Boudewijn de Groot - Nacht en Ontij (1969)

Label: Decca

1. Wie Kan Me Nog Vertellen * (5:19)
  2. Aeneas Nu * (3:50)
  3. Babylon (4:01)
  4. Heksen-Sabbath (Deel 1) (8:56)
  5. Heksen-Sabbath (Deel 2) (16:19)
avatar van dazzler
NACHT & ONTIJ is een spookplaat.
Het gebeurde één keer dat Boudewijn De Groot
zichzelf voorbij gallopeerde en dat was op dit album.

Muzikaal best de moeite waard, maar thematisch
en tekstueel charmant, bijna genant en gedateerd.

De nummers Aeneas Nu en Wie Kan Me Nog Vertellen,
die oorspronkelijk als bonussingel werden toegevoegd,
zijn wat mij betreft de sterkste songs.

Ik hou er ook van om De Wevers van Silecië (wat een tekst)
en de iets later uitgebrachte singel De Nachtwacht / Aan het Einde
toe te voegen als bonusmateriaal.

Was dit niet DE lp van boudewijn waar hij niet trots op is? haha, omdat het z'n stuff plaat is

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
thewatcher schreef:

Zoiets staat mij ook bij ja, al had hij dat in eerste instantie bij Picknick ook wel. Daar is hij gelukkig wat van teruggekomen, zo bleek ook tijdens de laatste tour.

Dus, wie weet wat er voor deze nog in zit...

avatar van Crush
thewatcher schreef:

Dat was binnenin de LP klaphoes ook wel te zien; wat een stuffkop!

Vermakelijk sprookje in een stukje muziek dat ik ook zeer aardig vind.

avatar van frankieman
In het boek: Hoogtevrees in Babylon uit 2007 verteld Boudewijn het een en ander over de plaat, vooral z'n stukje over 'Wie kan me nog vertellen' is erg interresant om te lezen. Hij legt uit dat het taaltje dat hij daar gebruikt gebaseerd is op John Lennon's boek 'In his own write'. Ook zegt Boudewijn dat hij graag de complete Heksensabbath nog eens live zou willen brengen.

avatar van kunz
kan niemand mij iets vertellen over de heksensabbath nummers?
het lijkt miij nogal spannend te zijn en niks voor boudewijn,
ik hoop de elpee nog eens tegen te komen, maar hij schijnt nogal zeldzaam te wezen.

Simon Smith (crew)
de cd moet toch wel aan te komen zijn?

avatar van kunz
ik heb de cd gewoon bij BOL besteld, en de dag dat hij binnenkwam al vier keer gespeeld.
Geweldig gewoon! hoewel ik de "trommelstukjes" een beetje langdradig vind. dit is een unieke luisterervaring!

flebbie
dazzler schreef:
Ik hou er ook van om De Wevers van Silecië (wat een tekst) en de iets later uitgebrachte singel De Nachtwacht / Aan het Einde toe te voegen als bonusmateriaal.

Dan zou ik toch eerder kiezen voor de single Waterdrager / Als de Rook Om Je Hoofd Is Verdwenen. Die stamt net als Nacht en Ontij uit 1968.

De Wevers van Silezië past qua tekst dan wel aardig bij dit album, muzikaal zou het wel een vreemde eend in de bijt zijn geweest. Volgens mij is het een stuk ouder, klinkt een beetje als een nummer uit zijn begintijd maar ik kan het mis hebben natuurlijk. Ik kan er niet zoveel over vinden op internet.

Verder wel een aparte plaat dit. Er hangt een lekker luguber sfeertje, al kan ik niet alles waarderen, vooral 25 minuten lang Heksen-Sabbath vind ik soms wat te ver gaan. Uniek is het allemaal in ieder geval wel, dus daarom scoort dit album bij mij toch een dikke voldoende. Daarnaast bevat het misschien wel zijn mooiste nummer ooit, namelijk Aeneas Nu. En ja... die hoes he...

Stijn_Slayer
Zéér geslaagd experiment. Redelijk gewaagd ook, want deze muziek is toch niet voor iedereen weggelegd denk ik zo.

Omdat er tijdens Heksen-Sabbath véél nadruk op de gesproken tekst van Boudewijn ligt valt het soms wel op dat Engels gewoon een mooiere taal is dan Nederlands (vind ik dan), maar dat is echt het enige puntje van kritiek dat ik kan verzinnen.

Uiterst sfeervol en interessant album, met een erg mooie hoes. 'Aeneas Nu' en vooral 'Wie Kan Me Nog Vertellen' vind ik naast 'Heksen-Sabbath' ook klasse.

avatar van LucM
Dit is een buitenbeentje in het oeuvre van Boudewijn de Groot. Het album klinkt avontuurlijk en vrij bombastisch, hij lijkt zich hier aan te sluiten bij de prog-rock.
Het vertelde Heksen-Sabbath is wel een unicum ook al vanwege de knappe geluidseffecten, je waant je zo in de middeleeuwen of in een sprookje.

Stijn_Slayer schreef:

Zo geslaagd was dit destijds niet. Deze lp flopte als een gek. Boudewijn wist niet meer waar hij mee bezig was. Dacht het zonder Nijgh te kunnen (die Babyblon nog schreef). Hierna wilde Boudewijn ook niets meer met muziek te maken hebben. Gelukkig kwam hij daar een paar maanden later op terug.

Simon Smith (crew)
Als een album flopt (er worden er weinig van verkocht), kan het toch wel artistiek geslaagd zijn en wellicht zijn tijd vooruit?

avatar van Nicolage Rico
Absoluut. Maar Boudewijn was er helemaal niet tevreden over, artistiek gezien niet. Lennaert en vele anderen ook niet.

Maar ik wel.

avatar van frankieman
Inmiddels is de mening van Boudewijn wel redelijk veranderd volgens mij, Hij zou de Heksensabbath graag nog eens in z'n geheel live brengen.

Stijn_Slayer schreef:
Maar ik wel.

Jij bestond destijds nog niet eens.

Destijds was het een experiment, nu niet meer. Met terugwerkende kracht misschien.

Stijn_Slayer
Wat maakt dat nou uit? Ik vind het een geslaagd album, wat anderen (incl. Boudewijn zelf) er van vinden/vonden kan me niets schelen.

avatar van gijs van e.
Wie goed naar Heksen-Sabbath luistert en Supersister ook kent zal horen dat de loops op Heksen-Sabbath van minuut 6 tot 8 later gebruikt zijn voor het eind van Supersister's Energy (Out Of Future) op To The Highest Bidder.

beaster1256
prachtig album met prachtige teksten , heksen sabbat zoals een heksen sabbat zou moeten zijn , fantastische titel ook " nacht en ontij " ik hou van deze plaat !!!

avatar van Brunniepoo
In het boekje van Complete Studio Albums & Curiosa is De Groot zelf inderdaad nog best te spreken over dit album, maar dan met name de sfeer en de originaliteit en niet over de teksten.

Kan ik wel inkomen, de tekst van Heksen Sabbath vind ik vooral lachwekkend maar het hele idee van een hoorspel is best goed uitgewerkt.

De andere drie nummers vind ik tot de aardigere van zijn oeuvre behoren.

avatar van Gert P
Zal hem nog eens een kans geven want dit is de enige uit de boxset die ik oversla nahem 2 keer beluisterd te hebben.

avatar van vigil
In de boxsetversie komen eerst de bonustracks aanbod voordat het verhaal (als 1 track) voorbij trekt.

Simon Smith (crew)
Zo is dit album inderdaad op cd uitgebracht, dat geldt niet alleen voor de boxsetversie.

haveman
Nuchter kan dit mij (nog) niet bekoren. Maar de andere 3 tracks naast de Heksen-sabbath spreken mij ook minder aan dan de meeste tracks op zijn eerste 3 albums.

gijs van e. schreef:

Onmiskenbaar, nog voor de sampletijd, gewoon de plaat opgezet en in-gemixt

avatar van vantagepoint
Ik ben enorm geschrokken door dit album, na zijn eerste 3 albums te luisteren voor deze. Wat een veelzijdig artiest is Boudewijn De Groot toch. Ik vind dit een van zijn beste albums samen met Picknick. Maar ik ga nog verder op zoek naar meer van hem, heb hier de box met de complete studioalbums liggen.

Om zijn veelzijdigheid aan te tonen begint het met zijn eerste album Boudewijn De Groot, op dat album staat er ook welterusten mijnheer de president. Dat album ademt wel goed de sfeer uit van toen met covers van Dylan en is meer gericht naar de folk. Dan kregen we voor de overlevenden waar hij weer meer naar de kleinkunst richting ging. En dan kregen we picknick waar hij enorm was geinspireerd door Sgt Peppers van The Beatles. En nu weer Nacht en ontij waar ik helemaal in meegesleurd word. De laatste 5 minuten van Heksensabbath ben ik blijven herhalen en herhalen, het instrumentale, het experimentele met de stem. Weinig Nederlandstalige artiesten of zelfs geen die hem dit hebben nagedaan. Dikke 4 sterren verdiend! Het kan nog altijd meer worden bij de volgende luisterbeurt! Ik ben enorm geschrokken door hoeveel talent Boudewijn wel heeft. Ik denk dat hij er een fan bij heeft!

vantagepoint schreef:
Weinig Nederlandstalige artiesten of zelfs geen die hem dit hebben nagedaan.

Het was dan ook een commerciële flop...

avatar van vantagepoint
Maar ja er zijn zoveel commerciele flops die daarna wel lovende kritieken krijgen. Pet Sounds van The Beach Boys scoorde ook niet goed genoeg voor de platenfirma, hetzelfde met On The Beach van Neil Young. Maar toch zijn het pareltjes, geflopt of niet geflopt. Hij was gewoon zijn tijd ver vooruit vind ik persoonlijk. Met het orkest dat spiraalvormig word opgebouwd op het laatste en je dan echt wel je hoofdtelefoon moet opzetten is toch gewoon een schitterend concept voor 1968!

avatar van Brunniepoo
Op zich heb je een punt, alleen is het mij nooit opgevallen dat deze plaat naderhand lovende kritieken heeft gekregen. Het is mijns inziens dan ook eerder een curiosum dan een meesterwerk.