Powerplay - Avanti (1982)

Rock / Pop

5. Waiting (2:26)
  6. Stop (4:02)
  7. Doctor (4:12)
  8. Make It Alone (3:06)
  9. Nobody Knows the Answer (4:47)
  10. For You (3:06)
  11. Love Can Break Your Heart (2:53)
  12. Avanti (3:47)
  13. Voices in My Head * (3:30)
  14. Jungle Fever * (3:06)
  15. I Am Falling * (3:30)
  16. Magic * (3:12)
  17. Never Be Back * (4:13)
avatar van EmDee
Jan van der Meij en Peter van Straten uit Vitesse richten samen met nog iemand Powerplay op.
Hitjes zijn Make It Alone, Waste of Time en Magic .

Man, dit is echt jeugdsentiment!

avatar van lebowski
EmDee schreef:

Hitjes zijn Make It Alone, Waste of Time en Magic .

Man, dit is echt jeugdsentiment!

Ja die nog iemand was Leon Klaasse, als ik er nu op terugkijk valt me ook op hoe raar we er toen allemaal uitzagen (mea culpa).

Prachtig jeugdsentiment. Het nummer "Avant" draait helemaal om dat rare instrument "basstick" (instrument - ziet eruit als alleen maar een gitaarhals, waar door aanslag van vingers geluid uit komt - versterkt).

Jaren van genoten.

avatar van sq
sq
Vandaag voor het eerst helemaal gehoord, deze. Alle bekende nummers geven mij inderdaad het 80´s gevoel terug. Live optredens waren ook verdienstelijk (1 keer gezien). Maar als album is deze ´keurige rock´ nu toch wel wat gedateerd.

Een van de beste Nederlandse albums van de tachtiger jaren.
3 supertalenten .
Prachtige herinneringen aan dit album en die mooie 80er jaren.
De korte golf, de richter etc etc.

Jeff Valley
Aaah dit is jeugdsentiment...

Kreeg deze plaat van mijn vader toen ik nog jong en naief was en totaal grijs gedraaid

avatar van matthijs
Mijn eerste live concert was Golden Earring in 1984. Met Powerplay in het voorprogramma. En zeker niet slecht. Dus eigenlijk was powerplay mijn allereerste live concert.

avatar van bikkel2
Lekker bandje . Niet zo heel lang bestaan . Make It Alone en Love Can Break Your heart waren de singles . Onterecht geen echte grote hits . Het album verder ken ik niet .

avatar van matthijs
@Bikkel2, vergeet 'Magic' niet (niet op LP verschenen, wel uit dezelfde tijd), heerlijk opgewekt nummertje (dat ik al 20 jaar niet meer gehoord heb )

avatar van bikkel2
Oh , die zou ik weer eens moeten horen . Het is ook al zo lang geleden .

avatar van Ernie Ball
Ik heb deze als combi met Noices and Voices. Dat was destijds een mini album (of noem het EP), en daar stond Magic ook op. Die is overigens wel van mindere kwaliteit hoor, dan Avanti.

avatar van spoiler
Deze plaat ligt met regelmaat nog op de platenspeler!! Blijft ongelofelijk goed.

avatar van vielip
Deze laatst op lp gekocht. Kende Powerplay eigenlijk alleen van naam. Had er nog nooit echt aandacht aan besteed. Maar toen ik laatst beelden van Vitesse zat te bekijken van Veronica's rocknacht '82, en ik al zoekende de naam Powerplay voorbij zag komen werd mijn aandacht getrokken. Nu blijkt dat ik de nummers Make it alone en Love can break your heart toch echt wel ken. Het is allemaal wat keurig en rockt niet écht de pan uit. Maar de klasse druipt er vanaf! Geweldige muzikanten die destijds hun sporen al min of meer verdiend hadden bij o.a. Vitesse. Elk nummer luistert lekker weg en had zomaar een dikke hit kunnen (moeten?) zijn. Ik vind het een heerlijk album, met uitzondering van het mega zeikerige 'Stop'.

buizen
Deze band komt op Retropop.
4 juni.
Drenthe.

Er zijn ook al weersvoorspellingen voor die dag en het wordt zonnig en 20gr.
Kid Creole & The Coconuts en Frank Boeijen komen ook.
Als dat maar goed gaat..
Er zijn nog kaartjes.

avatar van nlkink
Powerplay! Dat roept een hoop herinneringen op. Rond 1984 heb ik ze zien spelen in Assen. Op uitnodiging van wat nu al weer zo'n 32 jaren mijn lief is. Zij zat met haar zus als achtergrondzangeres in het Asser bandje dat het voorprogramma mocht doen. Een memorabele avond.
Goed album. Maar als je iets van Powerplay kunt zeggen is dat ze nooit een slecht album hebben afgeleverd. Jammer dat Jan van der Mey en cs in latere jaren wel eens over het hoofd zijn gezien.

avatar van frolunda
Ruim dertig jaar na zijn release klinkt deze plaat van Nederlandse bodem nog opvallend fris terwijl ook het muzikale gedeelte overduidelijk knap in elkaar steekt.Ik meen me te herinneren dat Powerplay bestond uit een aantal ex-leden van Vitesse en dat ze destijds scoorden met de twee hitjes Love Can Break Your Heart en Make it alone.
Die klinken nog steeds prima maar ook tussen de overige nummers zitten een aantal sterke songs.Met name Bad dreams.Vlotte rock met een flinke pop inslag zou ik het willen noemen en muzikaal nog helemaal niet zo simpel als je op het eerste gehoor zou denken.Ook de zang van Jan van der Meij bevalt me wel,zodat ik hier zou willen spreken van een dik drie sterren debuut.
Vraag me ook meteen af wat er na dit album van Powerplay is terecht gekomen.

avatar van spoiler
frolunda schreef:
Vraag me ook meteen af wat er na dit album van Powerplay is terecht gekomen.

Deze plaat was inderdaad best succesvol. Jan van der Meij en Peter van Straaten kwamen inderdaad uit Vitesse en band werd aangevuld met drummer Leon Klaase.

Er volgden nog enkele singles die duidelijk minder succesvol waren en ergens in 1983 vertrokken Klaasse en Verstraaten. Een hele rits aan muzikanten kwam voorbij, maar met een redelijk stabiele bezetting werd in 1987 de LP Walk on the Wire uitgebracht.
De drie singles die daar vandaan kwamen deden echter helemaal niets en daarna vertrok iedereen behalve Jan van der Meij uiteraard.

In 1992 volgde zowaar een klein radio hitje met Rosie en daaropvolgend de CD Hypnotized. Deze deed het aardig.
In 1994 kwam de volgende CD So Hard to Break a bad Habit uit. een wat rauwere plaat die echter ook weer weinig heeft gedaan.

Powerplay is in de tussenliggende nooit opgeheven en Jan van der Meij heeft jaren met Frederique Spigt gewerkt. En tegenwoordig is hij succesvol met The Analogues.

Overigens is er van Powerplay in 2002 een accoustisch live verschenen en 2013 hun laatste CD Radio Harlem, waarna een tourtje volgde.

Al jaren is de vaste bezetting Jan van der Meij, Ivo Severijns en Ramon Rambeaux.

avatar van Jonestown
Toen Jan v.d. Mey de capriolen van Herman van Boeijen helemaal zat was en uit Vitesse vertrok was er opeens Powerplay. Live ervaring hadden de heren al voldoende opgedaan en met Peter van Straaten (Valley of Dolls) en Leon Klaasse was een trio voldoende om de splinters uit het plafond te spelen. Avanti is nog steeds een puik album vol virtuositeit en waar van Straaten los kan gaan op zijn Chapman Stick, een instrument dat rond dezelfde tijd ook voor een deel het geluid van die editie van Robert Fripp's King Crimson bepaalde en daar werd bespeeld door Tony Levin. Lekker in het gehoor liggende pop met een ontspannen klinkende Jan v.d. Mey die in de verste verte aan Paul McCartney doet denken. Jaren later dook v.d. Mey op bij The Analogues en is het goed te zien en te horen dat deze man nog steeds actief is in de muziek.

avatar van RockSpecial
Dit was een behoorlijk goede LP, maar daarna kwamen er nog een aantal veel betere met volwaardige wereldnummers! Door onverklaarbare redenen deden ze allemaal compleet niets !! Dood en doodzonde !!