Donna Summer - Donna Summer (1982)

Soul / Funk
Label: Warner Bros.

1. Love Is in Control (Finger on the Trigger) (4:20)
  2. Mystery of Love (4:26)
  3. The Woman in Me (3:55)
  4. State of Independence (5:50)
  5. Livin' in America (4:43)
  6. Protection (3:37)
  7. (If It) Hurts Just a Little (3:54)
  8. Love Is Just a Breath Away (3:55)
  9. Lush Life (6:27)
  10. Sometimes Like Butterflies * (4:29)
  11. Love Is in Control (Finger on the Trigger) [7" Version] * (3:43)
  12. Love Is in Control (Finger on the Trigger) [Dance Remix] * (7:07)
  13. Love Is in Control (Finger on the Trigger) [Instrumental] * (7:05)
  14. State of Independence [7" Version] * (4:26)
  15. State of Independence [N.R.G. Mix] * (5:35)
  16. State of Independence [New Radio Millenium Mix] * (5:02)
avatar van monique
lekker album,en nog steeds vind ik state of independence een wereldnummer,

avatar van FunkStar
Donna Summer heeft in samen werking met de Master Quincy Jones een heerlijk album afgeleverd.
Tracks die special voor haar zijn geschreven voor dit album. Met de hits Love Is In Control, The Woman in Me en natuurlijk de nummer 1 hit, State Of Independence.

avatar van dynamo d
Mijn zus had dit album. Wel leuke muziek vond ik, maar niet zo bijzonder verder. Echter, ze had gelijk. Hier staan hartstikke goede nummers op zoals The Woman in Me, State of Independence (geschreven door Jon Anderson), Love Is In Control, en The Mystery of Love. Zoals Monique zegt: een lekker album!

avatar van Hans Brouwer
monique schreef:
......en nog steeds vind ik state of independence een wereldnummer.
De uitvoering van "State of Independence" door Jon & Vangelis is nog beter . In die uitvoering is "State of Independence" geen wereldnummer maar een goddelijk, hemels nummer .

Bij het album "Friends of mr. Cairo" van Jon & Vangelis kunt U lezen wat ik vind van de uitvoering van "State of Independence" door Donna Summer .

avatar van dynamo d
Hans Brouwer schreef:

Ik ken die uitvoering ook, maar vind die van Donna Summer toch mooier en levendiger. Vooral dat koor klinkt erg goed. Uitvoering van Jon & Vangelis is natuurlijk zeker niet slecht, maar door Vangelis klinkt het mij te electronisch. Daar heb ik meestal niks op tegen, maar in dit geval hoor ik liever de R&B-versie.

avatar van Hans Brouwer
dynamo d schreef:
Ik ken die uitvoering ook, maar vindt die van Donna Summer toch mooier en levendiger.
Dynamo D, het is dat ik weet dat je net zo'n groot liefhebber bent van The Alan Parsons Project als ik, maar anders............ .

Joy
de opbouw van het nummer state of independence, dat is echt prachtig gedaan

je moet maar eens beluisteren wat voor klankleuren er steeds toegevoegd worden om tot een hoogtepunt te komen met het losbarsten van het achtergrondkoor

alleen voor dat nummer zou ik de plaat al willen hebben, de rest ken ik niet, maar kan nauwelijks slecht zijn

enige minpuntje, het einde van state of independence, dat blijf ik lelijk vinden, al begrijp ik best dat een nummer met zon opbouw geen makkelijk einde kent

avatar van Rinus
Dus een beetje half om half, dit album, maar door de goede productie (door Quincy Jones), zit het net boven het gemiddelde. Op vinyl.

Pieter Paal
De openingstrack is hier ook onwijs goed.
Hoewel ik ook een grote fan van Jon & Vangelis ben, vind ik dat de versie van Donna Summer 'State of independence' net iets meer geeft. We zongen bij het refrein van dat nummer altijd 'ze kommen niet, ze kommen wel, ze zijn geweest'.

avatar van Freddielotje
Iedereen heeft het altijd over Thriller en Quincy Jones. Maar wat een plaat is dit, zeg! De cover van State.. vind vele malen intenser. Het door Springsteen geschreven Protection, de openingstrack en de prachtige ballads maken dit de beste van Summer. Ever.

State of Independence is inderdaad fantastisch. Wat een ongelooflijk mooie uitbarsting zit daarin zeg. Die zanglijn...

State Of Independence met Louis Johnson op de basgitaar. In één woord: Geweldig!

avatar van VanDeGriend
Jeugsentiment zeg. De lp gekocht in een tijd dat ik nog heel stoer van "hardrock en niks anders" hield. Laatst van ebay moeten plukken. Apart eigenlijk, volgens mij het bekendste album van Donna en toch OOP.

avatar van Madjack71
Rinus schreef: ...Beetje gemengde gevoelens bij dit album. Kant A (nummer 1 t/m 4) is erg goed, en bevat ook de 3 hitsingles. Echter, kant B opent met het zwakke "Livin'in America". Daarna echter de verrassing van het album, het door Bruce Springsteen geschreven (en nooit door hem uitgevoerde) "Protection". Hiermee bewijst Donna ook met rock goed overweg te kunnen. Daarna zakt het album weer af in middelmatigheid....

Daar kan ik mij grotendeels wel in vinden eigenlijk. Kant A, heeft met Love is in Control, Mystery of Love en State of Independece 3 sterke nummers. Waarvan State of Ind. de topper is. Het zijn nummers die de tijdsgeest ontstijgen. Kant B, heeft dat een stuk minder, met het wat obligate Livin' in America en Hurts just a little, wat samen met Love is just a Breath Away blijft hangen in die tijd en niet die meerwaarde heeft als bovengenoemde nummers. Edoch klinkt het niet slecht en Donna Summer bewijst wel toch een grote tante te zijn in haar genre.....
...with a little help from my friends;
Quincy Jones....maar die zat toch al in een goeie groove in die tijd.
Toto muzikanten: Steve Lukather, gebroertjes Porcaro
Michael "She's a Maniac" Sembello
James Ingram en over het "koortje" van State of Independence nog maar te zwijgen.

Maar goed, het resulteert in een meer dan aardig album en daar draait het toch om. Voor mij als Boss fan is het natuurlijk leuk om een compositie te horen, die ik nog niet van hem kende. Brengt ook meteen een beetje rock in het r&b gehalte en grappig om Donna ook ietwat ruwer te horen zingen als een Bruce.
De plaat eindigt dan met een compostie uit 1949 van Billy Strayhorn, met een prima tenor sax van Ernie Watts.

Jammer van de ietwat matte B kant anders had er zeker meer ingezeten wat mij betreft.

Joy schreef:

Ik krijg altijd zo'n sekte-achtig gevoel bij dat einde. Het ontaard een beetje in een soort van chaos. Maar het contrasteert wel weer goed met het nog eenvoudige begin.

De originele versie van Jon & Vangelis vind ik net zo goed, maar om een andere reden.

avatar van musician
De versies van Jon & Vangelis en Donna Summer bijten elkaar niet, het is geen cover waarbij de een de ander wil nadoen.

In die zin zijn het allebei toegevoegde waardes en hebben beide nummers een geheel eigen doelgroep bereikt.

Jon Anderson had overigens ook best waardering voor de uitvoering van Donna Summer.

Ik heb het altijd alleen jammer gevonden dat Jon & Vangelis er niet de eerste plaats in de hitlijsten mee hebben gehaald, in tegenstelling tot Donna Summer. Dat had ik de originele schrijvers wel gegund.

avatar van Angelo
Zeker het beste album van Donna Summer. Nummers als 'State of independence', 'Love is in control' en 'Mystery of love' zijn prima nummers maar de hoogtepunten zijn voor mij 'Protection' (prima geschreven door Bruce Springsteen) en de ballad 'The woman in me'.

Deze vijf nummers springen er voor mij echt uit, maar ook de overige vier vind ik zeer te pruimen. Dit album komt regelmatig voorbij in m'n CD-speler.

Volgens mij is dit het hoogtepunt uit de carriére van Donna Summer. Of wat het 'Love to love you baby'? 't Is maar net hoe je het bekijkt.

Hoe is het mogelijk dat dit wereldalbum (nog) niet op CD is verschenen?

Persoonlijke favorieten: Mystery of Love (lekkere melancholie),
Protection (fraaie samenwerking met Bruce) en Love Is Just a Breath Away.

Heb in 1982 2 keer de LP gekocht, maar wil het intussen ook wel op CD hebben.

Tips welkom.

stejos schreef:
Hoe is het mogelijk dat dit wereldalbum (nog) niet op CD is verschenen?
Deze is wel degelijk op CD verschenen maar inmiddels al jaren Out of Print. Heb zelf een exemplaar via Ebay binnen gehaald. Prijzen van gave exemplaren zijn inmiddels vrij hoog.

Ik moet overigens eerlijk zeggen dat het album in mijn herinnering beter was dan bij de hernieuwde kennismaking bleek. Neemt niet weg dat dit een prima popalbum blijft met de singles als uitschieters.

@Rob van de Griend,

Inderdaad, na lang zoeken een CD gevonden op Ebay USA voor $179,00. Wel Japanse persing.

Weet jij er nog een voor een wat schappelijker prijs, hou ik me aanbevolen.

Groet,

jJos

avatar van Madjack71
Ik heb de lp nog in mint condition...

stejos schreef:
@Rob van de Griend,

Weet jij er nog een voor een wat schappelijker prijs, hou ik me aanbevolen.

Groet,

jJos

Er bestaan verschillende uitgaven. Japanse persingen zijn over het algemeen altijd het duurst. Toch bestaan er sowieso ook nog twee andere uitgaven. Eén is een versie 'made in the EU' met een barcode en een neutrale CD met tekstopdruk, daarnaast is er ook een persing zonder barcode met de tekst 'made in West Germany', dat is een blauwe CD met een rood randje aan de buitenkant, ik heb namelijk één van de twee exemplaren hier liggen.

De andere versie waar ik het over heb, heb ik ook (gehad?) maar heb geen idee waar 'ie nu is - hem hem ergens in een doos gedaan tijdens de verhuizing maar ik weet niet waar ik de doos heb gelaten...

Je zou kunnen proberen om de CD op te zoeken op eBay.de (Duitsland) daar wordt zo nu en dan een exemplaar aangeboden die vaak rond de € 20,00 wordt verkocht. Reken er € 5,00 (ongeveer) aan verzendkosten bij en je hebt voor € 25,00 een exemplaar in huis. Als je de LP zoekt zou je eens een kringloop kunnen proberen, daar zul je 'm met een beetje geluk vinden.

avatar van VanDeGriend
Ik denk dat je inderdaad tussen de 25 en 50 euro kwijt bent voor een Europees of US exemplaar.

De LP is voor een habbekrats te vinden, maar wie wil dat nou...

VanDeGriend schreef:

De LP is voor een habbekrats te vinden, maar wie wil dat nou...

Iemand die een platenspeler heeft en een bedrag van € 25,00 tot € 50,00 te duur vindt voor deze CD misschien?

Zojuist via Ebay.de een exemplaar gescoord "made in West Germany" voor EUR 25,50.

Van de LP had ik al twee exemplaren.

avatar van FunkStar
Ik heb de Duitse persing van de CD laatst gekocht op een rommelmarkt! Ik was zo blij als een kind toen ik ook nog eens hoorde dat de CD 2 euro kostte! Daar hoefde ik dus niet lang over na te denken. Wat een geweldig album blijft dit toch. Steeds maar weer haal ik 'm uit de kast!

avatar van principal2000
Prima album met een goede combinatie van Donna en Quincy. Kant A is de volle 5* waard. Kant B haalt dit gemiddelde wat omlaag.

avatar van matthijs
State of Independence... Een zeer bijzonder nummer. Wie noemt mij een nummer wat er enigszins op lijkt?!
Van poprock (mid70's) naar discopop (eind 70's begin 80's) naar een soort symfonische pop, een stijl die nog niet bestond en waarin naar mijn weten nog steeds niet veel andere nummers in gemaakt zijn, behalve 'State'... Ook bijzonder dat Donna dit niet zo voor de hand liggende nummer opnam. En dat het dan ook nog een dikke nr 1 hit werd!

avatar van RogerV
Prima album van Donna Summer. Geproduceerd door de legendarische Quincy Jones en eigenlijk een beetje de generale repetitie voor Thriller van MJ die later dat jaar verscheen.

Meest eruit steken wel finger on the trigger en het schitterend opbouwende Sate of independance. De versie van Donna trek ik beter dan die van Jon & Vangelis. Met name omdat ik de stem van Donna een stuk prettiger vind dan die van Jon Anderson. En ook produceert Quincy strakker en tijdlozer dan Vangelis. Sowieso halen Quincy en Donna allerlei irritante stukjes uit die in het origineel zitten.

Ook de ballads zijn goed gedaan. Normaal houd ik niet zo van dat type nummers maar hier is het een soort oer-triphop te noemen.

Vind het zo jammer dat het einde van state of independence zo verschrikkelijk is, heb eens zitten broeden op ene beter muzikaal einde maar het valt niet mee met dat rondom dat beginloopje gebouwde nummer