. We zijn beland in de hel. Het begint te tollen en te draaien, we raken buiten bewustzijn totdat de regen ons wakker maakt uit een roes.
geplaatst: 16 februari 2007, 01:24 uur
geplaatst: 16 februari 2007, 16:37 uur
Nacht en Ontij: mag ik u allen dit avontuur aanbevelen?!
Een wonderlijke bespreking van een wonderlijk avontuur annex album

geplaatst: 16 februari 2007, 17:02 uur
Voor degenen die het niet kennen: allemaal snel achter dit wonderlijke album aangaan!!!!
geplaatst: 19 februari 2007, 16:30 uur
c-moons en aERo's besprekingen hebben me vandaag dat album doen bestellen ... nu maar hopen op een voltreffer ...

geplaatst: 19 februari 2007, 16:35 uur
musicboy schreef:

geplaatst: 19 februari 2007, 16:57 uur
Feeder schreef:
Door nacht & ontij ?

Gaat toch over hekserij onder andere?
geplaatst: 19 februari 2007, 21:54 uur
musicboy schreef:
Wie weet word ik wel een wicca!

Zie maar dat je geen trol of kobolt wordt

Serieus nu: je zal je de aanschaf vast niet beklagen !
(hoop ik ! )
geplaatst: 1 mei 2007, 19:57 uur
Uit een interview met Boudewijn de Groot dat ik onlangs las in de krant:
"Niet dat ik er mee te koop loop, maar het klopt dat ik heel erg bezig ben met het verleden. Vaak raak ik in een aan de paniek grenzende wanhoop wanneer ik stilsta bij de onherroepelijkheid van dingen. Als ik iets niet terug kan halen, raak ik daar overdreven door van slag. Mijn nostalgie begint vijf minuten geleden al. Alles wat geweest is, wekt bij mij een gevoel van weemoed op."
Schitterend gezegd, en het bevestigt wat ik al dacht: Boudewijn de Groot is de meest nostalgische artiest van de Lage Landen. En bovendien herken ik mezelf héél erg goed in hem, wat zeker één van de redenen is dat ik zo graag naar hem luister.
Boudewijn de groot heeft een speciale waarde voor mij. Als kind werd de man nochtans niet zo bijzonder veel gedraaid bij mijn thuis. 'Vedronken Vlinder' of 'Land van Maas en Waal' kende ik natuurlijk wel. En vooral 'Prikkebeen' kwam thuis heel vaak langs; of beter gezegd in de auto, aangezien mijn vader een cassetje had waar prikkebeen op stond. Dat cassetje stond steeds op in de auto.
In zijn nummers uit de jaren '60 lijkt Boudewijn de Groot vaak al een oude man, ook al was hij nog maar een jonge twintiger toen. Ofwel blikt hij terug op zijn leven ('Testament', 'Vrijgezel'), zingt hij over andere tijden ('Noordzee') of verlangt hij naar andere tijden ('Megaton').
Boudewijn de Groot is niet alleen weemoedig en nostalgisch, hij maakt mij ook weemoedig en nostalgisch. Als ik zijn muziek hoor denk ik aan lang vervlogen tijden, toen iedereen in het dorp nog elkaar kende en je amper buiten de dorpsgrenzen kwam, toen er op straat nog - volgens Boudewijn's liedjes - melkboeren, visverkopers en lantaarnaanstekers liepen. Het doet denken aan een mijn grootouders, aan een oude huiselijke sfeer, aan vroeger.
Een nummer als 'Noordzee' draagt daar erg aan bij. De sfeer van het nummer is ongeloofelijk, de tekst lijkt zo te komen uit een oud schoolboek over geschiedenis. Het lied zelf gaat over de strijd tegen de Spaanse bezetter in de zestiende eeuw. De tekst doet me denken aan een boek van Hendrik Coscience.
In liedjes als 'Vrijgezel' en 'Testament' blikt Boudewijn dan - als amper 21/22-jarige - al terug op zijn leven. De plaat 'voor de Overlevenden' vind ik zonder twijfel zijn beste. Hierin lijkt hij te zingen over de dreiging van het communisme, de provo-beweging, vrienden van vroeger, en natuurlijk over het Land van Maas en Waal. Wederom lijkt hij hier te zingen over een tijd van processies, dorpsfeesten, dorpsfanfares en het circus (hier genaamd 'Jeroen Bosch', naar de vijftiende-eeuwse schilder). 'Verdronken Vlinder' mag ook niet vergeten worden, een nummer dat me oprecht tot tranen brengt. Als kind ook op de lagere school moeten leren. Op de LP 'Picknick' steekt voor mij vooral het nummer 'Prikkebeen' erboven uit, misschien wel hét nummer dat ik associeer met Boudewijn.
Maar het is geen toeval dat ik 'Wij kan mij nog vertellen' Boudewijn's beste nummer vind. Hier is die nostalgische kant van Boudewijn helemaal op zijn hoogtepunt (hoe langer de jaren '60 vorderen, hoe nostalgischer Boudewijn lijkt te worden). Dit nummer gaat over een oude volkse tijd, honderd jaar geleden.
"Zo was het leven op ons dorp vol sagen en legenden; vol vagen en bekenden, gereed om uit te rukken"
De taal die Boudewijn de Groot hanteert in zijn nummers komen bij mij nu vaak archaïsch over (in de jaren '60 ook wel al, denk ik). In 'Wie Kan Mij nog vertellen' lijkt hij zichzelf wel te parodiëren door opzettelijk van die archäische woorden (sommige heeft hij gewoon zelf uitgevonden) te gebruiken, maar het werkt perfect. Meer dan ooit lijkt hij nostalgisch: "Waar is die zoete koude tijd, waar is die in de gauwigheid, leve de ik-houd-van-jouwigheid".
Naarmate de jaren '60 vorderden werden Boudewijn's (of beter gezegd Nijgh's) teksten steeds abstracter. 'Wie Kan Mij nog vertellen' is (als single) ook de eigenlijke afsluiter van zijn jaren '60 periode, met 'Aeneas nu' als a-kant (nou ja, na de single 'Nachtwacht' dan
Na de jaren '60 laat Boudewijn op muzikaal gebied even niets meer van zich horen om dan vervolgens in 1973 uit te pakken met 'Jimmy'; tegen dan is hij een "oude" vader geworden die zijn draai gevonden heeft, maar die het toch niet kan laten om nog na te denken over wat is geweest, hoe het had kunnen zijn en hoe het zal zijn.
In 1975 maakte hij nog zo'n briljant nummer waarin hij zichzelf weer een beetje parodieerde: 'Travestie'. Deze keer is Boudewijn écht ouder geworden en kijkt hij terug op zijn eigen carrière. Verder dan 1975 ben ik nog niet gekomen in zijn discografie.
Wat ik ook zo leuk vind aan Boudewijn is dat hij even populair is in België als in Nederland. Als ik naar zijn muziek luister is hij wat mij betreft gewoon Vlaming, iemand van hier en interpreteer ik alle dingen die verwijzen naar Nederland gewoon als iets Vlaams en maak ik van hem een Vlaming. Zo staat zijn muziek veel dichter bij mij.
). Evenals de vorige single Waterdrager/Als de rook om je hoofd is verdwenen heeft het iets speciaals en mysterieus, het einde van de mythische jaren '60, van een tijdperk (het feit dat Boudewijn de jaren daarna even op non-actief zou blijven draagt daar aan bij). Vooral 'Waterdrager' en 'Aeneas Nu' hebben als onderwerp iemand die zoekende is in het leven. Hij lijkt inspiratie te hebben gehaald uit de mythologie. Boudewijn wordt steeds nostalgischer en grijpt nu terug naar fabeltjes en legenden, tijden die niet eens hebben bestaan; een droomwereld. Hier zijn dat de eeuwig rondzwervende Aeneas, en de waterdrager die niets anders doet dan het nutteloze water dragen naar de zee. Weer gaat het over de tijd:"Er was geen eind en geen begin, toen Aeneas werd geboren."Boudewijn zou niets liever willen dan de tijd een hak zetten. Als dat nu eens zou kunnen!
geplaatst: 1 mei 2007, 22:08 uur
Inderdaad, een heel mooi stuk tekst over een artiest die dat verdiend.
geplaatst: 2 mei 2007, 00:24 uur
Prachtig stuk, Toon. Mooi hoor, al die beelden waar je het over hebt. Ik denk bij Boudewijn aan precies hetzelfde, alleen heb ik dat nog nooit zo mooi onder woorden weten te brengen (dorpen met straten van kinderkopjes, de melkboer die langsratelt met zijn kar, de lantaarnaanstekers)
Pieter Paal
geplaatst: 3 september 2007, 14:03 uur
'Eerbiedig likken zij de billen van Satan'
De single die er als bonus bij zat, 'Wie kan me nog vertellen' met op de andere kant 'Aeneas nu' is ook erg goed.
Later kwam ook nog de mooie single 'De Nachtwacht/Aan het einde' uit.
Voor zover ik weet heeft Boudewijn de Groot tot nu toe nog geen slechte plaat gemaakt.
Ik heb 'Picknick' ook helemaal grijs gedraaid. Nog meer zelfs dan 'Voor de overlevenden'.
Later kwam ook nog de mooie single 'De Nachtwacht/Aan het einde' uit.
EVANSHEWSON
geplaatst: 19 september 2007, 20:00 uur
Ongelooflijk originele en spannende plaat van Boudewijn de Groot.
Wie deze plaat nooit gehoord heeft, kan niet weten wat ie mist!
Dit is een unieke luisterervaring, een sprookje, echt met niets te vergelijken, deze heksensabbath.
****
geplaatst: 2 oktober 2007, 23:29 uur
Ik zou dit album graag als LP kopen. Alleen is er niet aan te komen... Lastig te vinden...
geplaatst: 5 december 2007, 15:52 uur
airswinger schreef:
Erwin
Als je een beetje zoekt kan je deze lp wel vinden hoor...ebay,marktplaats stoffige lp- winkels.
Je zal wel in de buidel moeten tasten want een gaaf exemplaar kost al zo gauw een 60 eura.
Ik ben ook al een tijdje op zoek naar deze lp voor niet al te veel geld.
Tip: plaats een advertentie in de plaatselijke krant , goede kans dat iemand deze op zolder heeft liggen en de waarde er van niet weet.