Free - Fire and Water (1970)

Label: Island

1. Fire and Water (4:03)
  2. Oh I Wept (4:29)
  3. Remember (4:29)
  4. Heavy Load (5:22)
  5. Mr. Big (5:58)
  6. Don't Say You Love Me (6:07)
  7. All Right Now (5:42)
  8. Oh I Wept [Alternate Vocal Take] * (4:25)
  9. Fire and Water [New Stereo Mix] * (4:26)
  10. Fire and Water [BBC Session] * (3:12)
  11. All Right Now [BBC Session] * (5:33)
  12. All Right Now [Single Version] * (4:18)
  13. All Right Now [First Version] * (3:31)
avatar van EmDee
Muziek is goed en All right now een regelrechte klassieker.
Alleen zo jammer dat ie er drie keer op moet staan.

beaster1256
fantastische plaat van de 'free' met een machtige zanger een zeer goed gitarist en het pompende basspel van kossoff die al overleden is , denk ik , en een goeie drummer ' simon kirke ' als ik me goed herinner , ik heb er nu een stuk of 5 van de free die opnieuw geremasterd op cd uit zijn , maar vind deze nog altijd de beste

avatar van Backdrifter
beaster1256 schreef:
..en het pompende basspel van kossoff die al overleden is

Was Kossof niet de gitarist en niet de bassist?!?!

Free:

Simon Kirke - drums

Andy Fraser - bass;
ook "bekend" van Every Kinda People van Robert Palmer

Paul Rodgers - zang
en

Paul Kosoff - gitaar, waarover ik op de fansite het volgende vond:

de Free is op tournee als voorprogramma van de Cream, als het volgende gebeurt:

"....The second night that we were there, CLAPTON and BAKER walked in and we were stunned, absolutely in awe, because we had very little contact with them during the tour. Clapton came backstage and asked Kossoff to show him how he got such strong and fluid vibrato in his playing. Kossoff nearly died. What, me showing you stuff?? You must be joking! But Clapton was serious, as Kossoff, among the guitarists fraternity, had really begun to develop a name for himself..."

andy fraser schreef allright now ...
fantastische bassist ...

avatar van Oldfart
Al veel te lang geen bericht:

geniet hier maar even van:
mr. big

avatar van Oldfart
Is dit zo'n band die dreigt te verdwijnen in analen van de popgeschiedenis?
Als ik die clip van dat liveoptrden zie vind ik het nog steeds zeer, zeer de moeite waard.
Prachtig hoe in Mr. Big de spanning wordt opgebouwd met heel minimale middelen: eerst die kale maar rake akkoorden van Kossoff, ondersteunt door simpel maar doeltreffend drumwerk van Kirke en die prachtige toon en soepele baslijn van Andy Fraser, dan die geweldig krachtige solo van Kossoff die wordt overgenomen door Fraser die met zijn bas de boel tot een enorme climax drijft : wow.

Met name Fraser's basspel blijft na al die jaren overeind als een rots.
Destijds alleen door Jack Bruce overtroffen, blijft hij voor mij één van mijn lievelings bas spelers.
Het zal wel geen toeval zijn dat zowel Bruce als Fraser allebei een Gibson SG bass bespeelden: ik hou erg van die warme lage soms wat 'fuzzende' toon.
Smullen.

Nee Oldfart, dit gaat niet verdwijnen.
Mijn vader vind Al Right Now een van de mooiste nummers die er ooit geschreven is en zal dit tot in de eeuwigheid aan zijn vrienden blijven verkondigen.

Hij zou zelfs tegen jou zeggen dat je Free - Live hoger moet waarderen, hij vind dat namelijk samen met The Who - Live In Leeds, Deep Purple - Live In Japan en Hendrix - Band Of Gypsys de mooiste live albums die gemaakt zijn.

avatar van Oldfart
En wat vindt je zelf dan deric als je die clip bijvoorbeeld ziet?

deric raven schreef:
Nee Oldfart, dit gaat niet verdwijnen.

Ik ben hiermee absolut eens, "Al Right Now" is een van de mooiste nummers die er ooit geschreven is en Free zijn er een fantastische Live band geweest.

Oldfart schreef:
En wat vindt je zelf dan deric als je die clip bijvoorbeeld ziet?

Dan hoor ik duidelijk door wie The Black Crowes, Lenny Kravitz, en Primal Scream (ten tijden van Rocks) beinvloedt zijn.
Trouwens, wat een heerlijk gitaarspel; daarin hoor ik zelfs Pearl Jam in terug (Alive).
Toch eens op zoek gaan naar dit album.

avatar van Oldfart
Moggeh Deric; leuk dat je die links tussen die bands ziet die je noemt., getuigd in ieder geval ook van smaak..en inzicht

Had zelf de connectie met Pearl Jam nog niet zo snel gelegd maar nu ik de clip nog eens bekijk, na het lezen van jouw opmerking: jeetje je hebt helemaal gelijk man :diezelfde manier van die noten er uit persen.

Deze opname schijnt van een half uur durend tv optreden te zijn, waarvan er op You Tube nog een paar stukken staan: weet iemand, iemand of dat op dvd of zo te krijgen is?

Harald
Paul Kossoff, zoon van de engelse acteur David Kossoff , is inderdaad een heel goede maar helaas ook onderschatte guitarist.

Zijn eerste gigs samen met drummer Simon Kirke in 1960 had Paul met de group Black Cat Bones.Ze hadden een aantal supporting acts met Fleetwood Mac. Paul Kossoff, Mick Fleetwood en Peter Green hadden uurenlange jam sessies en discussies over de Blues en Blues artisten. Black Cat Bones tourde ook met Blues piano player Champion Jack Dupree.. Paul Kossoff als ook Simon Kirke zijn er dan ook te horen op Duprees album When You Feel the Feeling...

Kossoff en Kirke deden ook met de texanse keyboard speler John "Rabbit" Bundrick en de japanese bass speler Tetsu Yamauchi mee op het 1971 album Kossoff, Kirke, Tetsu and Rabbit.

Paul Kossoff heeft in 1975 een goede dubbel live plaat gemaakt, Croydon june 15th 1975, released dan in 1983

Tijdens een vlucht van Los Angeles naar New York op 19 March 1976, Paul Kossoff overleed aan drug-related hart probleme. Paul was 25.

RIP

avatar van Oldfart
Ken het werk van Kossoff met Rabbit, Tetsu en Kirke, niet de door jouw genoemde live opnames.
Van eerst genoemde samenwerking herinner ik me dat de 'magie' bij deze samenwerking toch een stuk minder was dan bij Free in hun toptijd.
Heb altijd begrepen dat Kossoff's drugsproblemen daar voor een groot deel debet aan waren. Helaas; weer zo'n verspild leven, zo'n weggegooid talent.

Harald
Er zijn een aantal Kossoff releases op het "Street Tunes label" terecht gekomen: 1981's The Hunter, 1982's Leaves in the Wind, 1983's Mr. Big, en 1984's Croydon June 15th, 1975.

Harald

Fantastisch! Beter kan de dag niet beginnen!

avatar van Oldfart
Mijn Lp is eigenlijk niet meer te draaien;
vervangen dus, maar welke cd?
Zijn die extras's de extra kosten waard??
Ik bedoel drie keer All Right Now??

Free Fire & Water (rem.) cd Import €7,99
Free Fire & Water + 6 cd Japan €16,99
Free Fire & Water + 6 -ltd- cd Japan €21,99

Iemand?

avatar van BlauweVla
Al die extra "Fire And Water" en "All Right Now" uitvoeringen zijn leuk voor de heb, maar ik luister ze nooit dus.

avatar van wendyvortex
All Right Now is bij lange na niet het topnummer van dit album.
Dit is essentieel jaren zeventig rockvoer.
Bluesy hardrock.

avatar van lebowski
Hardrock is een iets te heftige benaming voor deze sobere, rustig rockende plaat, die staat als een huis. 4*

Mr. Big is de moeder van de grunge sound.

Prachtige plaat. En voor wie een sacd-speler heeft, Universal Japan gaat deze releasen op 24 november 2010.

Samen met werk van Traffic, Rod Stewart,...

avatar van Paalhaas
Oldfart schreef:
Is dit zo'n band die dreigt te verdwijnen in analen van de popgeschiedenis?

Je bedoelt waarschijnlijk annalen met dubbel n, anders zou bovenstaande een vreemd schouwspel worden.
Goeie plaat trouwens dit, ik ben halverwege en hij stevent op een 4/5 af.

avatar van Tony
Ik heb me meerdere malen afgevraagd op welk Traffic album Heavy Load ook alweer stond, tot ik vandeweek Free weer 'ns in de auto draaide....

Ik vind All Right Now eigenlijk het minste nummer van deze plaat. Te poppie top 40 single. De rest van het album is echt heel sterk en strak gespeelde bluesy rock, af en toe lekker loom, dan weer vol gas, maar altijd getuigend van zeer goede instrumentbeheersing. En dan die zangstem he... Geweldige strot had Paul Rodgers toch!!

Mooiste nummers Heavy Load en Mr. Big. Sorry Deric, hoor de grunge er niet aan af, maar het is een geweldig rocknummer.

Ook niet bij de sound van Pearl Jam?

avatar van Tony
Ik zal Mr. Big en Alive (daar doelde je met name op qua Pearl Jam, geloof ik) eens achter elkaar luisteren. Nooit te beroerd voor een experimentje...

avatar van BlauweVla
"All Right Now" Was voor de band zelf ook maar een single dat bij het album hoort, in de hoop op een hitje, wat lukte. Maar jammer dat een minder nummer wordt gekoppeld aan een band voor altijd. "Paranoid" en "Smoke on the Water" zitten ook in die hoek...

Over grunge: heel vaag hoor ik bij "Alive" in het intro wat invloeden, dat is echter snel weg als de zang begint....